Stadsfullmäktige beslutade att inrätta ett affärsverk för sysselsättningstjänster

Stadsfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde den 13 mars att inrätta ett affärsverk för sysselsättningstjänster. Affärsverket ska ansvara för produktionen av den offentliga arbetskraftsservicen, främjandet av sysselsättning i staden samt utveckling och koordinering i anslutning till dem. Fullmäktige beslutade också att hyra tilläggslokaler för gymnasierna Kallion lukio och Kuvataidelukio samt godkände en detaljplaneändring i Botby.
Stadsfullmäktige.
Stadsfullmäktige sammanträder i stadshuset. Bild: Sakari Röyskö

Affärsverket för sysselsättningstjänster ansvarar från ingången av år 2025 för produktionen av den offentliga arbetskraftsservicen, främjandet av sysselsättning i staden samt utveckling och koordinering i anslutning till dem. Affärsverket ska också producera tjänster för att främja integrationen av personer i arbetsför ålder.

I och med den nationella reformen av arbets- och näringstjänsterna tar kommunerna från ingången av nästa år över organiseringsansvaret för sysselsättningsförvaltningen från staten. Reformen innebär att Helsingfors stad blir en självständig arbetskraftsmyndighet.

Antalet anställda vid det nya affärsverket för sysselsättningstjänster kommer att uppgå till cirka 720, varav cirka 580 övergår från statens och cirka 140 från stadens tjänst. En tjänst som verkställande direktör för affärsverket kommer att inrättas.

Förändringen förutsatte en ändring av stadens förvaltningsstadga. Förvaltningsstadgan som fullmäktige godkände träder i kraft den 1 januari 2025.

Hyreslokaler för Kuvataidelukio och Kallion lukio

Stadsfullmäktige godkände i enlighet med en projektplan hyrning av nya lokaler för gemensam konstundervisning och allmän undervisning för gymnasierna Helsingin kuvataidelukio och Kallion lukio. Helsingin kuvataidelukio och Kallion lukio har haft gemensamma tilläggslokaler sedan 1999 i det så kallade konsthuset på Terrassgatan 5. Huvudskolornas lokaler har varit för små redan länge och de nuvarande tilläggslokalerna är snart otillräckliga för det ökande elevantalet.

Staden hyr de nödvändiga lokalerna i en byggnad som heter Aurora på Brobergsterrassen 10 i Kronohagen. Avsikten är att den egentliga hyrestiden ska börja senast 31.7.2025.

Detaljplaneändring i Botby

Detaljplaneändringen gäller tomten på Mjölnarvägen 10 och områden för närrekreation kring tomten i sydvästra Kvarnbäcken. Målet är att förtäta bostadsbyggandet på tomten på Mjölnarvägen 10 inom Jokerbanans närzon och bevara den stadsbildsmässigt värdefulla delen av den nuvarande byggnadshelheten. Samtidigt utvidgar och förstärker detaljplanen den tvärgående grönkorridor mellan grönfingret Vik–Stensböle och Kvarnbäckens idrottspark som löper invid tomtens södra kant.

Av en nuvarande byggnadshelhet med 24 bostadshus skyddas och renoveras fem hus med gårdsbyggnader. Totalt 19 byggnader rivs. På de byggnaders plats som rivs uppförs nio bostadshus i fem våningar med gårdsbyggnader.

Stadsfullmäktige godkände dessutom en prishöjning för projektplanen för centraliserade utrymmen för förvaring av avlidna.