Helsingfors är en testbädd i stadsstorlek för nya innovationer

Testbed Helsinki erbjuder företag och aktörer inom forskning, utveckling och innovation möjligheter att testa nya produkter och tjänster. Innovativa experiment i en verklig stadsmiljö ger fördelar för såväl utvecklare som stadsbor. Exempel på lösningar som testats med företag är väderprognoser som möjliggör energibesparing, experiment med utbildningsinnovationer i en container som flyttas från en skola till en annan samt en byggnad tillverkad av återanvändbara byggnadskomponenter på Blåbärslandet.

Publicerad , uppdaterad
Henkilö huomiovärisissä työvaatteissa katselee sääasemaa kirkkaan taivaan alla.
Bild: Vesa Laitinen

– Testbädden, eller plattformen för utveckling och experiment, stöder företagens produktutveckling och skapandet av ny affärsverksamhet. Samtidigt drar också stadens invånare nytta av de nya innovationerna, säger Kimmo Heinonen, teamchef på Business Helsinki.

– Vårt mål är att stödja tillväxt som gör världen till en bättre plats: vi fokuserar på innovationsverksamhet, särskilt i utvecklingen av smarta och hållbara lösningar inom inlärningsteknik, intelligenta transporter, bebyggda miljöer, cirkulär ekonomi samt hälsa och välfärd, fortsätter Heinonen.

Business Helsinki koordinerar och genomför stadens testbäddsverksamhet i nära samarbete med stadens sektorer samt de bolag och affärsverk som ingår i stadskoncernen. Stadens innovationsbolag Forum Virium Helsinki är en viktig partner i genomförandet av testbäddsverksamheten i praktiken.
 

Lokala väderprognoser som stöd för energibesparing

En betydande del av den använda energin går åt till uppvärmning och nedkylning av byggnader. Vädret påverkar i sin tur direkt behovet av värme och kyla. Om driften av anordningar i byggnader kunde styras i realtid med hjälp av väderprognosmodeller skulle rätt mängd energi kunna användas.

Business Helsinki och Vaisala Xweather samarbetade i anslutning till testbäddsverksamheten. Från hösten 2023 till slutet av 2024 undersöktes hur mycket man med hjälp av en hyperlokal, det vill säga en oerhört geografiskt begränsad väderprognos, skulle kunna spara i en byggnads energiförbrukning. Som testbädd användes Yrkeshögskolan Metropolias campus i Kvarnbäcken, som varit aktivt involverad även i annan innovationsverksamhet.

– Pilotprojektet gav oss viktig erfarenhet av applikationen för husautomation som kan användas i den fortsatta utvecklingen av tjänsten. I framtiden kunde man även ta hänsyn till vindens och solstrålningens inverkan när man optimerar energiförbrukningen, säger Mikko Laakso från Vaisala Xweather.

Testandet av den hyperlokala väderprognosen, som syftar till energibesparing i byggnader, kommer att fortsätta att användas i Östra Helsingfors, bland annat för att bedöma fjärrvärmebehovet.

Kaksi työvaatteisiin pukeutunutta henkilöä asentaa sääasemaa.
Metropolia yrkeshögskolas campus i Myllypuro fungerade som testplattform för lokala väderprognoser. Bild: Vesa Laitinen

Testbädden för utbildningsteknik inspirerar ute i världen

Helsingfors stads edtech-testbädd är känd över hela världen som ett fungerande koncept som ger företag möjlighet att testa och utveckla innovativa inlärningsrelaterade produkter och tjänster tillsammans med lärare och elever. Med hjälp av testbädden kan företag och skolor samarbeta, vilket gynnar båda parterna.

Ett internationellt unikt exempel på ett experiment är Experimentcontainern TEKLA, i vilken man testade innovationer i anslutning till lärande. Containern kan lätt flyttas från skola till skola eller från ett dagis till ett annat, vilket gör det möjligt för företagen att testa och utveckla sina innovationer effektivt tillsammans med flera slutanvändare. Experimentcontainern utvecklades inom delprojektet Helsingin Jakamisella viisautta: yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt (JAVIST). JAVIST är ett projekt som delfinansierats av Europeiska unionen.

