Renoveringen av Vasaskvären inleds under sommaren

Vasaskvären bredvid Sörnäs metrostation samt Terasstigen och Vasastigen som omger den renoveras under 2023–2024. Arbetet torde inledas i sommar efter att ombyggnaden av metrostationen avslutas. På skvären planeras ett trivsamt stadsrum där det finns plats för evenemang och urban konst. Först fälls fyra träd på skvären i mars.
Illustrationsbild av planen för den öppna platsen som utgörs av Vasaskvären, Terasstigen och Vasastigen.  Bild: Maisema-arkkitehtitoimisto NÄKYMÄ Oy
Illustrationsbild av planen för den öppna platsen som utgörs av Vasaskvären, Terasstigen och Vasastigen. Bild: Maisema-arkkitehtitoimisto NÄKYMÄ Oy

I mars, i slutet av vecka 11, tas fyra ekar bort på skvären eftersom de inte kan växa till stora träd för närvarande. På så sätt får de återstående träden mer ljus och utrymme att växa. Runda planteringsområden med buskar och perenner byggs runt de återstående träden.

Enligt den preliminära tidtabellen inleds det egentliga renoveringsarbetet i området i början av juli.

På skvären planteras perenner och buskar samt placeras små träd i stora planteringskrukor. Planteringarna gör skvären grönare och skapar en parkliknande stämning, särskilt i norra änden av skvären.

Från en beryktad skvär till en trivsam evenemangsplats

Skvären och stigarna intill den utgör en central, urban öppen plats som ligger vid en viktig trafikknutpunkt. Det stadsbildsmässiga utseendet och trivseln förbättras genom att förnya områdets konstruktioner, ytmaterial och belysning.

När den är klar fungerar Vasaskvären också som en trivsam vistelse- och mötesplats, till exempel vid stadsevenemang, för vilka den renoverade skvären erbjuder goda förhållanden. Skvären, som för närvarande även kan upplevas som rastlös, får bättre och modern belysning, vilket förbättrar sikten i området.

Områdets attraktionskraft ökas också av den nya mångfärgade stenbeläggningen med naturstenar, som ska täcka hela skvären och stigarna intill den. Den cirkulära basen av stenbeläggningen skapar ett tydligt rum för evenemang. Det öppna stenbelagda området möjliggör också terrasser och olika flyttbara försäljningspunkter. Estetiken förstärks av fem skulpturer som ska tillverkas för Helsingfors konstmuseum HAM:s samlingar och placeras på skvären.

Renoveringsarbetena för skvären uppskattas bli färdiga före juni 2024. Den senaste renoveringen av Vasaskvären gjordes i samband med byggandet av metrostationen 1984.