Helsingforsdagen bjuder på nästan 180 gratis evenemang i hela staden

Helsingfors födelsedag firas med ett mångsidigt inträdesfritt program onsdagen den 12 juni. På kulturcentren ordnas livespelningar, teaterföreställningar, cirkus och många andra upplevelser. På Esplanadestraden uppträder outsiderkonstnärer, och Stadin slangi väljer årets Stadin Kundi och Friidu. Dessutom bjuder borgmästare Juhana Vartiainen de första tusen besökarna på morgonkaffe på stadshuset.
Programutbudet på stadsdelarnas kulturcenter är en viktig del av Helsingfors födelsedagsfirande. Bild: Petri Anttila
Programutbudet på stadsdelarnas kulturcenter är en viktig del av Helsingfors födelsedagsfirande. Bild: Petri Anttila

Helsingfors födelsedag firas onsdagen den 12 juni när staden fyller 474 år. Helsingforsdagen till ära nästan 180 kostnadsfria evenemang med fritt inträde på olika håll i staden, allt från konserter, frågesporter och workshoppar till rundvandringar, barndisco och motionspass. Flera av stadens aktörer öppnar sina dörrar och låter allmänheten gratis besöka olika utställningar och i år till exempel också Berghälls kyrktorn. Helsingforsdagens program sammanställs med hjälp av en öppen utlysning tillsammans med stadsborna och stadens olika aktörer.

– Helsingforsdagens stämning och evenemang visar staden när den är som bäst. Det är ett nöje att fira Helsingfors födelsedag runtom i staden med stadsbornas egna evenemang där inträdet är fritt, säger Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

Helsingforsdagens höjdpunkt är middagen under bar himmel, som redan har blivit en tradition. Stadsborna samlas kring ett gemensamt middagsbord vid den grönskande Norra Esplanaden kl. 20. Norra Esplanaden spärras av för bilar under middagen kl. 18–01. 

Helsingforsdagen firas i Vallgård. Bild: Jussi Hellsten
Helsingforsdagen firas i Vallgård. Bild: Jussi Hellsten

Programutbudet på stadsdelarnas kulturcenter är en viktig del av Helsingfors födelsedagsfirande. Kulturcentren öster och norr om stadskärnan ordnar evenemang för olika slags människor i olika åldrar från morgon till kväll. Det utlovas till exempel mångsidiga verkstäder, utställningsguidningar, teater, open mic-scener, väggmålningar, dansföreställningar, dockteater och marknader samt ett stort utbud livespelningar bland annat med Arpa, Maija Kauhanen, Hassan Maikal, Stig, Minsku Tammela och Emilia Sisco & Northern Lights.  

Pertin Valinta, som ordnar Outsider Art Festival och arbetar för outsiderkulturen, står för programmet på Esplanadestraden. OAF Stage presenterar en rad mångsidiga outsiderkonstnärer – i år särskilt inom musik och scenkonst. Kvällens höjdpunkt är den finska orgelmusikens supergrupp Salonen-Gustavson-Gröhn som firar att de släppt en ny skiva. Stadin Slangi ry utser Stadin Kundi och Stadin Friidu på Esplanadestraden kl. 12.

På stadshuset serveras morgonkaffe och priser delas ut till Helsingforsbor som utmärkt sig

Helsingforsdagens traditioner börjar med morgonkaffe och rabarberpaj på stadshuset där borgmästare Juhana Vartiainen är värd och studerandeduor från Pop & Jazz-konservatoriet uppträder. Under morgonkaffet kl. 8.30–10.30 har stadsborna också möjlighet att kika in i borgmästarens arbetsrum och beundra havsutsikten från stadshusets balkong. Guider från Helsingfors konstmuseum HAM berättar om konstverken i stadshuset.

Vid firandet av Helsingforsdagen i stadshuset i eftermiddag kommer borgmästaren och biträdande borgmästarna Paavo Arhinmäki, Johanna Laisaari, Daniel Sazonov och Anni Sinnemäki att dela ut Helsingfors guldmedaljer till förtjänta medborgare.

Borgmästaren och biträdande borgmästarna Paavo Arhinmäki, Johanna Laisaari, Daniel Sazonov och Anni Sinnemäki delar ut gyllene Helsingforsmedaljer till förtjänta helsingforsare på eftermiddagens fest på stadshuset. Dessutom utdelas årets vetenskaps-, idrotts- och kulturpriser och utmärkelser till årets konstnärer och mottagare av forskningsstipendier. I enlighet med Helsingforsdagens traditioner uppvaktar borgmästaren också Helsingforsdagens bebis på Kvinnokliniken.

Ifjol gjordes blomsterarrangemang i Nordhuset. Bild: Petri Anttila
Ifjol gjordes blomsterarrangemang i Nordhuset. Bild: Petri Anttila