Helsingfors hushållsvatten är av god kvalitet

Hushållsvatten som utdelas i Helsingfors var av god kvalitet 2022. Helsingfors stads miljötjänster övervakar hushållsvattnets kvalitet i Helsingfors. Hushållsvattnet levereras till hela huvudstadsregionen av samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster, HRM.

HRM har två anläggningar som tillverkar hushållsvatten i Helsingfors: vattenreningsverken i Gammelstaden och Långforsen. Hushållsvattnet tillverkas av Päijänne ytvatten. Båda anläggningarna renar vatten på ett likadant sätt och levererar vatten också till Esbo, Grankulla och Vanda.

Hushållsvattnets mikrobiologiska och kemiska kvalitetskrav uppfylldes i alla prover i kontrollundersökningen och kvalitetsmålen i de flesta proverna.

Målvärdet på järn överskreds i 21 prover, men överskridningarna påverkar inte hälsan. Sannolika orsaker till överskridningarna av målvärdena för vattenkvaliteten var ringa flöden och utfällningar i rörsystemen. Järnhalten kan också påverka vattnets grumlighet och färg. Höga färg- och grumlighetsvärden konstaterades i en del av proverna vars järnhalt var hög.

De mikrobiologiska kvalitetsmålen överskreds i två prover, i den ena av vilka konstaterades en koliform bakterie och i den andra bakterien  Clostridium perfringens. Vid förnyade prover konstaterades inga bakterier. Prover från kranar i fastigheter beskriver inte alltid kvaliteten på vattnet i vattennätet.

Kvaliteten på vattnet som HRM levererar följs upp genom att analysera de mikrobiologiska och kemiska variablerna i proverna i kontrollundersökningen varje vecka. Av hushållsvattnet som levereras till Helsingfors togs det under 2022 sammanlagt 356 prover och av elva av dem undersöktes dessutom bland annat tungmetaller. Av vattnet som leds ur vattenverken togs också tolv prover vars nitrithalt analyserades. Av råvattnet togs 18 prover vars halter av arsen och bekämpningsmedel analyserades. Därtill togs 21 förnyade prover för att säkerställa de kemiska och mikrobiologiska målvärdena på grund av överskridningarna.