Nordiska och baltiska borgmästare diskuterade Ukraina och energiberedskap på sitt möte

Onsdagen den 5 oktober deltog borgmästare Juhana Vartiainen i ett samarbetsmöte mellan borgmästarna i de nordiska och baltiska huvudstäderna.
Suomen ja Ukrainan liput Helsingin kaupungintalolla.

Onsdagen den 5 oktober deltog borgmästare Juhana Vartiainen i ett samarbetsmöte mellan borgmästarna i de nordiska och baltiska huvudstäderna. Temana för mötet, som ordnades på distans, var relaterade till Rysslands anfallskrig mot Ukraina och energiberedskapen. Sedan kriget bröt ut har samarbetet mellan borgmästarna ökat avsevärt jämfört med tidigare.

När det gäller Ukraina inriktades mötet på återuppbyggnad och konkreta sätt att rikta hjälp och stöd på bästa möjliga sätt. Alla städerna har en stark vilja att hjälpa till. I samtalet utbyttes erfarenheter av bästa praxis och identifierades nya gemensamma sätt att agera. Dessutom utbyttes information om situationen för de ukrainare som hade anlänt till städerna. Särskilt frågor som rör skolgång för barn och anställning av vuxna togs upp.

På mötet gick man också igenom de planer som uppstod under borgmästarnas besök i Ukraina som genomfördes av Eurocities den 19 augusti 2022. Genom intentionsavtalet ”Memorandum of Understanding”, som undertecknades under resan, kan bistånd och EU-finansiering samordnas ordentligt. Borgmästare Vartiainen deltog också i resan. På möten berättade han om de tankar som väcktes under besöket.

– Vi får inte glömma Ukraina eller ukrainarna. Helsingfors har ett nära samarbete med andra europeiska städer för att möjliggöra återuppbyggnaden. Det barbariska ryska anfallskriget i Ukraina har redan pågått i över 200 dagar, och som president Zelenskyj framhävde under vårt möte i augusti måste återuppbyggnaden inledas nu, säger borgmästare Vartiainen.

När det gäller energiberedskap inriktades mötet på utbyte av information om praktiska sparåtgärder och sätt att stödja invånarna i händelse av avbrott i energidistributionen. Borgmästarna utbytte sina åsikter om energikrisen och talade om beredskapsåtgärder i sina städer.

Läs mer
Nyhet 19.8.2022: Helsingfors borgmästare deltog i Eurocities-nätverkets besök Ukraina



Bild: Mila Eremina