Simstadion och Gumtäkts friluftsbad öppnar sommaren i Helsingfors

Friluftsbaden är ett viktigt inslag i sommar-Helsingfors och för många är öppnandet av Simstadion ett tecken på att sommaren är här. I år öppnas Simstadion på morsdag den 14 maj klockan 9.00. Simstadion har öppet fram till den 10 september. Gumtäkts friluftsbad i sin tur har i år öppet 21 maj−20 augusti 2023.
Simstadion är öppet 14 maj−10 september 2023. Bild: Sami Saastamoinen/Helsingin kaupunki
Simstadion är öppet 14 maj−10 september 2023. Bild: Sami Saastamoinen/Helsingin kaupunki

Simstadions bassänger började på grund av bassängreparationer fyllas söndagen den 7 maj. Det tar cirka 4–5 dagar att fylla bassängerna och 5–7 dagar att värma upp vattnet till 27 grader. Således är det möjligt att vattentemperaturen inte riktigt når upp till 27 grader de första dagarna.

För att fira Simstadions öppnande och morsdagen bjuds de 100 första besökarna på gratis kaffe. På öppningsdagen ordnas dessutom två vattengympapass som ingår i friluftsbadets inträdesavgift. Den första vattengympan hålls i hoppbassängen klockan 10.00 och den andra klockan 12.00. Vattengympapassen som hålls i hoppbassängen är 45 minuter långa och på varje pass finns plats för högst 50 personer. 
På Simstadion står DJ RNo – en välkänd artist från scener i både Finland och utlandet – för öppningsdagens festmusik. DJ RNos avslappnade set innehåller nya hitlåtar kryddade med gamla klassiker. DJ RNo vrider på stereon genast på morgonen och spelningen lunkar fram under avslappnade former hela dagen. 

Simstadion har också satts i sommarskick. Entrén har renoverats och framför Simstadion har man ställt upp nya cykelställ. I friluftsbadets område finns dessutom de populära aktiviteterna som många redan känner till från tidigare somrar: ett mångsidigt utegym, en utebandyrink, basket- och beachvolleyplaner, pingisbord, gymmet inomhus, ett område för trädgårdsschack, lekplatser för barn och picknickbord med spelbrädor. På Simstadion kan man även mot en pant låna redskap för såväl innebandy som basket och beachvolley och även bland annat schackpjäser. På Simstadion behöver man inte heller gå och vara hungrig, områdets kafé-restaurang betjänar på samma bekanta vis som förut.

Gumtäkts friluftsbad slår upp dörrarna till takten av urbana rytmer

Gumtäkts friluftsbad öppnas en vecka efter Simstadion, söndagen den 21 maj klockan 9.00. Vid det sympatiska friluftsbadet har både inomhus- och utomhusutrymmena gjorts redo för sommaren. På öppningsdagen gästas friluftsbadet av den finländska rapartisten Stoge som dagen till ära skämmer bort publiken med hela tre spelningar. Stoge, som beskrivits som en energisk scenpersonlighet, spelar klockan 14.00, 16.30 och 19.30.

Gumtäkts friluftsbad har liksom Simstadion gjorts redo för sommaren. Även i Gumtäkt finns beachvolley- och basketplaner, ett högklassigt utegym, pingisbord samt picknickplatser och lekplatser för barn. I området har det satts upp fler picknickbord på vilka man även kan spela schack eller ludo. Spelpjäser, liksom även boxnings-, basket- och beachvolleyredskap, kan lånas i friluftsbadet mot en pant. Även i Gumtäkt finns en kafé-restaurang som drivs av en egenföretagare. 

Serie-, månads- och säsongskort till salu

Till friluftsbaden säljs förutom enkel- och månadsbiljetter även säsongskort som är giltiga i 120 dagar. Med säsongskortet kan man besöka båda friluftsbaden och även Helsingfors stads alla andra idrottsanläggningar. Säsongskortet för 120 dagar och andra serie- och månadskort säljs förutom på friluftsbaden även i Tölö sporthall, Sportkvarnen och i Östra centrums, Jakobacka och Britas simhallar.  

Friluftsbadens priser:  
Vuxna  
•    engångsavgift 5,80 euro  
•    10 gånger 46 euro  
•    1 månad (30 dagar) 46 euro  
•    säsongskort (120 dagar) 138 euro  

Barn (7–17 år) och andra rabatterade grupper  
•    engångsavgift 3,20 euro  
•    10 gånger 25 euro  
•    1 månad (30 dagar) 25 euro  
•    säsongskort (120 dagar) 75 euro  

Krigsveteraner, barn under 7 år  
•    fritt inträde