Planeringen av Tölö torg framskrider – ta del av planförslaget

Staden vill utveckla det mest centrala torgområdet i Tölö till ett attraktivare och mysigt stadsrum där man kan promenera. Staden ordnade en allmän idétävling om utvecklingen av området 2019, och planeringen av torgområdet har fortsatt utgående från tävlingens vinnarbidrag. Du kan ta del av planförslaget för Tölö torg på nätet fram till den 11 juli.
Havainnekuva kesäisestä Töölöntorista, jossa kulkee ihmisiä.
Bild: Arkkitehtitoimisto Konkret Oy

Staden har som mål att utveckla Tölö torg till ett mysigt och upplevelserikt stadsrum som lockar stadsinvånarna att vistas och uträtta sina ärenden på torget året runt. Syftet är också att förbättra verksamhetsbetingelserna för företagen och affärslokalerna i området samt att utveckla torgverksamheten.

Ändringen av detaljplanen för Tölö torg inleddes hösten 2022. Staden har beaktat den respons som staden fått på planerna i planförslaget. Du kan ta del av det planförslag som nu är framlagt på hel.fi/planer mellan 12.6 och 11.7.2023. Under den tid då planförslaget är framlagt har stadsinvånarna möjlighet att lämna in åsikter vid stadens registratorskontor. Ett reviderat planförslag som gäller ändringen av detaljplanen föredras i stadsmiljönämnden hösten 2023.

Tölö torg en central knutpunkt för trafiken

Staden har för avsikt att bygga en ny affärsbyggnad vid östra kanten av torget samt mindre byggnader för framtida kollektivtrafikprojekt. Staden utför också allmänna reparationer på torget, såsom förnyelse av ytmaterial och belysning samt utplacering av flera bänkar och planteringar på torget. Även förutsättningarna för gångtrafiken förbättras.

Staden har planerat flera kollektivtrafikprojekt runt Tölö torg vilka medför förändringar i områdets trafik och gör torget till en mer central mötesplats. I planerna har staden särskilt försökt lösa hur den nya affärsbyggnaden och de framtida kollektivtrafikprojekten kan placeras på området utan att de stör varandra och att de bildar en högklassig, fungerande och trivsam helhet.

Det är fortfarande osäkert om byggnaden som liknar en saluhall ska byggas, och därför har staden också utarbetat ett alternativ till referensplanen där byggnaden ersätts med ett lättare skyddstak. Skyddstaket skyddar mot vädret, skuggar torget och gör torget mer intimt. Under skyddstaket finns även servicelokaler för torgförsäljare, en toalett för allmänheten, en liten kiosk och utrymme för ordnande av evenemang.

På gatorna runt torget förbättras förutsättningarna för gångtrafik och vistelse samt förbindelsen mellan de fysiska butikerna och torget. Den soligare norra sidan av Tölö torg blir en del av torget genom att Artillerigatan omvandlas till en gågata. På Sandelsgatan utvidgas trottoaren. Längs gatorna tas parkeringsplatser ur bruk då det finns mer plats för gångtrafik och vistelse.

Helheten för Tölö torg genomförs stegvis

Förnyelsen av torgområdet inleds med renoveringen av korsningen mellan Topeliusgatan och Runebergsgatan och områdena runt korsningen. Samtidigt förnyar staden trafikarrangemangen vid korsningen och bygger nya spårvägsskenor mot Topeliusgatan. Tidplanerna beror på projektet för spårvägar i Västra Helsingfors, och enligt den nuvarande uppskattningen inleds byggandet 2026.

Nästa steg i renoveringen inleds efter att korsningsområdet blivit färdigt, och i enlighet med referensplanen förnyas resten av torgområdet, det vill säga torgskvären och de omgivande gatorna. Om staden har hittat en byggare för den nya affärsbyggnaden, kan den byggas samtidigt som torgskvären förnyas. Staden förbereder sig i planerna också för byggandet av Centrumslingan under 2030-talet, men planerna möjliggör också en situation där staden beslutar att inte bygga Centrumslingan.