Helsingin kaupunki antaa työntekijöille tukea esitäytettyjen veroilmoitusten tarkastamiseen

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmiin on liittynyt haasteita, jotka koskevat työntekijöiden tulorekisteritietojen oikeellisuutta. Tulorekisteritietojen ongelmat johtuvat siitä, että palkkavirheiden korjaamisen jälkeen oikeat palkkatiedot on korjattu myös tulorekisteriin. Palkkatietojen korjaaminen on ollut hidasta Helsingin kaupungin suuresta tiedonsiirtovolyymista ja palkkajärjestelmän toiminnallisuuksista johtuen. Verohallinto käyttää tulorekisterin palkkatietoja verotusta varten.
Suurella osalla Helsingin kaupungin henkilöstöstä tiedot ovat tulorekisterissä oikein, joten myös esitäytettyjen veroilmoitusten palkkatiedot ovat oikein. Esitäytetyissä veroilmoituksissa virheitä on todennäköisimmin heillä, joille on maksettu liikaa palkkaa vuonna 2022.  Kuva: Laura Oja
Suurella osalla Helsingin kaupungin henkilöstöstä tiedot ovat tulorekisterissä oikein, joten myös esitäytettyjen veroilmoitusten palkkatiedot ovat oikein. Esitäytetyissä veroilmoituksissa virheitä on todennäköisimmin heillä, joille on maksettu liikaa palkkaa vuonna 2022. Kuva: Laura Oja

Suurella osalla henkilöstöstä tiedot ovat tulorekisterissä oikein, joten myös esitäytettyjen veroilmoitusten palkkatiedot ovat oikein. Esitäytetyissä veroilmoituksissa virheitä on todennäköisimmin heillä, joille on maksettu liikaa palkkaa vuonna 2022. Osa kaupungin työntekijöistä tulee saamaan esitäytetyn veroilmoituksen, vaikka korjausta liikaa maksetun palkan osalta ei ole vielä ehditty tekemään.

Tulorekisterikorjauksia tehdään jatkuvasti. Kaupunki pyrkii korjaamaan mahdollisimman suuren osa työntekijöiden puutteellisista tulorekisterimerkinnöistä maaliskuun puoliväliin mennessä ja ennen kuin Verohallinto lähettää suurimmalle osalle esitäytetyt veroilmoitukset. Suurin osa kaupungin työntekijöistä saa esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuun vaihteessa.

Jos epäilet, että esitäytetylle veroilmoitukselle merkitty Helsingin kaupungilta saadun palkan määrä on liian suuri ja jos et pysty selvittämään tarkasti oikeaa määrää, älä korjaa esitäytetyn veroilmoituksen tietoja. Työnantaja jatkaa tulotietojen korjaamista esitäytetyn veroilmoituksen palautuspäivän jälkeen.

Korjauksia tehdään keväällä vielä silloin, kun työntekijät ovat saaneet esitäytettyjä veroilmoituksia. Pieniä summia sekä päiväkotien työntekijöiden valvonta-aterioita korjataan tulorekisteriin vielä kevään ja kesän aikana. Verohallinto huomioi päivitetyt tiedot lopullisessa verotuspäätöksessä.

”Vaikka verotus ei hoidu kaikkien osalta tällä kertaa totutulla tavalla, tulee kunkin maksettavaksi lopulta kuitenkin vuodelta 2022 oikea määrä veroa”, sanoo johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta.

Työntekijöitä varten avataan neuvontapalvelu

Kaupungin työntekijöille avataan myöhemmin maaliskuussa neuvontapalvelu, josta saa apua omien palkkatietojen tarkastamiseen liittyvissä kysymyksissä. Neuvontapalvelu jatkuu toukokuuhun saakka. Neuvontaan voi ottaa yhteyttä, jos on epävarma, osaako tarkastaa, paljonko sai palkkaa viime vuonna. Neuvonnan käynnistämisestä ja yhteydenottokanavista tiedotetaan myöhemmin maaliskuussa

Henkilöstöä varten kaupungin intraan on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä vuoden 2022 palkan tarkastamisesta ja kaupungin palkanmaksun ongelmien vaikutuksesta verotukseen. Lisäksi palkan tarkastamisesta on tulossa tulostettava ohje ja video. 

Korjaukset jatkuvat myös maalis-huhtikuun jälkeen

Maaliskuun alussa yhteensä noin 8 500 kaupungin työntekijällä on liikaa maksettuja palkkoja korjaamatta tulorekisterissä. Suurimmalla osalla summat ovat alle 1 000 euroa.

Noin 2 070 työntekijällä liikaa maksetun korjaamattoman palkan suuruus on 1 000–5 000 euroa ja noin 630 työntekijällä yli 5 000 euroa. Näiden työntekijöiden, eli yhteensä noin 2 700 henkilön, kannattaa tarkistaa palkkatiedot huolella, kun esitäytetyn veroilmoituksen palautuspäivä lähestyy, jotta tietää, onko tulotieto korjattu vai ei. Kaupunki on yhteydessä näihin 2 700 henkilöön ja tiedottaa korjauksien etenemisestä. Kaupungin työntekijöiden ei pidä huolestua vielä maalis-huhtikuussa, jos tulotietojen korjauksia ei ole tehty. 

Tällä hetkellä näyttää, että palkanlaskennasta vastaava Talpa ehtii tekemään päivitykset tulorekisteriin ennen työntekijöiden verotuspäätösten muodostumista.