Nya fotgängarområden planeras i centrum till nästa sommar

Helsingfors stad planerar att utvidga fotgängarområdena i centrum som en del av utvecklingen av trivseln, livskraften och upplevelserikedomen i stadskärnan.
Kaserngatan var en av sommargatorna i Helsingfors 2022.  Bild: Susa Junnola
Kaserngatan var en av sommargatorna i Helsingfors 2022. Bild: Susa Junnola

Nya områden för fotgängare och cyklister avses först genomföras tillfälligt på Esplanaderna, Kaserngatan, Skillnadsgatan, på Högbergsgatan invid Designmuseet och på Lönnrotsgatan. Erfarenheter och information om de nya områdena samlas in för planeringen av de blivande trafikarrangemangen i stadskärnan.

Principerna för genomförandet av områdena för fotgängare och cyklister behandlas i stadsmiljönämnden den 1 november. Om nämnden godkänner planen utförs ändringarna i början av sommaren 2023, och de fortsätter enligt den preliminära planen till slutet av 2024.


Ett tydligare nätverk av gågator behövs


Genom ändringarna som görs nästa sommar är målet att uppnå ett tydligare nätverk av gågator och smidiga förbindelser mellan öppna platser och fotgängarområden.

De nya områdena för fotgängare märks mest på Norra och Södra Esplanaden, eftersom dessa naturligt lämpar sig för fotgängare och flanerande på grund av folkströmmarna och affärerna på gatunivå. Enligt en invånarenkät som stadens gjorde nyligen önskar stadsborna mer promenadmöjligheter och grönska i synnerhet på Norra Esplanaden.

Körfilerna på Esplanaderna blir enfiliga. På båda gatorna lämnas det lastningsplatser för att säkerställa servicetrafiken. På Norra Esplanaden breddas fotgängarområdet genom tillfälliga konstruktioner. På Södra Esplanaden frigörs det utrymme för cykling från körbanan. 

På Lönnrotsgatan avsmalnas körbanan till enfilig, och gatan får ett cykelfält för cyklister som åker i västlig riktning. Även promenadmöjligheterna blir bättre.
 
Förändringar märks även på Skillnadsgatan, Kaserngatan och den öppna platsen utanför Designmuseet på Högbergsgatan, där sommargator genomfördes framgångsrikt förra sommaren. På gatorna ges utrymme för fotgängare och flanörer, och blom- och växtlådor samt bänkar läggs fram åt dem. 


Erfarenheter samlas in av företag och stadsbor


Helsingfors har som mål att få en mer trivsam, livskraftig och upplevelserik stadskärna. Bättre förutsättningar för fotgängare har lyfts fram som en viktig faktor för centrums attraktionskraft i Helsingfors stadsstrategi 2021–2025. Även stadsstyrelsen har dragit upp riktlinjer för utveckling av promenadmöjligheterna. 


”Goda förhållanden för fotgängare och flanörer lockar människor att spendera tid i stadskärnan. Enligt undersökningar och erfarenheter som erhållits från andra städer ökar rikligare fotgängarmängder affärernas kundmängder och omsättning. Dessutom förbättrar utvidgningen av promenadcentrum fotgängarnas säkerhet och stöder Helsingfors klimatmål”, säger Rikhard Manninen, Helsingfors markanvändningsdirektör.


I planeringen av fotgängarområdena utnyttjas de erfarenheter som fåtts genom sommargatuförsöken. Fotgängarområdena som utvidgas på Esplanaderna planeras tillsammans med de centrala företagen och fastighetsägarna i området i gemensamma workshoppar. Respons samlas in om planeringslösningarna av fastighetsägare, företag och stadsbor även under försöket, så att kommande trafikarrangemang kan planeras så att de fungerar för alla parter.

1. Körbanorna som enfältsväg - mera utrymme för promenader
2. Ny cykelbana
3. Utrymme för promenader och vistelse, blommor or växter
1. Körbanorna som enfältsväg - mera utrymme för promenader 2. Ny cykelbana 3. Utrymme för promenader och vistelse, blommor or växter