Stadscykelsäsongen startar igen den 1 april

Stadscykelsäsongen startar i Helsingfors, Esbo och Vanda den 1 april. Om du lånar cykeln mer än 60 minuter åt gången i Helsingfors och Esbo, betalar du en tilläggsavgift som är 1 euro per varje påbörjad halvtimme. Du kan redan nu köpa ett abonnemang för hela säsongen.
Cyklar på Esplanaden.
Du kan redan nu köpa ett abonnemang för nästa stadscykelsäsong i Helsingfors och Esbo. Ett abonnemang för hela säsongen, dvs. sju månader, kostar 35 euro. Bild: Heidi Strömberg

Den nya stadscykelsäsongen börjar den 1 april och pågår fram till slutet av oktober. Helsingfors och Esbo har ett gemensamt stadscykelsystem som är skilt från det som används i Vanda. Cyklarna från dessa två system kan inte kombineras. I Reseplaneraren ser du all de stationer som är i bruk, antalet lediga cyklar samt de bästa rutterna till cykelstationerna.

Dubbelt längre användningstider

Du kan nu använda stadscyklarna dubbelt så länge som tidigare! I Helsingfors och Esbo kan du cykla i en timme åt gången, och i Vanda har tiden fördubblats till två timmar. Användarna har önskat att det skulle vara möjligt att cykla en längre tid åt gången. På basis av responsen bestämde vi oss för att inleda ett försök med att förlänga användningstiderna för cyklarna under denna säsong.

Alla abonnemang innehåller ett obegränsat antal cykelturer på en eller två timmar under deras giltighetstid. Om du lånar cykeln mer än 60 minuter åt gången i Helsingfors och Esbo, betalar du en tilläggsavgift som är 1 euro per varje påbörjad halvtimme. I Vanda betalar du 1 euro för varje extra 60 minuter. En stadscykel får användas högst fem timmar per gång. För överskriden tid debiteras en förseningsavgift på 80 euro utöver andra tilläggsavgifter.

Köp ett abonnemang för hela säsongen eller för en månad, vecka eller dag

Du kan redan nu köpa ett abonnemang för nästa stadscykelsäsong i Helsingfors och Esbo på adressen hsl.fi/sv/stadscyklar(Länk leder till extern tjänst). Ett abonnemang för hela säsongen, dvs. sju månader, kostar 35 euro.

Från och med den 1 april kan du även köpa ett abonnemang för en kortare tid: en dag kostar 5 euro och en vecka 10 euro. Den fortlöpande månadsbeställningen, som lanserades i fjol, är nu en permanent del av produktsortimentet. Beställningen kostar 10 euro i månaden. De fortlöpande beställningar som varit i kraft under den föregående säsongen förnyas inte automatiskt i början av den nya säsongen.

Alla cykelstationer tas i bruk under april

På grund av krävande väderförhållanden kommer inte alla stationer tas i bruk i början av säsongen. Men målet är dock att installera alla stationer under april. Alla de stationer som är i bruk hittar du på webbplatsen för stadscyklarna och i Reseplaneraren. Om du ger Reseplaneraren tillstånd att använda telefonens platsinformation, ser du de närmaste cykelstationerna, antalet lediga cyklar och den bästa rutten till din station. Dessa uppgifter får du också när du anger din adress i Reseplaneraren.

Det finns nästan 4 600 cyklar i Helsingfors och Esbo. Antalet cykelstationer är 347 i Helsingfors och nästan 110 i Esbo. Det finns drygt 1 000 cyklar och 121 cykelstationer i Vanda.