Nätholmens splitternya daghem får beröm av både vårdnadshavare och personal

Nätholmens nya daghem öppnades i början av februari och de nya lokalerna får beröm av såväl vårdnadshavare som personal.
Stig på! Vice daghemsföreståndare Noora Hukkanen och daghemsföreståndare Marina Primietta önskar dig välkommen till Nätholmens nya daghem.

 Bild: Laura Oja
Stig på! Vice daghemsföreståndare Noora Hukkanen och daghemsföreståndare Marina Primietta önskar dig välkommen till Nätholmens nya daghem. Bild: Laura Oja

Nästan helt obemärkt har en daghemsbyggnad i trä dykt upp i det havsnära Fiskehamnen. Byggnaden inhyser både ett svenskspråkigt daghem, Daghemmet Nätholmen, och ett finskspråkigt daghem, Päiväkoti Verkkosaari. 

När vi besöker nybygget i slutet av januari är det ännu inte officiellt öppet. Daghemmet sjuder ändå av liv, för på plats finns föräldrar och barn som bekantar sig med barnens blivande daghem. 

I Nätholmens nya daghem betonas positiv pedagogik. Bild: Laura Oja
I Nätholmens nya daghem betonas positiv pedagogik. Bild: Laura Oja

Trävirke, ljus och lyx

Diago Amin, barnskötare inom småbarnspedagogik, leker som bäst med Enni, 2,5 år. Ennis mamma Heidi talar med Jaana Nurhonen, lärare inom småbarnspedagogik. 

Heidi säger att hon är väldigt nöjd med dotterns daghem.  

– Jag fick en bra känsla av den gemensamma diskussionen, berättar hon. 

–  Jag är även väldigt lättad över denna plats. Hela daghemmet har gett ett riktigt bra intryck. 

Familjen bor nästan bredvid daghemmet på några minuters gångavstånd. 

– Vi har sett byggnaden resa sig i grannskapet. Det var en positiv överraskning att se hur fantastiska lokalerna också är inuti. Det finns både ett och annat för barn, väldigt fina pysselutrymmen och även en klättervägg. 

Vad är det här? I daghemmet finns mycket nytt för Enni att undersöka tillsammans med barnskötare Diago Amin. Bild: Laura Oja
Vad är det här? I daghemmet finns mycket nytt för Enni att undersöka tillsammans med barnskötare Diago Amin. Bild: Laura Oja

På plats i daghemmet finns även Miio, ett år och sju månader gammal, tillsammans med sin familj. 

– Vi bor i ett av tornhusen i Fiskehamnen och har fått följa med när byggnaden blivit färdig. Lyckligtvis fick Miio en plats här och tajmingen är perfekt för oss, berättar mamma Meri Mathlin

Familjens andra barn, Nooa, är bara tre veckor gammalt. Miio kommer till daghemmet på deltid, så att Meri Mathlin ibland kan koncentrera sig på enbart skötseln av bebisen. 

– Det är jättevackert här på daghemmet. Trävirke har utnyttjats mycket och lokalerna är väldigt ljusa. Jag och de andra vuxna här konstaterade att detta är lyx, berättar Mathlin. 

Meri Mathlin och Samuli Puorila är nöjda över det nya daghemmet. Deras yngsta son Nooa är bara tre veckor gammmal. Bild: Laura Oja
Meri Mathlin och Samuli Puorila är nöjda över det nya daghemmet. Deras yngsta son Nooa är bara tre veckor gammmal. Bild: Laura Oja

Fungerande samarbete

Utöver föräldrarna gläder sig också daghemspersonalen över de nya lokalerna. 

Marina Primietta och Noora Hukkanen, daghemsföreståndare och vice daghemsföreståndare för Päiväkoti Verkkosaari, tar oss på en imponerande rundtur. Intrycket påverkas naturligtvis av att allt från möbler till leksaker – som delvis fortfarande finns i paket – är nytt. 