– Ibland tycker man att ens egen idé är riktigt bra, men när man testar den igen följande dag, inser man att den inte alls fungerar som man tänkt sig. En sådan insikt kan man enbart nå om man experimenterar med verkliga slutanvändare, säger Jukka Louhivuori från Care Us Oy, som deltog i edtech-pilotprojekten.

Utöver i testbädden kommer man att stärka konkurrenskraften hos företag inom edtech-sektorn till exempel i Helsinki Education Hub, som delverkställs av Helsingfors stad.

Kaksi koululaista tutkii elektroniikkaa ja tietotekniikkaa.
Helsingfors edtech-plattform låter företag utveckla lärandeinnovationer tillsammans med lärare och studerande. Bild: Vesa Laitinen

Helsingfors första byggnad för cirkulär ekonomi byggs av återanvändbara komponenter på Blåbärslandet

Closing Loops-lagerrummet är ett pilotprojekt för cirkulär ekonomi där man verkställer en lagerbyggnad på Blåbärslandet i Helsingfors. Byggnadsmaterialen är återvunna, med undantag av grunderna. Projektet grundar sig på en studenttävling som ordnades av Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi och Aalto-universitetet för att planera en ny byggnad av återvunna byggkomponenter.

Byggsektorn och tillverkningen av byggnadsmaterial förbrukar en betydande del av världens naturresurser och orsakar mycket koldioxidutsläpp. Därför är det viktigt att öka återanvändningen av byggnadskomponenter. Projektet kommer att ge konkret information om möjligheterna i den cirkulära ekonomin inom byggsektorn och främjar återanvändningen av byggnadskomponenter. 

– Den cirkulära ekonomin är en megatrend och cirkulärt byggande är ett viktigt tema inom forskningen, bland annat hos oss på institutionen för arkitektur. Men faktum är att forskningen behöver mycket mer empiriska bevis och konkreta exempel på cirkulärt byggande, säger Antti Lehto, biträdande professor vid Aalto-universitetet.

Rakennuksen julkisivu.
Mustikkamaas nya lagerbyggnad blir färdig i sommar. Bild: Marja Valjus

Japansk innovation producerar energi i Maria 01 – Helsingfors som pilotmiljö intresserar internationella företag

Helsingfors och Tokyo främjar tillsammans start-up-samarbetet städerna emellan. Representanter från Tokyo stad och en grupp japanska företag besökte Helsingfors i augusti 2024 för att bekanta sig med innovations- och pilotplattformsverksamheten i Helsingfors.

Fem japanska företag ansökte om att få delta i Testbed Helsinkis pilotprojekt, varav inQs, som utvecklar och tillverkar energisamlande fönsterglas, valdes med till experimentperioden. Företagets innovativa fönsterglas installerades i startup-koncentrationen Maria 01.
 

Sommar året runt och en ljusinstallation aktiverar äldre i Malms vinter

Aktiva levnadssätt bromsar åldrandet och förbättrar livskvaliteten. Företagen som vann innovationsutmaningen prövade på nya sätt att uppmuntra äldre att röra på sig.

Ljusinstallationen som prövas i Malms kulturhus ger solsken under den mörka årstiden och kallar människorna till möte. Vid det interaktiva verket som leker med ljus finns gymnastikredskap och det är även en utmärkt plats att samlas på för att träffa vänner och prata. 

På servicehuset Palvelutalo Milja i Malm skapades en ”Sommarstrand" för att glädja de äldre och uppmuntra dem att motionera. Stengången i det solbelysta sommarrummet, dekorerat med vass, stimulerar till exempel fotsulorna, medan det lugnande ljudlandskapet bygger på naturljud. Här fanns också ett virtuellt joggingspår som erbjöd olika virtuella natur- eller stadsutflykter i en säker miljö på en gångmatta eller en trampmaskin.
Experimenten ingår i KauKo-projektet, som delfinansieras av Europeiska unionen.

Ikäihmiset liikkuvat Malmitalolla.
Aktiva levnadsvanor främjar ett hälsosamt åldrande. Vinnarna av innovationsutmaningen prövade nya metoder för att få äldre att röra på sig. Bild: Vesa Laitinen