Hyppää pääsisältöön

Toimivaa yhteistyötä alusta asti – Verkkosaaren upouusi päiväkoti kerää kehuja huoltajilta ja henkilökunnalta

Verkkosaaren uusi päiväkoti avautui helmikuun alussa, ja sen uusia tiloja kiitetään kilvan. Tärkein palaute toki puuttuu vielä: lapset ovat vasta aloittamassa päiväkotitaivaltaan.
Verkkosaaren päiväkodin varajohtaja Noora Hukkanen (vas.) ja johtaja Marina Primietta toivottavat tervetulleiksi taloon. Kuva: Laura Oja
Verkkosaaren päiväkodin varajohtaja Noora Hukkanen (vas.) ja johtaja Marina Primietta toivottavat tervetulleiksi taloon. Kuva: Laura Oja

Mitkä merinäkymät!

Tällä terassilla mahtuisi pitämään vaikka juhlat – ja niin todennäköisesti kevään mittaan käykin. Eikä niistä juhlista puutu vauhtia, sillä spontaanit muuvit luonnistuvat parhaiten rakennuksen valtaajilta, päiväkodin lapsilta.

Puurakenteinen päiväkoti on noussut kuin huomaamatta merelliseen Kalasatamaan ja aloitti toimintansa helmikuun alussa.

Tammikuun lopussa päiväkoti ei ole vielä virallisesti auki. Pian päiväkotitaipaleensa aloittavat lapset huoltajineen ovat kuitenkin tulleet tutustumaan uusiin tiloihin ja päiväkodin arkeen.

Verkkosaaren päiväkodissa korostetaan positiivista pedagogiikkaa ja tekemistä ilon kautta.  Kuva: Laura Oja
Verkkosaaren päiväkodissa korostetaan positiivista pedagogiikkaa ja tekemistä ilon kautta. Kuva: Laura Oja

Puuta, valoa ja hyvä fiilis

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Diago Amin leikkii parhaillaan 2,5-vuotiaan Ennin, kanssa. Ennin äiti Heidi on juttelemassa lapsensa tulevasta hoidosta yhdessä varhaiskasvatuksen opettaja Jaana Nurhosen kanssa.

Enni tuskin huomaa keskustelun päättymistä, sillä hän on syventynyt touhuihinsa. Ennin äiti on erittäin tyytyväinen tyttärensä päiväkotipaikkaan.

– Minulle jäi yhteisestä keskustelusta tosi hyvä fiilis, hän kertoo.

– Sanoinkin Jaanalle, että olen todella huojentunut tästä paikasta. Koko päiväkodista on tullut tosi hyvä vaikutelma.

Perhe asuu lähes naapurissa muutaman minuutin kävelymatkan päässä.

– Olemme nähneet rakennuksen nousevan naapurustoon. Oli positiivinen yllätys nähdä, miten upeat tilat ovat myös sisäpuolelta. Lapsille on vaikka mitä, valtavan hienot askartelutilat ja kiipeilyseinäkin.

Mikä tämä on? Enni löytää paljon ihmeteltävää, mutta onneksi oppaana on varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Diago Amin. Kuva: Laura Oja
Mikä tämä on? Enni löytää paljon ihmeteltävää, mutta onneksi oppaana on varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Diago Amin. Kuva: Laura Oja

Myös osa-aikaisessa hoidossa aloittavan yhden vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisen Miion perhe on vaikuttunut näkemästään ensimmäisen tutustumiskäyntinsä aikana.

– Asumme Kalasataman tornissa ja olemme päässeet seuraamaan rakennuksen valmistumista. Onneksi saimme täältä Miiolle paikan, ja ajoitus on meille täydellinen, Meri Mathlin kertoo.

Perheeseen on syntynyt toinen lapsi, nyt vasta kolmiviikkoinen Nooa. Miio tulee päiväkotiin osa-aikaisesti, jotta äiti voi keskittyä välillä yksinomaan vauvan hoitoon.

– Täällä päiväkodissa on tosi kaunista. Puuta on hyödynnetty paljon, ja tilat ovat todella valoisat. Olen ehtinyt pikapikaa tutustua muihin aikuisiin, ja tuumasimme yhdessä, että tämä on luksusta, Mathlin kertoo.

Meri Mathlin ja Samuli Puroila ovat hyvillään siitä, että esikoinen Miio pääsee uuteen aloittamaan päiväkodissa osa-aikaisesti. Kuopus Nooa on vasta kolmiviikkoinen. Kuva: Laura Oja
Meri Mathlin ja Samuli Puroila ovat hyvillään siitä, että esikoinen Miio pääsee uuteen aloittamaan päiväkodissa osa-aikaisesti. Kuopus Nooa on vasta kolmiviikkoinen. Kuva: Laura Oja

Toimivaa yhteistyötä

Huoltajien lisäksi myös päiväkodin henkilökunta iloitsee uusista tiloista.

Päiväkodin johtaja Marina Primietta ja varajohtaja Noora Hukkanen vievät kierrokselle, jonka aikana vierailulle tulevilta ovat laatusanat loppua kesken. Vaikutelmaan tietenkin vaikuttaa se, että kaikki kalusteista leluihin – jotka osin ovat vielä paketeissa – on uutta.

Mutta on tässä rakennuksessa paljon muutakin vaikuttavaa.

Huoltajienkin mainitsema puunkäyttö tuo oman tunnelmansa. Primietta kiittää myös akustiikkaa, sillä tiloissa ei kaiu. Iso kiitos tästä kuuluu katon oljesta valmistetuille paneeleille.