Men visst finns det mycket annat imponerande i denna byggnad. 

Användningen av trävirke som även nämns av föräldrarna åstadkommer en egen stämning. Primietta tackar även akustiken, för det ekar inte i lokalerna. Stort tack för detta riktas till panelerna som tillverkats av halm. 

Fönstren är stora och i en del av byggnaden finns det extra utrymme från höjden av två våningar. 

Leeni Rinne, lärare inom småbarnspedagogik, räknar också den havsnära men urbana miljön till de stora fördelarna. 

– Den egna trivseln påverkas också av att allt är nytt. Vi har nu ett bättre tillfälle än vanligt att styra barnen till att ta väl hand om lokalerna och de splitternya sakerna. 

Enligt henne har det varit fint att höra föräldrarnas lättade kommentarer över att de fått ett stort daghem till grannskapet som innebär att skjutsarna blir kortare. 

– Vi har en mycket bra utgångspunkt för ett fungerande samarbete, eftersom alla är positivt inställda från start.

Personalen på daghemmet är gläder sig över de ljusa och öppna utrymmena. Bild: Laura Oja
Personalen på daghemmet är gläder sig över de ljusa och öppna utrymmena. Bild: Laura Oja

En egen avdelning för Daghemmet Nätholmen 

I byggnaden finns både ett svenskspråkigt och ett finskspråkigt daghem, daghemmet Nätholmen och Päiväkoti Verkkosaari. De olika daghemmen är verksamma i varsin avdelning i huset. I byggnadens nedre våningen finns även utrymmen för barn som får dygnetruntvård. 

Totalt kommer fyra svenskspråkiga grupper, tio finskspråkiga grupper och fyra dygnetruntvårdsgrupper att vara verksamma på daghemmet. Alla grupper inleder inte sin verksamhet i februari, och en del av rekryteringarna pågår fortfarande. 

Daghemsföreståndaren är glad över den mångsidiga personal som redan har börjat arbeta. 

– Vi har haft smidiga och lyckade rekryteringar, sig Primietta. 

Avsikten är att dra nytta av arbetstagarnas egna styrkor och önskemål. Bland dem finns redan bland annat en fotbollstränare och en gitarrspelare, så barnen kommer säkert att få meningsfull verksamhet. 

Marina Primietta har märkt att arbetssökandena alldeles klart intresserar sig för den splitternya funktionella byggnaden. 

Inom småbarnspedagogiken i Finland råder det kronisk brist på behörig personal. Även på Nätholmen saknar en del av personalen examen, berättar Primietta.  

De kan vid sidan av arbetet studera online. Staden som arbetsgivare uppmuntrar till studier och ordnar exempelvis läroavtalsutbildningar för barnskötare inom småbarnspedagogik samt mångfaldsutbildning för lärare inom småbarnspedagogik. 

Noora Hukkanen passar på att testa en krona när hon MArina Primietta arrangeras barnens kostymförråd. Bild: Laura Oja
Noora Hukkanen passar på att testa en krona när hon MArina Primietta arrangeras barnens kostymförråd. Bild: Laura Oja

Positiv pedagogik

Primietta och Hukkanen berättar att man i daghemmet betonar positiv pedagogik och sysselsättning genom glädje.  

– Det är fint att vi alla från första början har möjlighet att skapa en gemensam anda och spelregler för huset, då vi alla börjar här samtidigt. Vi har redan diskuterat våra värderingar och vad som är viktigt för oss, berättar Hukkanen. 

I daghemmet uppmuntras personalen att bolla idéer och föra en öppen dialog.  
 
– Ingen kan säga att vi alltid har gjort så här och att detta även i framtiden måste ske på ett specifikt sätt. 

Nu kör vi! Miio leker i daghemmets så kallade lilla sal. Bild: Laura Oja
Nu kör vi! Miio leker i daghemmets så kallade lilla sal. Bild: Laura Oja