Helsinki on kaupungin kokoinen kokeilualusta uusille innovaatioille

Testbed Helsinki tarjoaa yrityksille ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoille uusien tuotteiden ja palveluiden kokeilumahdollisuuksia. Innovatiiviset kokeilut aidossa kaupunkiympäristössä tarjoavat hyötyä niin kehittäjille kuin kaupunkilaisille. Esimerkkejä yritysten kanssa kokeilluista ratkaisuista ovat energiansäästön mahdollistavat sääennusteet, koulutusinnovaatioiden kokeilu koulusta toiseen siirtyvässä kontissa sekä uudelleenkäytettävistä rakennusosista Mustikkamaalle valmistuva rakennus.

Julkaistu , päivitetty
Henkilö huomiovärisissä työvaatteissa katselee sääasemaa kirkkaan taivaan alla.
Kuva: Vesa Laitinen

– Kokeilualusta tukee yritysten tuotekehitystä ja uuden liiketoiminnan syntymistä. Samalla myös kaupunkilaiset hyötyvät uusista innovaatioista, kertoo tiimipäällikkö Kimmo Heinonen Business Helsingistä.

– Tavoitteenamme on tukea kasvua, joka parantaa maailmaa: keskitymme innovaatiotoimintaan, erityisesti älykkäiden ja kestävien ratkaisujen kehittämiseen oppimisteknologian, älyliikenteen, rakennetun ympäristön, kiertotalouden sekä terveyden ja hyvinvoinnin aloilla, jatkaa Heinonen.

Business Helsinki koordinoi ja toteuttaa kaupungin kehitys- ja kokeilualustatoimintaa tiiviissä yhteistyössä kaupungin toimialojen sekä kaupunkikonserniin kuuluvien yhtiöiden ja liikelaitosten kanssa. Keskeisenä kumppanina käytännön kokeilualustatoimintaa toteuttamassa on kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki

Paikalliset sääennusteet energiansäästön tukena

Merkittävä osa käytetystä energiasta kuluu rakennusten lämmitykseen ja jäähdytykseen. Sää puolestaan vaikuttaa suoraan lämmityksen ja jäähdytyksen tarpeeseen. Jos laitteiden toimintaa rakennuksissa voisi ohjata reaaliaikaisesti ja sääennustemallien avulla, voitaisiin energiaa käyttää juuri oikea määrä.

Business Helsinki ja Vaisala Xweather yhdistivät voimansa kokeilualustatoiminnan merkeissä. Vuosina 2023-24 loppuun tutkittiin, minkä verran hyperlokaalin eli maantieteellisesti erittäin rajatun sääennusteen avulla voitaisiin säästää rakennuksen energiankulutuksessa. Kokeilualustana toimi muussakin innovaatiotoiminnassa aktiivisesti mukana ollut Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampus.

– Saimme pilotista tärkeää kokemusta taloautomaatiosovelluksesta, jota voidaan käyttää palvelun jatkokehityksessä. Jatkossa voitaisiin myös ottaa huomioon tuulen ja auringon säteilyn vaikutus energiankulutuksen optimoinnissa, pohtii Mikko Laakso Vaisala Xweatheriltä.

Rakennusten energiansäästöä tavoitteleva hyperlokaalin sääennusteen kokeilu jatkaa elämäänsä muun muassa Itä-Helsingissä kaukolämmön tarpeiden arvioinnissa.
Artikkeli: Rohkeasti energiansäästöä tavoittelevassa sääennustekokeilussa yhdisteltiin innovatiivisia teknologioita(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kaksi työvaatteisiin pukeutunutta henkilöä asentaa sääasemaa.
Paikallisten sääennusteiden kokeilualustana toimi Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampus. Kuva: Vesa Laitinen

Koulutusteknologian kokeilualusta inspiroi maailmalla

Helsingin kaupungin EdTech-kokeilualusta on maailmalla tunnettu toimivana konseptina, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuden testata ja kehittää innovatiivisia oppimiseen liittyviä tuotteita ja palveluita opettajien ja oppijoiden kanssa. Kokeilualustan avulla yritykset ja koulut voivat tehdä yhteistyötä, joka hyödyttää molempia osapuolia.

