Helsingin Kulttuuriteko 2023 -palkinto Pienten Helsinki -verkkosivustolle

Helsingin kaupungin Kulttuuriteko 2023 -palkinto on myönnetty Pienten Helsinki -verkkosivustolle. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Kulttuuriteko-kunniamaininnan saivat Skidit-kollektiivi sekä taiteilija Markku Puustinen.
Pienten Helsinki -verkkosivusto kokoaa mm. lastenkulttuurivinkit yhteen osoitteeseen.  Kuva: Pienten Helsinki
Pienten Helsinki -verkkosivusto kokoaa mm. lastenkulttuurivinkit yhteen osoitteeseen. Kuva: Pienten Helsinki

Kaupunkilaiset saivat antaa ehdotuksensa vuoden 2023 kulttuuriteoksi 27.10.–10.11.2023. Ehdotuksia kertyi 357, joissa ehdotettiin yhteensä 74:ää eri tekoa. Helsingin Kulttuuriteko 2023 -palkinnon 5 000 euroa on saanut Pienten Helsinki -verkkosivusto keskustakirjasto Oodissa järjestetyssä tilaisuudessa. Lopullisen päätöksen palkittavasta teki Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto. 

– Pienten Helsinki on yksi kaupungin tehokkaimpia lastenkulttuurin markkinoijia ja viestinviejiä. Yhden ihmisen tarmokkuudella ja rajallisilla resursseilla ylläpidetty blogisivusto ja sosiaalisen median tilit edustavat kansalaisaktiivisuutta ja yksilötason lapsiystävällisyyden toteuttamista parhaimmillaan. Ne rakentavat siltaa tapahtumien ja yhteisöjen välille auttaen helsinkiläisiä osallistumaan heille sopiviin kulttuuripalveluihin, taustoittaa kulttuuri- ja kirjastojaoston puheenjohtaja Sirpa Asko-Seljavaara.

Kaupunkilaisilta saatujen kommenttien perusteella Pienten Helsinki on lisännyt oleellisesti lastenkulttuurin saavutettavuutta ja madaltanut lapsiperheiden kynnystä osallistua kulttuuritapahtumiin, kun lastenkulttuurivinkit ovat löytyneet kootusti yhdestä paikasta. 

Kunniamaininta kahdelle ansioituneelle tekijälle

Kulttuuri- ja kirjastojaosto on myöntänyt kunniamaininnat Skidit-kollektiiville ja taiteilija Markku “Sika” Puustiselle.

Lapset ovat kaupunkilaisia siinä missä aikuisetkin, ja tämä näkyy ennakkoluulottomalla tavalla Skidien toiminnassa. Skidien järjestämissä tapahtumissa osallistuminen on muotoiltu niin, että lasten mukanaolo on tasavertaista aikuisten joukossa ja arjen tilanteissa. Kaupunkilaisten kommenteissa korostuvat toiminnan ainutlaatuisuus, monipuolisuus, kaikenikäisten viihtyminen ja ilo.

Skidit Diskot ovat innostaneet lapset ja aikuiset tanssimaan yhdessä niin festareilla, klubeilla kuin kulttuuritaloissakin. Muun muassa kirjastoissa ja kulttuurikeskuksissa pelattava Skidipeli on opettanut Helsinki-tietoutta ja monilukutaitoa kaikenikäisille. Lisäksi Skidit tunnetaan mm. teemaristeilyistään ja Skidit Festareista. Taidetta, leikkiä ja muotoilua yhdistävää lähestymistapaa tukevat Aino Heikkisen rohkea tuottajuus sekä lastenkirjailija-kuvittaja Sanna Manderin visuaalinen osaaminen.

Taiteilija Markku Puustisen teokset löytyvät odottamattomista paikoista ja saavat kokemaan kaupunkitilan uusilla tavoilla. Eri puolille Helsinkiä rakennetut installaatiot ja ääniteokset ovat todellista kaupunkikulttuuria: omaehtoista, saavutettavaa, oivaltavaa ja tehty ilahduttamaan kaupunkilaisia. Niistä voi yllättyä, ilahtua ja saada ajattelemisen aihetta iästä ja kulttuuritaustasta riippumatta.

Puustisen teoksia ovat mm. Torkkelinmäen sadevesikaivon ”Mutta minä lähden” (2003), Töölönlahdella sähköä tuottava miniatyyrivesivoimala “Hugo” (2019), onttoon puunrunkoon rakennettu ”Katedraali” (2021), Suomen pankin viereisen sadevesikaivon “Murto” (2022), ja vuonna 2023 Alppipuiston alikulkutunneliin toteutettu ”Tekoälybetoniviidakko”. Uusin, jäästä kehkeytyvä ”Muodonmuutos”-teos on parhaillaan nähtävänä Töölönlahdella. Teokset käyvät vuoropuhelua ympäröivän kaupunkitilan kanssa ja kannustavat liikkumaan kaupungissa silmät ja korvat auki.

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myöntää vuosittain kulttuuritekopalkinnon merkittävälle ja uudenlaiselle kulttuuriteolle tai -hankkeelle, jonka vaikutukset kohdistuvat Helsinkiin tai helsinkiläisiin. Kulttuuriteko muuttaa tai haastaa olemassa olevaa kaupunkitilaa tai toimintatapaa, tai saa näkemään asiat uudella tavalla. Suuri tai pieni kulttuuriteko osoittaa rohkeutta luoda jotain uutta ja erilaista. Kaupunki on myöntänyt kulttuuritekopalkintoja vuodesta 2009 lähtien. 

Edit 8.1. klo 15.40: Skidit Oy -kirjoitusmuoto muutettu Skidit-kollektiiviksi.