Priset Helsingfors Kulturgärning 2023 tilldelades webbplatsen Pienten Helsinki

Priset Helsingfors stads Kulturgärning 2023 tilldelades webbplatsen ”Pienten Helsinki”. Prissumman är 5 000 euro. Hedersomnämnandet Kulturgärning gick till Skidit Oy och konstnären Markku ”Sika” Puustinen.
Barnen leker med luftballoger.
Webbplatsen Pienten Helsinki samlar ihop bland annat tips på barnkultur på en adress. Bild: Pienten Helsinki

Stadsborna kunde lämna in sina förslag på kulturgärning för år 2023 mellan den 27 oktober och 10 november 2023. Sammanlagt 357 förslag samlades in och de innefattade 74 olika gärningar. Priset Helsingfors Kulturgärning 2023 på 5 000 euro tilldelades webbplatsen ”Pienten Helsinki” under en ceremoni som hölls på centrumbiblioteket Ode. Det slutgiltiga beslutet om den prisbelönta gärningen fattades av Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnds kultur- och bibliotekssektion.

Pienten Helsinki är en av stadens mest effektiva marknadsförare och budbärare för barnkultur. Bloggen och kontona på sociala medier, som upprätthålls med en persons energi och begränsade resurser, representerar medborgaraktivitet och förverkligande av barnvänlighet på individnivå när den är som bäst. Den bygger broar mellan evenemang och gemenskaper och hjälper Helsingforsbor att delta i kulturevenemang som lämpar sig just för dem, berättar Sirpa Asko-Seljavaara, ordförande för kultur- och bibliotekssektionen.

På basen av kommentarer från stadsborna har ”Pienten Helsinki” ökat barnkulturens tillgänglighet avsevärt och sänkt tröskeln för barnfamiljer att delta i kulturevenemang då alla tips på barnkulturevenemang har funnits på ett och samma ställe. 

Hedersomnämnande till två meriterade aktörer

Kultur- och biblioteksnämnden har tilldelat hedersomnämnande till Skidit Oy och konstnären Markku ”Sika” Puustinen.

Barnen är stadsbor precis som vuxna, och detta syns på ett fördomsfritt sätt i verksamheten ”Skidit”. Deltagandet i evenemang som ordnats av ”Skidit” har utformats så att barnens närvaro är jämlikt bland de vuxna och i vardagens olika situationer. I stadsbornas kommentarer poängteras verksamhetens unika karaktär, mångsidighet och trivsel och glädje för alla åldrar.

”Skidit Diskot” har inspirerat barn och vuxna att dansa tillsammans på festivaler, på klubbar och kulturhus. ”Skiditpeli”, som bland annat spelas på bibliotek och kulturcentrum, har lärt ut Helsingforskunskap och multilitteracitet för alla åldrar. ”Skidit” är också kända för sina temakryssningar och festivalen ”Skidit Festarit”. Tillvägagångssättet som förenar konst, lek och design stöds av Aino Heikkinens modiga producentskap och barnboksförfattaren och illustratören Sanna Manders visuella kunnande.

Konstnären Markku Puustinens verk finns på oväntade platser och får en att uppleva stadsrummet på nya sätt. Installationer och ljudverk som byggts på olika håll i Helsingfors är äkta stadskultur: frivilligt, tillgängligt, insiktsfullt och gjort för att glädja stadsborna. De överraskar, gläder och ger tankeämnen oberoende av ålder och kulturell bakgrund.

Markku Puustinens verk är bland annat ”Mutta minä lähden” (2003) på regnvattenbrunnen i Torkelbacken, miniatyrvattenkraftverket ”Hugo” (2019) som producerar el i Tölöviken, ”Katedraali” (2021) som byggts i en ihålig trädstam, ”Murto” (2022) på regnvattenbrunnen intill Finlands Bank och ”Tekoälybetoniviidakko” som förverkligats år 2023 i Alpparkens undergångstunnel. Det nyaste verket, ”Muodonmuutos” som skapats av is, finns för närvarande till påseende i Tölöviken. Verken för en dialog med det omgivande stadsrummet och uppmuntrar till att röra sig i staden med öppna ögon och öron.

Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnds kultur- och bibliotekssektion tilldelar årligen kulturgärningspriset åt en betydande och ny kulturgärning eller kulturprojekt vars verkningar ska vara riktade mot Helsingfors eller dess invånare. Kulturgärningen förändrar eller utmanar ett befintligt utrymme eller verksamhetssätt eller ger en ny syn på saker och ting. En stor eller liten kulturgärning visar mod att skapa något nytt och annorlunda. Staden har tilldelat kulturgärningspriset sedan 2009.