"Sotebotti Hester" betjänar Helsingforsborna varje dag dygnet runt

Kunderna hos social- och hälsovårdstjänsterna betjänas nu av en chatbot som finns tillgänglig på webbsidorna och mobilt, var och när som helst.
Två personer använder tablett.
Bild: Mikko Hakola

– Nu finns en kundservicebot för de olika social- och hälsovårdstjänsternas sidor, och kunden behöver inte längre navigera till en viss webbsida för att ställa frågor om en service. Vi fäster mycket vikt vid att chatbotten är lätt att använda och den utvecklas hela tiden, säger ledande sakkunnig Janne Kantsila.

Chatbotten svarar på frågor om till exempel stadens social- och hälsovårdstjänster. Den kan också ge egenvårdsanvisningar och vägledning samt råd i olika livssituationer. Via den får man vid behov chatta med social- och hälsovårdsprofessionella, inom ramen för öppettiderna. För närvarande fungerar chatbotten huvudsakligen på finska.

Chatbotten svarar på tusentals frågor varje månad. Botten har hittills fått mest frågor om tidsbokning, kontaktuppgifter samt lån och återlämning av hjälpmedel. Botten frågas också mycket om ekonomiska stöd och förmåner.

– Vi uppmuntrar kunderna att prova på botten Hester med öppet sinne. Om botten inte förstår frågan lönar det sig att ställa frågan på ett annat sätt och prova på nytt. Ju mer chatten används desto smartare blir den, säger projektledare Maria Kristensen.

– Vi önskar att användarna ger respons på denna tjänst. Responsen hjälper oss att utveckla chatbotten. Det är enkelt att lämna respons direkt i Hester genom att trycka på ikonen som ser ut som en penna, tipsar projektledare Marjukka Pihlajamäki.

Chattens svar baserar sig på svar som social- och hälsovårdspersonalen har utarbetat.

– Svaren har utarbetats av flera experter från våra tjänster. Nya svar läggs till regelbundet, säger projektledare Maria Kristensen.

Tjänsten kommer att fungera även på svenska och engelska under det innevarande året.

Du kan alternativt använda e-tjänsterna Omaolo eller Maisa för dina ärenden inom social- och hälsovården.