Hoppa till huvudinnehåll

Hitta receptet för 2023

Om du har avgett löften inför det nya året är det sannolikt att de går att förverkliga på Dagmarsgatan 3 i Tölö. Arbis erbjuder flera kurser med start i januari för den som vill få in motion, lära sig att tillreda en ny maträtt eller kanske träna upp sina språkkunskaper.
En man som lagar mat.
Bild: N2

– Själv tycker jag att humanistiska kurser är ett bra sätt att börja det nya året, att få filosofera och gå in i konsten, säger Mathilda Larsson som är en av utbildningsplanerarna på Arbis.

Hon nämner kursen Rosens tid (start 10.1) som handlar om rosen i konst och litteratur – men också i trädgården.

– Det är jätteintressant att via ett tematiskt perspektiv ta in olika konstformer, säger Larsson.

En annan kurs hon tipsar om är föreläsningskursen Art and Civilization in Pompeii (start 11.1) som går på engelska.

För den som gillar att köpa och samla konst, men inte har en så tjock plånbok, passar kursen Collecting Contemporary Art within your Budget (start 10.1) som leds av konstnären Juliana Smith.

– Hon tipsar om var man kan hitta de bästa konstfynden. Det behöver inte vara så att bara rika människor kan samla på konst, säger Larsson.

Allt från Nato till spartips

För den som är orolig inför skenande priser finns det två särskilt intressant kurser. Kursen Energispara smart! (start 1.2) riktar sig främst till personer som äger hus eller sommarstuga och kan göra mer långsiktiga sparval.

– Det är en konkret kurs om vilka alternativ som finns ute på marknaden, berättar Larsson.

Kursen Spara och placera under kristider och konjunktursvängar (start 16.1) handlar om långsiktigt sparande. Hur ska man tänka när det råder ekonomisk osäkerhet?

– Kursen är ämnad för alla förmögenhetsnivåer. Tidigare deltagare har sagt ”varför gick jag inte kursen för tio eller tjugo år sedan, då hade jag hunnit spara”.

Även föreläsningen Vägen till Nato med diplomaten René Nyberg den 25 januari tangerar ett aktuellt ämne.

I många av vårens övriga föreläsningar får författare berätta om temat i sina böcker. Julia Korkman föreläser om minnets makt, Sara Enholm Hielm om sitt filmintresse och Christa Mickelson pratar om att leva med afasi.

– Alla föreläsningar är gratis och man behöver inte anmäla sig, påminner Larsson.

Vuxna och barn kockar tillsammans

För den som vill få in mer motion under det nya året finns flera alternativ. Till exempel på webbkursen i yinyoga (torsdag kvällar) finns fortfarande platser.

– Man behöver inte börja det nya året med att stressträna, dessutom är det skönt att man kan varva ner hemma, säger Larsson.

Hon tipsar även om kursen Öka din livskvalitet (start 31.1).

– Kortkursen handlar om förhållningssättet till en själv och hur man kan ta itu med utmaningar som man möter – och den vägen förbättra sin livskvalitet, säger Larsson.

Bland språkkurserna lyfter hon kursen Introduction to the Cyrillic alphabet and basic Russian.

– Det nya året är en bra tid att lära sig ett nytt språk. Det finns också diskussionskurser i till exempel tyska och engelska för den som vill komma tillbaka till ett språk.

Bland matlagningskurserna vill Larsson tipsa om kurser som är riktade till barn och vuxna.
– Till exempel under kursen Mixa, grilla och vispa den 9 januari gör man en trerättersmiddag under en kväll.

Vidga horisonten

Det nya året ger en perfekt skjuts att lära sig något nytt – antingen på en föreläsning eller en kurs.

– Det kan vara bra att spräcka sin bubbla och komma i kontakt med andra människor och testa något helt nytt.

Är du osäker på om en kurs är på rätt nivå för dig kan du ringa till Arbis kansli och be om råd. Vid längre kurser kan man också prova en gång och sedan avboka kostnadsfritt ifall kursen inte kändes rätt.

– Det lönar sig att komma och testa, säger Mathilda Larsson.

Hon har själv gått flera Arbiskurser och tycker att det råder en fin stämning på Dagmarsgatan 3 i Tölö.

– Man träffar så många olika människor i olika åldrar, med olika bakgrund och inställning till livet. Det vidgar ens egen horisont.

 

Text: Michaela von Kügelgen