Skulpturen Fazers tupp flyttas för reparation

Statyn Fazers tupp på Glogatan, framför Fazers Café, flyttas bort för restaurering denna månad. Samtidigt inleds Helens grävarbeten för fjärrvärme i området, varefter statyn flyttas tillbaka till sin plats i början av hösten.
Skulpturen är av konstnären Björn Weckström och har stått på Glogatan sedan 1991.  Bild: HAM / Maija Toivonen
Skulpturen är av konstnären Björn Weckström och har stått på Glogatan sedan 1991. Bild: HAM / Maija Toivonen

Helens fjärrvärmearbeten görs under våren på Glogatan, på sträckan mellan Alexandersgatan och Norra Esplanaden. Arbetena sträcker sig också nära verket, vilket flyttas bort och konserveras på samma gång. HAM konstmuseum tar hand om verkets konservering. För verket byggs en ny piedestal som har utformats i samarbete med HAM och konstnären som planerade skulpturen. Ändringen minskar risken för att konstverket får stötar.

Verket återlämnas till sin plats framför Fazers café senare i höst när arbetet på Glogatan är över och konserveringen av verket är färdig.

Skulpturen är av konstnären Björn Weckström och har stått på Glogatan sedan 1991. Fazer Oy donerade skulpturen till Helsingfors stad för att fira den 100-åriga historien av Karl Fazers konditori. Konditoriet som Fazer öppnade 1891 låg ursprungligen i ett trähus på Glogatan.

Verket hör till HAM Helsingfors konstmuseums samling. Figuren, som har en höjd på mer än fyra meter och har fått sin form från en av Fazers populära konfektyrer, är av brons och har en piedestal av svart granit. Stiliseringen är så långt driven att man också kan se andra gestalter i skulpturen, såsom en ryggkota, om man vill.