Helsingfors stad ger anvisningar om fågelsäkert byggande

Staden har publicerat en ny anvisning om fågelsäkert byggande. Anvisningen ger planerare av nybyggnader råd om hur man kan minska att fåglar kolliderar med byggnader. Kollisionerna är farliga för fåglarna.
Sparvar på det höstfärgade staketet.  Bild: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Partners
Sparvar på det höstfärgade staketet. Bild: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Partners

Man bör beakta fågelsäkerheten redan i början av byggnadsplaneringen så att man naturligt och kostnadseffektivt kan inkludera lösningarna i byggnaden. Till exempel fönstren kan placeras så att kollisionsrisken minskar.
 

Risken för fåglarna att kollidera med byggnaden är särskilt stor om det finns träd och buskar i närheten av byggnaden. Det är också svårt för fåglarna att upptäcka reflekterande glas samt inglasning som ger en obehindrad utsikt genom byggnaden eller byggnadens hörn.
 

Kollisionerna kan minskas med olika åtgärder. Storleken och placeringen av byggnadens fönster och de övriga glasstrukturer som placeras på fasaden, fönstrens och glasstrukturernas ytmönster, glasets egenskaper och övriga lösningar samt belysningen i byggnaden påverkar fåglarnas kollisionsrisk.
 

Den nya anvisningen ingår i det arbete med vilket staden strävar efter att beakta värdena i närnaturen när staden byggs tätare.
 

Byggnadstillsynens anvisning Lintuturvallinen rakentaminen  (pdf) finns under punkten Rakennusvalvonnan ohjeet A-Ö på stadens webbplats.