Ikkunapintaa on paljon, ja osassa rakennusta ylimääräistä avaruutta tulee kahden kerroksen korkeudesta.

Varhaiskasvatuksen opettaja Leeni Rinne listaa isoihin plussiin myös merellisen mutta urbaanin miljöön.

– Se, että kaikki on uutta, vaikuttaa myös omaan viihtyvyyteen. Meillä on nyt tavanomaista parempi tilaisuus ohjata lapsia pitämään hyvää huolta tiloista ja upouusista tavaroista.

Hänestä on ollut hienoa kuulla huoltajien huojentuneita kommentteja, kun iso päiväkoti saatiin naapurustoon ja pidemmät kuskaukset loppuvat.

– Meillä on todella hyvä lähtökohta toimivalle yhteistyölle, koska kaikki ovat valmiiksi positiivisella mielellä.

Päiväkodin henkilökunta on innoissaan uusista, valoisista tiloista. Kuva: Laura Oja
Päiväkodin henkilökunta on innoissaan uusista, valoisista tiloista. Kuva: Laura Oja

Onnistuneita rekrytointeja, lisää tulossa

Rakennuksessa on oma puoli ruotsinkieliselle päiväkodille, ja alakerrasta löytyvät tilat vuorohoidon lapsille. Päiväkoti on auki 24/7.

Tavallisia päiväkotiryhmiä on aloittamassa kymmenen, ja vuorohoitoryhmiä on neljä. Myös ruotsinkielisiä ryhmiä on neljä. Kaikki ryhmät eivät aloita vielä helmikuussa, ja osa rekrytoinneista on vielä kesken.

Päiväkodin johtaja on hyvillään jo aloittaneesta osaavasta, monimuotoisesta henkilökunnasta.

– Meillä on ollut sujuvia, onnistuneita rekrytointeja, Primietta iloitsee.

Työntekijöiden omia vahvuuksia ja toiveita aiotaan hyödyntää. Joukossa on jo muun muassa jalkapallovalmentaja, kitaransoittaja sekä joukko kädentaitajia, joten lapsille on tiedossa taatusti mielekästä toimintaa.

Päiväkodin johtaja on huomannut, että upouusi, toiminnallinen rakennus selkeästi kiinnostaa työnhakijoita.

Varhaiskasvatuksessa on krooninen pula tehtävään vaadittavan tutkinnon suorittaneesta henkilöstöstä koko Suomessa. Primietta kertoo, että myös Verkkosaaressa osa henkilökunnasta on vailla tutkintoa. He pystyvät tekemään verkko-opintoja työn ohessa. Kaupunki työnantajana kannustaa opiskeluun ja järjestää työntekijöilleen esimerkiksi varhaiskasvatuksen lastenhoitajan oppisopimuskoulutusta sekä varhaiskasvatuksen opettajan monimuotokoulutusta.

Noora Hukkanen sovittaa prinsessakruunua pikkusalissa, kun hän järjestelee lasten roolivaatteita yhdessä Marina Primietan kanssa.  Kuva: Laura Oja
Noora Hukkanen sovittaa prinsessakruunua pikkusalissa, kun hän järjestelee lasten roolivaatteita yhdessä Marina Primietan kanssa. Kuva: Laura Oja

Paljon tilaa kokeiluille

Primietta ja Hukkanen kertovat, että Verkkosaaren päiväkodissa korostetaan positiivista pedagogiikkaa ja tekemistä ilon kautta.

– On hienoa, että koska me kaikki aloitamme täällä yhdessä, meillä kaikilla on alusta asti tilaisuus luoda yhteishenkeä ja talon pelisääntöjä. Olemme jo keskustelleet meidän arvoista ja siitä, mikä meille on tärkeää, Hukkanen kertoo.

Päiväkodissa kannustetaan avoimeen keskusteluun ja ideointiin. Koska valmista ei ole, keskeneräisyys jättää tilaa kokeiluille.

– Kukaan ei voi sanoa, että meillä on aina tehty näin ja että näin on toimittava myös jatkossa.

Primietta on ollut aloittamassa uusien päiväkotien toimintaa myös aiemmin. Aiemmasta kokemuksesta on varmasti hyötyä Verkkosaaren toiminnan käynnistämisessä – sekä kahdesta lapsenlapsesta, joiden ansiosta hän tietää hyvin, mitä leluhankinnoissa kannattaa tässä ajassa korostaa.

Lelujen lisäksi päiväkodissa on isot pinot kirjoja, ja niitä aiotaan lukea ahkerasti.

Täältä pesee! Miio on vauhdissa pikkusalissa.  Kuva: Laura Oja
Täältä pesee! Miio on vauhdissa pikkusalissa. Kuva: Laura Oja

Vahva perheen osallisuus

Kierroksen aikana selviää, että Laineiden, Aaltojen, Tyrskyjen ja Purjeiden ryhmätilat ovat valmiina. Meriaiheisia ryhmänimiä syntyy pian lisää.

Päiväkodin henkilökunta toimii ryhmäpareittain. Lapsiryhmät eivät muodostu iän vaan lapsen taitotasojen ja mielenkiinnon kohteiden mukaan. Perhe on vahvasti osallisena kunkin lapsen ohjelmaa suunnitellessa.

Pikkusalissa näyttää nyt vahvasti siltä, että Miio tarvitsee aktiivista toimintaa. Keinumaan pitää päästä äkkiä.

Miion todelliset taidot taitavat kuitenkin olla pallopeleissä. Tässä taitaa olla tuleva päiväkodin jalkapallopelien maalitykki.

 

Teksti: Kirsi Riipinen