Östersjödagen firar vårt gemensamma hav och samlar skolelever för gemensamma arbetsinsatser för miljön

Torsdagen den 31 augusti samlar Östersjödagen människorna, länderna och organisationerna kring Östersjön för att fira vårt gemensamma hav. I Helsingfors inleds dagen med en morgonsamling i Helsingfors stadshus och dagen fortsätter med evenemang som har havstema. Dessutom utmanar Helsingfors stad skolelever och andra stadsbor till talkon för miljön som en del av kampanjen Save Our Sea. Kom med och fira Östersjödagen!
Vänner vid Östersjöns strand.
På Östersjödagen är Helsingfors fyllt av evenemang med havstema. Bild: Aleksi Poutanen

Östersjödagen är en festdag som John Nurminens Stiftelse inlett för att hedra Östersjön, vars syfte är att vända blicken mot vårt sårbara hav, att koppla av vid det och att vidta konkreta åtgärder för att skydda vattendragen.

Östersjödagen öppnas på stadshusets evenemangstorg kl. 9.00 av Helsingfors och Tallinns borgmästare. Kom och njut av ditt morgonkaffe och hör om aktuell forskning och hälsningar från länder kring Östersjön. Evenemanget kommer att streamas på Helsingforskanalen.

På Östersjödagen fylls Helsingfors med havsnära evenemang. Du kan till exempel fira dagen genom att ta ett dopp i uppfriskande vågor, njuta av en portion vildfångad fisk från Östersjön eller delta i aktiviteter för hela familjen. Evenemangen hittar du på webbplatsen itameripaiva.fi.

Helsingfors stad bjuder in alla skolelever i Helsingfors till talkon för Östersjön

Visste ni att varje Helsingforsbo bor högst 10 kilometer från Östersjön? Nedskräpning är ett stort problem för havets ekosystem och organismer, eftersom största delen av skräpet som kastas på marken, såsom cigarettfimpar, till slut hamnar i havet.

I år deltar Helsingfors i kampanjen Save Our Sea som organiseras av Tallinn som är EU:s miljöhuvudstad 2023. I och med kampanjen har Helsingfors stad utmanat Helsingfors skolor och skolelever till gemensamma arbetsinsatser, talkoarbete, för miljön.

Förutom skoleleverna kan vem som helst ordna ett skräptalko till förmån för Östersjön. Skräppromenader och talkon kan ordnas till exempel av en kompisgrupp eller arbetsgemenskap under hela kampanjen 31.8–16.9 och även efteråt. Skräpplockare finns att få på biblioteken eller så kan du beställa talkoutrustning en vecka innan via Puistotalkoot.fi.

Gör en Östersjögärning med hjälp av våra tips

Vi kan alla skydda Östersjön med de val vi gör och genom våra egna gärningar. Håll till exempel koll på att du sorterar avfallet rätt även hemma.

Östersjöutmaningens Östersjögärningar är praktiska tips som alla kan använda för att hjälpa Östersjön: laga en Östersjömeny av vildfångad fisk från Östersjön, välj en miljömärkt produkt och håll överflödiga kemikalier borta från havet och kasta inte skräp i dagvattenbrunnen varifrån de hamnar i havet. Hela listan med tips hittar du på Östersjöutmaningens webbplats.

 Helsingfors stad startade Östersjöutmaningen tillsammans med Åbo stad 2007. Östersjöutmaningen är ett initiativ som uppmuntrar företag, kommuner och organisationer att vidta konkreta vattenskyddsåtgärder som går längre än vad lagen förpliktigar. För närvarande har mer än 300 organisationer anslutit sig till utmaningen.