Helsingin talousvesi hyvälaatuista

Helsingissä jaettava talousvesi oli laadultaan hyvää vuonna 2022. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut valvoo Helsingin talousveden laatua. Talousveden toimittaa koko pääkaupunkiseudun alueelle Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, HSY.
 Helsingin hanavesi on tutkitusti laadukasta. Kuva: HSY/ Suvi-Tuuli Kankaanpää
Helsingin hanavesi on tutkitusti laadukasta. Kuva: HSY/ Suvi-Tuuli Kankaanpää

HSY:llä on Helsingin alueella kaksi talousvettä valmistavaa laitosta: Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos ja Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitos. Talousvesi valmistetaan Päijänteen pintavedestä. Molemmilla laitoksilla vedenpuhdistusprosessi on samanlainen, ja laitoksista toimitetaan vettä myös Espooseen, Kauniaisiin ja Vantaalle.

Talousveden mikrobiologiset ja kemialliset laatuvaatimukset täyttyivät kaikissa valvontatutkimusnäytteissä ja laatutavoitteet suurimmassa osassa näytteitä.

Raudan laatutavoitearvo ylittyi 21 valvontanäytteessä, mutta ylityksillä ei ollut terveysvaikutuksia. Todennäköisiä syitä raudan laatutavoitearvojen ylityksiin olivat vähäiset virtaamat ja saostumat putkistoissa. Rautapitoisuus voi vaikuttaa myös veden sameuteen ja väriin. Korkeita väri- ja sameusarvoja todettiin osassa näytteistä, joissa rautapitoisuus oli koholla.

Mikrobiologiset laatutavoitteet ylittyivät kahdessa näytteessä, joissa toisessa todettiin koliforminen ja toisessa Clostridium perfringens -bakteeri. Otetuissa uusintanäytteissä ei havaittu bakteereja. Kiinteistöjen hanoista otetut näytteet eivät aina kuvaa verkostoveden laatua.

HSY:n toimittaman talousveden laatua seurataan määrittämällä valvontatutkimusnäytteistä mikrobiologisia ja kemiallisia muuttujia viikoittain. Helsinkiin toimitetusta talousvedestä otettiin vuonna 2022 yhteensä 356 valvontanäytettä, joista 11:stä tutkittiin lisäksi muun muassa raskasmetalleja. Lisäksi vesilaitoksilta lähtevästä vedestä otettiin 12 näytettä, josta määritettiin nitriittipitoisuus. Raakavedestä otettiin 18 näytettä, joista määritettiin muun muassa arseenia ja kasvinsuojeluaineita. Näiden lisäksi otettiin 21 uusintanäytettä laadun varmentamiseksi kemiallisten ja mikrobiologisten laatutavoitearvojen ylitysten vuoksi.