Stadsfullmäktiges inledde vårperioden med en frågestund

Stadsfullmäktiges första sammanträde för det här året ordnades den 17 januari. Vid sammanträdet ordnas en frågestund. Stadsfullmäktige godkände också bland annat ärenden om verksamhetslokaler för småbarnspedagogiken och utbildningen.
Stadsfullmäktiges första sammanträde för det här året ordnades den 17 januari.  Bild: Sakari Röyskö
Stadsfullmäktiges första sammanträde för det här året ordnades den 17 januari. Bild: Sakari Röyskö

Vid frågestunden behandlades tre teman. Frågorna gällde fostrans- och utbildningssektorns anvisningar om ansökan till intensifierad undervisning, modellen Husläkare 2.0 i Helsingfors och stadens problem med lönebetalningen.

Stadsfullmäktige godkände ärenden om lokaler för fostrans- och utbildningssektorn

Stadsfullmäktige beslutade hyra lokaler på Elimägatan i Vallgård för Konepajan lukio och Konepajan aikuislukio. De nya gymnasielokalerna behövs, eftersom 60 procent av de unga i Helsingfors garanteras en gymnasieplats enligt Helsingfors stads riktlinjer. Enligt prognosen för utbildningsgaranti behövs det cirka 700 fler nybörjarplatser i gymnasiet 2030 än 2021.

Stadsfullmäktige godkände att maximipriset för ombyggnad av skolhuset för Grundskolan Norsens Cygnaeus-enhet höjs med 2 054 000 euro. Projektets totalkostnader uppgår till högst 17 860 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för september 2023. Projektplanen gäller en omfattande funktionell och teknisk ombyggnad av skolhuset. Maximipriset för ombyggnaden höjs bland annat till följd av ökningen av byggnadskostnaderna.

Stadsfullmäktige godkände också projektplanen för en ersättande nybyggnad för daghems- och lekparkslokaler på Rosettstigen 4 i Botby. Projektet omfattar cirka 3 509 m² bruttoyta och maximipriset på byggnadskostnaderna uppgår till 15 350 000 euro exklusive mervärdesskatt i prisnivån för juli 2023.

Förbättringen av brandsäkerheten på Järnvägstorgets metrostation framskrider

Stadsfullmäktige godkände höjningen av maximipriset i projektplanen för förbättring av brandsäkerheten på Järnvägstorgets metrostation. Projektets höjda maximipris är 14 100 000 euro i prisnivå för september 2023.

Brandsäkerheten på Järnvägstorgets metrostation behöver förbättras för att garantera användarnas säkerhet och följa myndigheternas krav på brandsäkerhet.

Orsakerna till att projektplanens maximipris behöver höjas är att åtgärdernas omfattning och de separata upphandlingarna har preciserats under genomförandeplaneringen, det har visat sig vara ändamålsenligt att utvidga projektet, det ska göras ändringar i semaforerna och säkerhetsanordningarna på spårområdet och projektet är mer krävande än vad som förutsågs samt att byggherrekostnaderna och den allmänna kostnadsnivån har stigit.

Projektet förutsätter ett avbrott i metrotrafiken vid Järnvägstorget sommaren 2024.  

Fullmäktige behandlade också initiativ från ungdomar från januari-september 2023. Fullmäktige antecknade de initiativ som tagits av ungdomar. Med initiativ från ungdomar avses initiativ som helsingforsungdomar i åldern 13–17 år har tagit i frågor som gäller stadens verksamhet.

Alla beslut och eventuella omröstningar från stadsfullmäktiges sammanträde den 17 januari kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet finns på sidan med stadsfullmäktiges handlingar.