Skönhetsbranschen intresserade mera - butikschefen lämnade sitt jobb och valde att studera

Heini Tuppurainen bytte från handel till skönhetsbranschen och säger att hon nu är i sitt drömjobb som kontraktsentreprenör.
Heini Tuppurainen ville avlägga sina nya studier i lugn takt. I början av sina studier jobbade hon också med sitt jobb som butikschef. Bild: Jussi Helttunen
Heini Tuppurainen ville avlägga sina nya studier i lugn takt. I början av sina studier jobbade hon också med sitt jobb som butikschef. Bild: Jussi Helttunen

Heini Tuppurainen har bakgrund som merkonom. Hon blev färdig med sina studier i handelsbranschen 2014 varefter hon jobbade bland annat som butikschef. 
Hon flyttade från Kuopio till Helsingfors för fem år sedan. Flytten väckte funderingar kring de egna styrkorna. 

– Jag började samtidigt fundera över vad jag skulle vilja göra när jag så att säga blir stor. Jag är mycket noggrann, punktlig och social. Dessutom har skönhetsbranschen alltid intresserat mig. 

Hon märkte att hon då som vuxenstuderande hade möjlighet att efter en kortutbildning och praktik komma in på Helsingfors stads yrkesinstitut Stadin AO för att studera skönhetsbranschen. 

Nu har hon tre års studier bakom sig. Av den tidigare merkonomutbildningen fick Tuppurainen inget tillgodoräknat och hon ville avlägga sina nya studier i lugn takt. I början av studierna jobbade hon också ännu som butikschef. 

Hon tog examen före sommaren. 

Drömplats från skolans informationsmöte 

Att börja nytt kräver mod och att man litar på sig själv. Tuppurainen säger att hon i början av studierna var osäker inför det nya. 

– Lärarna har varit underbara. De kunde uppmuntra på precis rätt sätt. Utöver deras uppmuntran fick jag ökad säkerhet också genom att öva. 

I utbildningen ingår många praktiska kurser, som på studerandenas språk heter KOS, det vill säga praktik genom utbildningsavtal (från finskans koulutussopimuksella tuleva käytännön harjoittelu). 

Tuppurainen gjorde sina praktiska kurser i tre etapper och kunde själv påverka tidpunkten för dessa. De två första var butiksdominerade och den tredje en riktig lyckträff. 
Hon hörde om skönhetssalongen Blue Lagoon Beauty vid ett informationsmöte på skolan dit man hade samlat möjliga praktikplatser. 

– Då tänkte jag, detta är min plats! 

Personalen vid salongen var företagare, så även Tuppurainen blev företagare – även om hon ännu för en tid sedan hade tänkt att det var det sista hon ville bli. 

Tuppurainen hann avlägga praktik hos Blue Lagoon och samtidigt arbeta som kontraktsentreprenör i cirka ett år innan hon tog examen. 

Läroanstalten i Havshagen besökte hon i slutet av sina studier främst för att göra de yrkesprov som ingick i studierna. 

Yrkeskunskap från skolan och jobb 

Tuppurainen gör i skönhetssalongen laminering av ögonbryn, franspermanent, sockring, spraytan och fotbehandlingar. Under hösten ska hon specialisera sig på ansiktsbehandlingar. 

– Jag har de grundläggande kunskaperna från skolan, till exempel om ansikts- och fotbehandlingar, samt kompetens inom försäljning. Yrkeskunskapen för spraytan har kommit genom arbetet. 

Inom skönhetsbranschen råder hård konkurrens. Tuppurainen säger att det första året i regel är svårast men att hon hann få många egna kunder under den tiden. 

– Jag är mycket tacksam och lycklig över att jag har kommit ända hit. Det här är rätt jobb för mig och jag är stolt över det jag gör. Jag känner mig lycklig. 


Underbara lärare 

Tuppurainen anser att om ens eget arbete inte känns rätt, bör man följa sina drömmar. Livslångt lärande är så mycket på tapeten överallt annars, så varför skulle man inte kunna studera ett helt nytt yrke? 

– Vad har man att förlora? Om man inte testar, kan man inte veta vad man kan hitta framför sig. 

Hon skräder inte på orden när hon berömmer utbildningen vid Stadin AO:s Meritalo. Lärarna var inte bara yrkeskunniga, utan också fina människor. 

– När jag var i skolan de sista gångerna och kramade om lärarna fick jag tårar i ögonen. 
 

Heini Tuppurainen slutförde sina studier inom skönhetsbranschen i början av sommaren.  Bild: Jussi Helttunen
Heini Tuppurainen slutförde sina studier inom skönhetsbranschen i början av sommaren. Bild: Jussi Helttunen