Möjligheterna till vinterbad förbättras i Helsingfors

Vinterbadets popularitet har ökat i jämn takt under de senaste åren. Helsingfors stad och vinterbadarföreningarna i Helsingfors försöker tillsammans svara på den växande efterfrågan.
Helsingissä pääsee pulahtamaan avantoon myös kertamaksulla kuulumatta talviuintiseuraan. Bild: Sasa Tkalcan/Kurkista/Helsinki Partners
Helsingissä pääsee pulahtamaan avantoon myös kertamaksulla kuulumatta talviuintiseuraan. Bild: Sasa Tkalcan/Kurkista/Helsinki Partners

Det finns redan nästan 20 vinterbadplatser i Helsingfors. Alla intresserade har dock inte fått en vinterbadplats eller kunnat ansluta sig till önskad vinterbadarförening, eftersom många inte har haft plats för fler medlemmar. 

Helsingfors stad driver inga vinterbadplatser, men hyr ut dem till vinterbadarföreningarna. Inför den kommande vinterbadssäsongen förnyar Helsingfors stad och stadens vinterbadarföreningar sina hyresavtal för att fler ska få möjlighet till vinterbad. I det nya hyresavtalet för vinterbadplatser utökas möjligheterna till vinterbad exempelvis genom att föreningarna får möjlighet att öka sina medlemsantal. Munkkiniemen Avantouimarit i Munksnäs ordnar vinterbad mot en engångsavgift för alla intresserade på onsdagar kl. 10–13 och på måndagar kl. 16–20 från och med november. Engångsavgiften för vinterbad i Munksnäs är 5 euro.

– Genom de här nya hyresavtalen för vinterbadplatser ger vi fler människor möjlighet att ägna sig åt den här hobbyn. Vinterbad har hela tiden blivit mer populärt, vilket har visat sig exempelvis genom många förslag som gäller vinterbad i stadens deltagande budgetering OmaStadi. Vi har tillsammans med föreningarna övervägt många möjligheter för att främja helsingforsarnas möjligheter till vinterbad. Ökade medlemsantal och bad på engångsbasis är konkreta exempel på detta, berättar Jukka Lundgren, teamledare inom Helsingfors stads idrottstjänster.

Vinterbad mot en engångsavgift även på annat håll

Under den senaste vinterbadssäsongen fick Helsingfors fem nya vinterbadplatser. Vid Solviks, Stora Kallviks, Kronbergsstrandens, Botby och Fladans vinterbadplats ordnas även vinterbad mot en engångsavgift åtminstone ännu denna vinter 2023–2024.

Vinterbadplatser i Helsingfors:

Länken för vinterbadplatsen leder till Servicekartan, där man kan se var badplatsen finns och kontaktuppgifter till den aktör som driver den. Tjänsterna vid vinterbadplatserna varierar. En del erbjuder förutom badet även bastu. På de enklaste vinterbadplatserna finns ett varmt omklädningsrum, en vak och en trappa som leder till vaken.