Helsingfors stadsmuseums samlingar öppnas på nätet i större utsträckning än tidigare

Helsingfors stadsmuseums samlingar finns nu på nätet i större utsträckning än tidigare och är tillgängliga för alla som är intresserade av Helsingfors och stadens historia. På stadsmuseets förnyade webbplats Finna kan man bekanta sig med Helsingfors och helsingforsarnas förflutna med hjälp av nästan 100 000 föremål, fotografier, konstverk och byggnader.
Två killar som står på ett taggtrådsstaket mellan gårdarna i Torkelsbacken i Berghäll, 1970. 
 Bild: Simo Rista / Helsingin kaupunginmuseo
Två killar som står på ett taggtrådsstaket mellan gårdarna i Torkelsbacken i Berghäll, 1970. Bild: Simo Rista / Helsingin kaupunginmuseo

På nätet kan man bläddra bland samlingens skatter från plastpåsar till hårtorkar och från resebiljetter till konstverk eller söka efter information om byggnadernas historia i Helsingfors. Helsingfors stadsmuseums samlingar på nätet omfattar över 15 500 föremål, 6 000 arkivmaterial, 2 000 byggnader och 2 300 konstverk samt 68 000 fotografier. 

På webbplatsen kan man kan bland annat se alla bilder som ingår i stadsmuseets samlingar i utställningen En blick på Helsingfors – Volker von Bonins fotografier som nu är framme i Villa Hagasund. På nätet hittar man dessutom klassiker, såsom Signe Branders ikoniska fotografier av Helsingfors, färgfotografier ur den nästan slutsålda publikationen Helsinki Väreissä och Elantos nostalgiska samling. I Finna hittar man många sådana verk och samlingar som inte visas i utställningar eller någon annanstans.

Finna är ett hem för Finlands kulturella och vetenskapliga material. Finna.fi samlar materialen från hundratals museer, bibliotek och arkiv på en adress där man lätt och snabbt kan nå dem. Helsingfors stadsmuseums egen sida på Finna hittar du på hkm.finna.fi. Helsingfors stadsmuseum har fått specialunderstöd från Undervisnings- och kulturministeriet för att publicera kulturmiljömaterial i Finna.