Itämeripäivänä juhlitaan yhteistä merta ja haastetaan koululaiset talkoisiin ympäristön hyväksi

Torstaina 31. elokuuta Itämeripäivä kerää Itämeren ympärillä olevat ihmiset, maat ja organisaatiot juhlimaan yhteistä Itämertamme. Helsingissä päivä alkaa aamunavauksella Helsingin kaupungintalolla ja jatkuu merellisillä tapahtumilla. Samalla Helsingin kaupunki haastaa koululaiset ja muut kaupunkilaiset talkoisiin ympäristön hyväksi, osana Save Our Sea -kampanjaa. Tule mukaan viettämään Itämeripäivää!
Itämeripäivänä Helsinki täyttyy meriaiheisista tapahtumista.  Kuva: Aleksi Poutanen
Itämeripäivänä Helsinki täyttyy meriaiheisista tapahtumista. Kuva: Aleksi Poutanen

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön Itämeren kunniaksi käynnistämä juhlapäivä, jonka tarkoituksena on kääntää katseet kohti haavoittuvaista mertamme, virkistäytyä sen äärellä ja tehdä konkreettisia tekoja vesistöjen suojelemiseksi.

Itämeripäivän avaavat Helsingin ja Tallinnan pormestarit Kaupungintalon tapahtumatorilla kello 9. Tule paikalle nauttimaan aamukahvisi sekä kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta ja tervehdyksiä Itämeren maista. Tapahtuma myös striimataan Helsinki-kanavalle.

Itämeripäivänä Helsinki täyttyy meriaiheisista tapahtumista. Voit esimerkiksi juhlistaa päivää pulahtamalla virkistäviin aaltoihin, nauttimalla Itämeren villikala-annoksen tai osallistumalla koko perheen puuhatapahtumiin. Löydät tapahtumat itameripaiva.fi-sivuilta.

Helsingin kaupunki haastaa koululaiset talkoisiin Itämeren hyväksi

Tiesitkö, että jokainen helsinkiläinen asuu enintään 10 kilometrin päässä Itämerestä? Roskaantuminen on iso ongelma meren ekosysteemille ja eliöille, sillä suurin osa maahan heitetyistä roskista, kuten tupakantumpeista, päätyy lopulta mereen.

Tänä vuonna Helsinki on mukana Save Our Sea -kampanjassa, jota järjestää vuoden 2023 EU:n Vihreä pääkaupunki Tallinna. Kampanjan myötä Helsingin kaupunki on haastanut helsinkiläiset koulut ja koululaiset talkoisiin ympäristön hyväksi.

Koululaisten lisäksi kuka tahansa voi järjestää roskatalkoot Itämeren hyväksi. Roskakävelyitä ja talkoita voi järjestää esimerkiksi kaveriporukalla tai työyhteisön kanssa koko kampanjan ajan 31.8.–16.9. sekä sen jälkeenkin. Roskapihtejä saa kirjastoista tai talkootarvikkeet voi tilata viikkoa ennen Puistotalkoot.fi-sivustolta.

Tee Itämeriteko vinkkiemme avulla

Voimme kaikki omilla teoillamme ja valinnoillamme suojata Itämerta ja esimerkiksi huomioida jätteiden oikeaoppinen lajittelu kotonakin.

Itämerihaasteen Itämeriteot ovat käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla jokainen voi auttaa Itämerta. Kokkaa esimerkiksi Itämeren villikalasta itämerimenu, valitse ympäristömerkitty tuote ja pidä ylimääräiset kemikaalit poissa merestä. Älä roskaa. Esimerkiksi tupakantumpit voivat kulkeutua sadevesikaivoon ja sieltä mereen. Löydät koko listauksen vinkeistä Itämerihaasteen nettisivuilta.

Helsingin kaupunki käynnisti yhdessä Turun kaupungin kanssa Itämerihaasteen vuonna 2007. Itämerihaaste on aloite, joka kannustaa yrityksiä, kuntia ja yhteisöjä tekemään konkreettisia vesiensuojelutoimenpiteitä enemmän kuin laki velvoittaa. Tällä hetkellä yli 300 organisaatiota on liittynyt haasteeseen.