Planering av totalrenoveringen av Östra centrums simhall har inletts

Östra centrums simhall totalrenoveras och renoveras i slutet av årtiondet. Vid planeringen av totalrenoveringen pågår en fas där staden önskar utvecklingsidéer för beredningen av projektet av stadsbor. Fasen för gemensam utveckling inleds med intervjuer med stadsborna 22–25.5.2024 då kunder, besökare och potentiella kunder intervjuas både på plats i simhallen och i det närbelägna köpcentrumet Itis och köpcentrumet Puhos.
Itäkeskuksen uimahallin allasosastoa
Bild: Sami Saastamoinen

Östra centrums simhall som även kallas för tropiken i öster är ett rekreationscentrum för hela familjen som årligen betjänar nästan 350 000 stadsbor. I simhallen som öppnades 1993 ingår bland annat tre simbassänger, en jacuzzi och en kallvattenbassäng, vattenrutschbanor, fem traditionella bastur och en ångbastu. Med simhallens inträdesavgift har kunderna även tillgång till gym och gymnastiksalar med högklassig och modern gymutrustning. I simbassängsområdet finns en ny virtuell utrustning för vattengympor på egen hand och simskolor på egen hand vid barnbassängen. Simhallslokalerna är även en annan uppgift utöver rekreation och motion: de är vid behov ett skyddsrum för invånarna i området.

– Målet med totalrenoveringen av en så gammal byggnad är att renovera det mesta av den tekniska utrustningen, till exempel vattenhanteringsutrustningen, ventilationen, isoleringarna och de akustiska konstruktionerna. Även om det inte ingår nybygge eller omfattande lokaländringar i projektet, är det möjligt att på nytt granska och strukturera lokalanvändningen till vissa delar, till exempel vad gäller simbassängsområdet, omklädningsrummen samt basturna. Östra centrums simhall hör till de populäraste motionsplatserna i Helsingfors, och vi får mycket respons på tjänsterna av kunderna. Lokaländringarna möjliggör en mer heltäckande utveckling av kundupplevelsen, och därför önskar vi att vi får kunderna och stadsborna med att berätta om sina tankar och kläcka idéer till ännu bättre tjänster, berättar Ville Laukkanen, teamchef för Östra centrums simhall.

I augusti fortsätter staden den gemensamma utvecklingen med en webbenkät som är öppen för alla och en idéoas som ordnas i simhallen. Som resultatet av den gemensamma utvecklingen utvecklar staden kundservicemodellen för simhallen och skapar lokal- och skyltningskoncept till stöd för planeringen av totalrenoveringen.  Designbyrån Pentagon Design Oy är Helsingfors stads partner i arbetsfaserna för den gemensamma utvecklingen.

Beräknad tidsplan för totalrenoveringen

• Fas för gemensam utveckling 4/2024–10/2024
• Projektplanering 08/2024–09/2025
• Planering av genomförande 10/2025–04/2027
• Tidpunkt för inledande av byggandet 05/2027
• Beräknat öppnande av simhallen 01/2030