Fazerin kukko -veistos siirretään korjattavaksi

Kluuvikadulla, Fazerin kahvilan edessä sijaitseva Fazerin kukko -patsas siirretään pois restauroitavaksi tässä kuussa. Alueella alkaa samaan aikaan Helenin kaukolämpökaivutyöt, joiden päätyttyä patsas siirretään takaisin paikalleen alkusyksystä.
Patsas sijaitsee Kluuvikadulla.
Kuva: HAM / Maija Toivonen

Kluuvikadulla, Aleksanterinkadun ja Pohjoisesplanadin välisellä osuudella, tehdään tänä keväänä Helenin kaukolämpötöitä. Työt ulottuvat myös teoksen läheisyyteen ja teos siirretään pois ja samalla konservoitavaksi. HAM:n taidemuseo hoitaa teoksen konservoinnin. Teokselle rakennetaan uusi jalusta, jota on suunniteltu yhteistyössä HAM:in ja veistoksen suunnitelleen taiteilijan kanssa. Muutostyö vähentää taideteoksen kolhiintumisriskiä.

Teos palautetaan takaisin Fazerin kahvilan edustalle, kun työt Kluuvikadulla ovat ohi ja teoksen konservointi on tehty, myöhemmin tänä syksynä.

Veistos on taiteilija Björn Weckströmin käsialaa ja on seisonut paikallaan Kluuvikadulla vuodesta 1991. Fazer Oy lahjoitti veistoksen Helsingin kaupungille juhlistaakseen Karl Fazerin konditorian 100-vuotista historiaa. Fazerin vuonna 1891 avaama konditoria sijaitsi alun perin puutalossa Kluuvikadulla.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Yli neljän metrin korkeuteen kurottautuva Fazerin suositusta makeistuotteesta hahmonsa saanut figuuri on pronssia ja sen jalusta on mustaa graniittia. Tyylittely on viety niin pitkälle, että teoksessa voi nähdä muitakin hahmoja, kuten esimerkiksi selkärangan nikaman.