Töölöntorin suunnittelu etenee – tutustu kaavaehdotukseen

Töölön keskeisintä torialuetta halutaan kehittää nykyistä vetovoimaisemmaksi, käveltäväksi ja viihtyisäksi kaupunkitilaksi. Alueen kehittämisestä järjestettiin yleinen ideakilpailu vuonna 2019 ja torialueen suunnittelua on jatkettu kilpailun voittajaehdotuksen pohjalta. Voit tutustua Töölöntorin kaavaehdotukseen verkossa 11. heinäkuuta asti.
Havainnekuva kesäisestä Töölöntorista, jossa kulkee ihmisiä.
Kuva: Arkkitehtitoimisto Konkret Oy

Kaupungin tavoitteena on luoda Töölöntorista viihtyisä, elämyksellinen, ympärivuotiseen oleskeluun ja asiointiin houkutteleva kaupunkitila. Tarkoitus on myös parantaa yritysten ja liiketilojen toimintaedellytyksiä alueella sekä kehittää toritoimintaa.

Töölöntorin asemakaavan muutos käynnistyi syksyllä 2022. Suunnitelmista saatu palaute on huomioitu kaavaehdotuksessa. Nyt nähtävillä olevaan kaavaehdotukseen voi tutustua 12.6.–11.7.2023 osoitteessa hel.fi/suunnitelmat. Nähtävilläolon aikana on mahdollisuus jättää mielipiteitä kaupungin kirjaamoon. Asemakaavan muutoksen tarkistettu kaavaehdotus esitellään kaupunkiympäristölautakunnalle syksyllä 2023.

Töölöntorista keskeinen liikenteen solmukohta

Töölöntorille on tarkoitus toteuttaa uusi liikerakennus torin itälaitaan sekä tulevia joukkoliikennehankkeita palvelevia pienempiä rakennuksia. Torialueelle tehdään myös yleisiä parannuksia, kuten pintamateriaalien ja valaistuksen uusimista sekä lisää penkkejä ja istutuksia. Myös jalankulun edellytyksiä parannetaan.

Töölöntorin ympäristöön on suunniteltu useita joukkoliikennehankkeita, jotka aiheuttavat muutoksia alueen liikenteeseen ja tekevät torista entistä keskeisemmän kohtaamispaikan. Suunnitelmissa on erityisesti pyritty ratkaisemaan se, että uusi liikerakennus ja tulevat joukkoliikennehankkeet pystyvät sijoittumaan alueelle häiritsemättä toisiaan ja ne muodostavat laadukkaan, toimivan ja viihtyisän kokonaisuuden.

Kauppahallimaisen rakennuksen toteutuminen on vielä toistaiseksi epävarmaa, minkä vuoksi viitesuunnitelmasta on teetetty myös vaihtoehto, jossa rakennus on korvattu kevytrakenteisemmalla katoksella. Katos antaa säänsuojaa ja varjoa sekä rajaa toriaukiota intiimimmäksi. Katoksen alle olisi mahdollista sijoittaa myös torimyyjiä palvelevia huoltotiloja, yleisö-wc, pieni kioski ja tilaa tapahtumien järjestämiselle.

Toria ympäröivillä kaduilla parannetaan kävelyn ja oleskelun olosuhteita sekä kivijalkaliikkeiden yhteyttä torille. Töölöntorin aurinkoisempi pohjoispuoli yhdistetään osaksi toria muuttamalla Tykistönkatu kävelykaduksi. Sandelsinkadulla jalkakäytävää levennetään nykyisestä. Pysäköintipaikkoja poistetaan katujen varresta, jolloin kävelylle ja oleskelulle jää enemmän tilaa.

Töölöntorin kokonaisuus toteutetaan vaiheittain

Torialueen uudistukset käynnistyvät Topeliuksenkadun ja Runeberginkadun risteyksen ja sitä ympäröivien alueiden remontilla. Tässä yhteydessä uusitaan risteyksen liikennejärjestelyt ja rakennetaan uudet raitiotiekiskot Topeliuksenkadulle päin. Aikataulut on sidottu Länsi-Helsingin raitiotiet -hankkeeseen ja tämänhetkisen arvion mukaan rakentaminen alkaa vuonna 2026.

Toteutuksen seuraava vaihe käynnistyy risteysalueen valmistuttua ja siinä uudistetaan viitesuunnitelman mukaisesti loput torialueesta eli toriaukio ja sitä ympäröivät kadut. Mikäli uudelle liikerakennukselle on tähän mennessä löytynyt toteuttaja, se voidaan toteuttaa samanaikaisesti toriaukion uudistusten kanssa. Suunnitelmissa varaudutaan myös Pisararadan rakentamiseen 2030-luvulla, mutta ne mahdollistavat yhtä lailla tilanteen, jossa Pisararata päätetään jättää rakentamatta.