Kansainvälisesti uniikki esimerkki kokeiluista on Kokeilukontti TEKLA, jossa testattiin oppimiseen liittyviä innovaatioita. Kontti liikkuu helposti koulusta ja päiväkodista toiseen, joten yritykset voivat testata ja kehittää innovaatioitaan tehokkaasti useiden loppukäyttäjien kanssa. Kokeilukontti kehitettiin Helsingin Jakamisella viisautta: yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt (JAVIST) -osahankkeessa. JAVIST on Euroopan Unionin osarahoittama hanke.

– Välillä sitä ajattelee, että jokin oma idea on todella hyvä, mutta kokeillessa taas huomaa, että se ei vain kerta kaikkiaan toimikaan kuten kuvitteli. Tällaiseen oivallukseen voi päästä vain, jos kokeilee oikeiden loppukäyttäjien kanssa, pohtii edtech-kokeiluihin osallistunut Jukka Louhivuori Care Us Oy:ltä.

Yritysten kilpailukykyä edtech-alalla vahvistetaan kokeilualustan lisäksi esimerkiksi Helsinki Education Hubissa, jonka osatoteuttajana Helsingin kaupunki toimii.

Artikkeli: Helsingin EdTech-​kokeilualusta inspiroi maailmalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kaksi koululaista tutkii elektroniikkaa ja tietotekniikkaa.
Helsingin kaupungin edtech-kokeilualusta tarjoaa yrityksille mahdollisuuden testata ja kehittää innovatiivisia oppimiseen liittyviä tuotteita ja palveluita opettajien ja oppijoiden kanssa. Kuva: Vesa Laitinen

Mustikkamaalle valmistuu Helsingin ensimmäinen kiertotalousrakennus uudelleenkäytettävistä osista

Closing Loops -varasto on rakentamisen kiertotalouden pilotti, jossa toteutetaan varastorakennus Helsingin Mustikkamaalle. Rakennusmateriaalit ovat perustuksia lukuun ottamatta uudelleenkäytettyjä. Hankkeen taustalla on Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman ja Aalto-yliopiston järjestämä opiskelijakilpailu, jossa suunniteltiin uudisrakennus uudelleenkäytetyistä rakennusosista. Varastorakennus valmistuu tänä kesänä.

Rakennusala ja rakennusmateriaalien valmistus kuluttavat merkittävän osan maailman luonnonvaroista ja aiheuttavat paljon hiilidioksidipäästöjä. Siksi rakennusosien uudelleenkäytön lisääminen on tärkeää. Hanke tuo konkreettista tietoa rakentamisen kiertotalouden mahdollisuuksista ja edistää rakennusosien uudelleenkäyttöä.

Kiertotalous on megatrendi ja kiertotalousrakentaminen kantava teema tutkimuksessa. Fakta on, että tutkimus tarvitsee huomattavasti enemmän empiriaa ja kiertotalousrakentamisen konkreettisia esimerkkejä.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Antti Lehto.

Artikkeli: Uudelleenkäytettävistä rakennusosista valmistuu Helsingin ensimmäinen kiertotalouden mukainen rakennus Mustikkamaalle(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Rakennuksen julkisivu.
Mustikkamaan uusi varastorakennus valmistuu tänä kesänä. Kuva: Marja Valjus

Japanilainen innovaatio tuottaa energiaa Maria01:ssä – Helsinki pilotointiympäristönä kiinnostaa kansainvälisiä yrityksiä

Helsinki ja Tokio edistävät yhdessä kaupunkien välistä startup-yhteistyötä. Tokion kaupungin edustajia ja joukko japanilaisia yrityksiä vieraili Helsingissä elokuussa 2024 ja tutustui Helsingin innovaatio- ja kokeilualustatoimintaan.

Testbed Helsingin kokeiluihin haki mukaan viisi japanilaista yritystä, joista kokeilujaksoon valittiin mukaan energiaa valosta kerääviä ikkunalaseja kehittävä ja valmistava inQs. Startup-keskittymä Maria 01:een asennettiin yrityksen innovatiiviset ikkunalasit.

Artikkeli: Japanilainen innovaatio tuottaa energiaa Maria01:ssä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ympärivuotinen kesä ja valoinstallaatio aktivoivat ikäihmisiä Malmilla

Aktiiviset elintavat hidastavat ikääntymistä ja parantavat elämänlaatua. Innovaatiohaasteen voittaneet yritykset kokeilivat uusia tapoja kannustaa ikäihmisiä liikkumaan.

Malmitalossa kokeiltava valoinstallaatio tuo aurinkoa pimeään vuodenaikaan ja kutsuu ihmisiä kokoontumaan yhteen. