Priset Helsingfors kulturgärning 2022 går till Refugee Film Festival

Idag den 23 januari tilldelades Priset Helsingfors kulturgärning Refugee Film Festival. Priset är 5 000 euro. Hedersomnämnandet för kulturgärningar gavs till evenemangen Kvääristö och De ungas Open Mic.
Gruppen Refugee Film Festival står framför bion Orion.
Refugee Film Festival har tilldelats priset Helsingfors kulturgärning 2022.

Priset Helsingfors kulturgärning 2022 och hedersomnämnandena har delats ut. Kultur- och bibliotekssektionen inom Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnd beslutar årligen vem som får priset. 

Priset Kulturgärning 2022 på 5 000 euro tilldelades Refugee Film Festival som presenterade flyktingars och invandrares olika perspektiv genom film. Medborgarorganisationen Turvapaikanhakijoiden tuki ry är festivalens bakgrundsorganisation.

– Ett högklassigt, internationellt och flerspråkigt filmprogram samt diskussioner kring ämnet utgör kärnan för festivalen. Festivalen samarbetar också intensivt med filmproducenter med asylsökarbakgrund och lyfter fram deras filmer. Festivalen har också varit en presentationsplattform för filmproducenter med invandrarbakgrund och en mötesplats och ett nätverksevenemang för nya filmproducenter. Denna betydelsefulla och aktuella helhet övertygade kultur- och bibliotekssektionen, sammanfattar Sirpa Asko-Seljavaara, ordförande för sektionen.

I år ville sektionen tilldela två aktörer hedersomnämnanden: Kvääristös och De ungas Open Mic-evenemang.

Kvääristö grundades som en trygg och tillgänglig café-bar samt en evenemangs- och kulturlokal. Där accepteras inga slags trakasserier eller annat osakligt beteende. I stället betonar man att var och en ska respekteras och uppmuntras att vara sig själv. På Kvääristö har det anordnats många olika evenemang, och platsen har blivit ett viktigt och nytt centrum för mångsidig kultur i Helsingfors.

De ungas Open Mic-verksamhet för sin del fick sin inspiration av de ungas diktkvällar från 2018. Ungdomar blev också producenter och artister. Verksamheten omfattar såväl avgiftsfria och kuraterade evenemang med dikter, spoken word, musik och samhällsdebatt som verkstäder för skrivande och uppträdande. De ungas Open Mic ser till att artisterna får ordentliga gager och har förbundit sig till att möjliggöra nya arbetstillfällen för dem som deltar i evenemangen. Anhängare av De ungas Open Mic-evenemang har fått njuta av ambitiösa föreställningar där artisterna djärvt har gett ut av sig själva. 

Priset Kulturgärning 2022 och hedersomnämnandena tilldelades pristagarna vid en prisutdelning som anordnades av Helsingfors stads kultur- och fritidssektor på biografen Orion i Helsingfors 23.1.2023.   

Kultur- och bibliotekssektionen inom Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnd delar årligen ut ett kulturgärningspris till ett kulturprojekt eller en kulturgärning som är betydande och ny, och vars effekter påverkar Helsingfors eller Helsingforsborna. En kulturgärning förändrar eller utmanar ett befintligt stadsrum eller arbetssätt eller får dig att se saker på ett nytt sätt. En stor eller liten kulturgärning visar mod att skapa något nytt och annorlunda. Staden har utdelat kulturgärningspriser sedan 2009. 

Huvudbilden visar produktionsteamet för Refugee Film Festival strax före inledningen av festivalen för 2022. I mitten av bilden finns aktivisten Rojin Birzoi som gav öppningstalet. De andra från vänster är producenten Mete Sasioglu, tolken och organisatören Rahim Alizada, festivaldirektören Anna Korhonen, informatören Outi Popp och koordinatören Siiri Matinpuro. I bakre raden står festivalarbetarna Okko Ahre, Joonas Koivula, Okko Huopainen och Nina Kantoniemi. © Refugee Film Festival