Stadsfullmäktige behandlade budgetförslaget för nästa år

Stadsfullmäktige behandlade den 16 november Helsingfors budgetförslag för nästa år och ekonomiplanen för åren 2023–2025.
Ihmisiä Helsingin päärautatieaseman edustalla.
Bild: Julia Kivelä

På grund av reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet måste Helsingfors i stadens budget och bokföring särredovisa social- och hälsovårdens samt räddningsväsendets ekonomi. Från och med ingången av nästa år utgörs finansieringen av social- och hälsovården och räddningsväsendet av statlig finansiering med allmän täckning samt intäkter från kundavgifter och övriga verksamhetsintäkter.

Stadsfullmäktige beslutar om godkännande av budgetförslaget nästa vecka den 23 november. Då röstas även om de motförslag och de hemställningsklämmar som gjordes om budgetförslaget.

Fullmäktige fastställde kommunalskattesatsen och fastighetsskattesatsen

Stadsfullmäktige fastställde kommunalskattesatsen och fastighetsskattesatsen för nästa år. Kommunalskattesatsen för nästa år är 5,36 %. Reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet inverkar på kommunalskattesatsens nivå. 

Fastighetsskattesatserna förblir samma som 2022. Den allmänna fastighetsskattesatsen är 0,93 %, skattesatsen för byggnader för stadigvarande boende är 0,41 %, skattesatsen för andra bostadsbyggnader är 0,93 %, skattesatsen för obebyggda byggplatser är 3,93 % och skattesatsen för kraftverksbyggnader är 3,10 %.

Fullmäktige godkände servicestrategin för social-, hälsovårds- och räddningssektorn

Fullmäktige godkände även social-, hälsovårds- och räddningssektorns servicestrategi för åren 2023−2025 samt Helsingfors välfärdsplan för åren 2022–2025.

Social-, hälsovårds- och räddningssektorns servicestrategi utarbetades för planering och ledning av sektorns ekonomi och verksamhet och den stöder genomförandet av stadsstrategin. 

Med hjälp av Helsingfors välfärdsplan leds, styrs och utvecklas arbetet för helsingforsarnas välbefinnande och hälsa.

Helsingfors konstmuseum HAM ombildas till stiftelse

Dessutom godkände stadsfullmäktige ombildandet av Helsingfors konstmuseum HAM till stiftelse. Konstmuseets verksamhet och personal överförs till Stiftelsen HAM Helsingfors konstmuseum fr.o.m. 1.1.2023. HAM är för närvarande en del av kultur- och fritidssektorns kulturservicehelhet. 

Syftet med ombildningen till stiftelse är att säkra HAM:s verksamhetsförutsättningar långt in i framtiden samt att förbättra verksamhetens verkningsfullhet.

Stadsfullmäktiges alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet kan läsas tills protokollet publiceras. Stadsfullmäktiges protokoll kan läsas här.