Stadsstyrelsen godkände en projektplan för renovering av Gårdsbacka metrostation

Stadsstyrelsen godkände vid sitt sammanträde den 20 november en projektplan för renovering av plattformsplanet på Gårdsbacka metrostation. Renoveringen förbättrar metrostationens funktion och trivsel, vilka är viktiga faktorer för utvecklingen av hela Gårdsbackaområdet.
Avsikten är att genomföra renovering av Gårdsbacka metrostation under åren 2024–2025. Bild: Helsingin kaupunkiliikenne Oy
Avsikten är att genomföra renovering av Gårdsbacka metrostation under åren 2024–2025. Bild: Helsingin kaupunkiliikenne Oy

Vid renoveringen förnyas plattformsområdet från år 1986, bland annat ytmaterialen, möbleringen och VVSEA-tekniken. Den västra ingången förnyas i sin helhet genom att den nuvarande ingången rivs och en ny byggs. På samma gång förnyas hissarna i ingången.

Också den östra och mellersta ingången förnyas. Dessutom kommer plattformsområdets graffitikonstverk att flyttas och belysas med punktbelysning.

Avsikten är att genomföra renoveringen under åren 2024–2025. Totalpriset för renoveringen uppgår till högst 7 miljoner euro.

Staden har för avsikt att utveckla Gårdsbackaområdet till ett tätare stadsdelscentrum än för närvarande. Förra året uppgick det genomsnittliga antalet passagerare vid Gårdsbacka metrostation till 16 300 personer under vardagar. Antalet passagerare förväntas öka då området utvecklas.

En detaljplaneändring för Tölötorg vidare till fullmäktige

Stadsstyrelsen godkände för sin del en detaljplaneändring för Tölötorg, i Bortre Tölö. Detaljplanen gör det möjligt att förnya torgområdet utgående från den referensplan som upprättats enligt vinnarförslaget i en allmän idétävling som ordnades 2019.  Torget utvecklas som ett fotgängarvänligt och trivsamt stadsrum, ett kommersiellt centrum i Bortre Tölö och en knutpunkt för kollektivtrafiken.

Detaljplanen gör det möjligt att placera en ny affärsbyggnad öster om torget, göra ändringar i trafikarrangemangen runt torget och förnya trädraderna. I detaljplanen anvisas dessutom byggnadsyta för ingångsbyggnader och underjordiska lokaler som betjänar underjordiska kollektivtrafikförbindelser (Centrumslingan och en underjordisk stamförbindelse för spårtrafik mellan Kampen och Böle).

Det slutliga beslutet om detaljplaneändringen fattas av stadsfullmäktige.

Dessutom gav stadsstyrelsen ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om ett utkast till ändring av alkohollagen och ett utlåtande till finansministeriet om en ändring av lagen om välfärdsområden och vissa lagar som har samband med den. Stadsstyrelsen beviljade också Helsingfors evenemangsstiftelse ett anslag för kostnaderna för att organisera seglingsevenemanget Tall Ships Race 2024.

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.