Helsingfors Strömmingsmarknad lockade 90 000 besökare till Salutorget

Strömmingsmarknaden firades i Helsingfors i oktober enligt nästan trehundra år gamla traditioner. Totalt 90 000 personer besökte marknaden 5–11 oktober.
En försäljare med svart mössa bakom fiskdisken.
I Pirjo och Reima Salonens stånd gick affärerna strålande. Strömmingsjuryn utsåg fiskarfamiljen Salonens produkter till de bästa i kategorierna Årets strömmingsöverraskning och Årets kryddfisk. Bild: Eeva Anundi

Strömmingsmarknadens avslutningsdag firades den 11 oktober. Evenemanget, som återupplivar den månghundraåriga torgtraditionen, bjöd på friska höststämningar och delikatesser som fiskare lagat efter egna recept. Marknaden lockade åter tiotusentals besökare.

I år blev det åter möjligt att sälja färsk strömming på marknaden efter ett uppehåll på flera år. Den 300 kilo tungströmmingsfångsten, som fångats i Bottenhavet och sorterats i Uusikaupunki, sålde bra. 

I matstånden på marknadsområdet fick besökarna njuta av ett allt mångsidigare utbud av kalla och varma fiskrätter. Marknadsbesökarna lockades av möjligheterna att köpa goda produkter och få nya smakupplevelser, men också av montrarna där representanter för Centralförbundet för Fiskerihushållning och Marthaförbundet gav intressant information om fiske, hantering av fisk och identifiering av olika fiskarter.

På torsdag under marknadsveckan ordnades Hemliga strömmingens orientering, som var avsedd för grupper från småbarnspedagogiken. Evenemanget lockade cirka 300 barn att göra en utfärd till marknaden, där de fick bekanta sig med den höstliga marknadstraditionen, fiskdelikatesser, skyddet av Östersjön och fisket som yrke.