Helsingfors stad ger sina anställda stöd för att granska förifyllda skattedeklarationer

Problemen med Helsingfors stads löneutbetalningar har åtföljts av utmaningar när det gäller korrektheten i de anställdas inkomstregisteruppgifter. Problemen med uppgifterna i inkomstregistret beror på att rätt löneuppgifter också har korrigerats i inkomstregistret efter att lönefelen har korrigerats. Korrigeringen av löneuppgifter har varit långsam på grund av Helsingfors stads stora överföringsvolym av data och lönesystemets funktionalitet. Skatteförvaltningen använder inkomstregistrets löneuppgifter i beskattningen.
En stor del av personalen har rätt uppgifter i inkomstregistret, så löneuppgifterna i de förhandsifyllda skattedeklarationerna är också korrekta. Fel i förhandsifyllda skattedeklarationer är mest sannolika för dem som betalades för mycket lön år 2022.  Bild: Laura Oja
En stor del av personalen har rätt uppgifter i inkomstregistret, så löneuppgifterna i de förhandsifyllda skattedeklarationerna är också korrekta. Fel i förhandsifyllda skattedeklarationer är mest sannolika för dem som betalades för mycket lön år 2022. Bild: Laura Oja

En stor del av personalen har rätt uppgifter i inkomstregistret, så löneuppgifterna i de förhandsifyllda skattedeklarationerna är också korrekta. Fel i förhandsifyllda skattedeklarationer är mest sannolika för dem som betalades för mycket lön år 2022. Några av stadens anställda får en förifylld skattedeklaration, fast ingen korrigering ännu har gjorts för överbetalda löner.

Korrigeringar i inkomstregistret görs kontinuerligt. Staden strävar efter att korrigera så många av de anställdas bristfälliga anteckningar i inkomstregistret som möjligt före mitten av mars och innan Skatteförvaltningen skickar de flesta av de förifyllda skattedeklarationerna. De flesta av stadens anställda får en förifylld skattedeklaration i månadsskiftet mars‒april.

Om du misstänker att lönebeloppet från Helsingfors stad som antecknats i den förhandsifyllda skattedeklarationen är för högt och om du inte kan fastställa det exakta beloppet, ska du inte korrigera uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Arbetsgivaren fortsätter att korrigera inkomstuppgifterna efter sista inlämningsdagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen.

Korrigeringar görs fortfarande under våren när de anställda har fått de förhandsifyllda skattedeklarationerna. Små belopp och övervakningsmåltider för dagvårdspersonal korrigeras i inkomstregistret ännu under våren och sommaren. Skatteförvaltningen tar hänsyn till de uppdaterade uppgifterna i det slutliga beskattningsbeslutet.

”Även om beskattningen denna gång inte hanteras på det sätt som alla är vana vid, ska alla slutligen betala rätt skattebelopp för 2022”, säger ledande skattesakkunnig Sami Varonen på Skatteförvaltningen.

En rådgivningstjänst öppnas för de anställda

Senare i mars öppnas en rådgivningstjänst för stadens anställda för att hjälpa med frågor som rör granskningen av egna löneuppgifter. Rådgivningstjänsten pågår fram till maj. Du kan kontakta rådgivningen om du är osäker på om du kan granska hur mycket lön du fick förra året. Inledningen av rådgivningen samt kontaktkanaler informeras om senare i mars.

För personalen har det samlats in i stadens intranät vanliga frågor om granskningen av 2022 års lön och effekterna av stadens löneutbetalningsproblem på beskattningen. Dessutom kommer det att finnas en utskrivbar instruktion och video om granskningen av lönen. 

Korrigeringarna fortsätter även efter mars–april

I början av mars har totalt cirka 8 500 stadsanställda överbetalda löner som inte har korrigerats i inkomstregistret. De flesta av beloppen är mindre än 1 000 euro.

Cirka 2 070 anställda har okorrigerade lön på 1 000–5 000 euro och cirka 630 anställda mer än 5 000 euro. Dessa anställda, totalt cirka 2 700 personer, bör kontrollera sin löneinformation noggrant när sista inlämningsdagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen närmar sig för att veta om inkomstinformationen har korrigerats eller inte. Staden är i kontakt med dessa 2 700 personer och meddelar hur korrigeringarna framskrider. Stadens anställda behöver inte vara oroliga i mars–april om korrigeringarna av inkomstuppgifter inte har gjorts. 

För närvarande verkar det som om Talpa, som ansvarar för löneberäkningen, har tid att göra uppdateringarna i inkomstregistret innan skattebeslut fattas för de anställda.