Itäkeskuksen uimahallin perusparannuksen suunnittelu käynnistynyt

Itäkeskuksen uimahalli perusparannetaan ja remontoidaan vuosikymmenen lopulla. Perusparannuksen suunnittelussa on käynnissä vaihe, jossa toivotaan kaupunkilaisilta kehitysideoita hankkeen valmistelua varten. Yhteiskehittämisen vaihe alkaa kaupunkilaisten haastatteluilla 22.-25.5.2024, jolloin asiakkaita, kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita haastatellaan sekä paikan päällä uimahallilla että läheisessä kauppakeskus Itiksessä ja Puhoksen ostoskeskuksella.
Itäkeskuksen uimahallin allasosastoa
Kuva: Sami Saastamoinen

Idän tropiikiksikin kutsuttu Itäkeskuksen uimahalli on koko perheen virkistyskeskus, joka palvelee lähes 350 000 kaupunkilaista vuosittain. Vuonna 1993 avatun uimahallin palveluihin kuuluu mm. kolme uima-allasta, yksi pore- ja yksi kylmävesiallas, vesiliukumäkiä, viisi perinteistä saunaa sekä yksi höyrysauna. Uimahallin sisäänpääsymaksulla asiakkaiden käytettävissä on myös kunto- ja liikuntasaleja laadukkaine ja nykyaikaisine kuntosalivälineineen. Altaiden puolelta löytyy tuore virtuaalilaitteisto omatoimisille vesijumpille ja lasten altaalla omatoimiselle uimakoululle. Uimahallin tiloilla on virkistäytymis- ja liikuntakäytön lisäksi myös toinen tehtävä; ne toimivat tarpeen vaatiessa myös väestösuojana lähialueen asukkaille.  
 
– Tämän ikäisessä rakennuksessa perusparannuksessa pyritään korjaamaan paljon teknistä varustelua, esimerkiksi vedenkäsittelylaitteistoa, ilmanvaihtoa, eristyksiä ja akustisia rakenteita. Vaikka hanke ei sisällä uudisrakentamista tai suuria tilamuutoksia, on tilankäyttöä mahdollista tarkastella ja jäsennellä joiltain osin uudelleen esimerkiksi allasalueilla, pukuhuoneissa sekä saunatiloissa. Itäkeskuksen uimahalli on yksi Helsingin suosituimmista liikuntapaikoista, ja saamme paljon asiakkailta palautetta palveluista. Tilamuutokset mahdollistavat asiakaskokemuksen kokonaisvaltaisemman kehittämisen, ja siksi toivommekin saavamme asiakkaat ja kaupunkilaiset mukaan kertomaan ajatuksiaan ja ideoimaan yhä parempia palveluja, kertoo Itäkeskuksen uimahallin tiimiesihenkilö Ville Laukkanen
 
Elokuussa yhteiskehittämistä jatketaan kaikille avoimella verkkokyselyllä ja uimahallin tiloissa järjestettävällä ideointikeitaalla. Yhteiskehittämisen tuloksena uimahallin asiakaspalvelumallia kehitetään sekä luodaan perusparannuksen suunnittelun tueksi tila- ja opastekonseptit. Helsingin kaupungin kumppanina toimii yhteiskehittämisen työvaiheissa muotoilutoimisto Pentagon Design Oy.

Perusparannuksen arvioitu aikataulu 
• Yhteiskehittämisvaihe 4/2024-10/2024 
• Hankesuunnittelu 08/2024–09/2025 
• Toteutussuunnittelu 10/2025 – 04/2027 
• Rakentaminen alkamisajankohta 05/2027 
• Arvio rakennuksen uimahallin avaamiseksi 01/2030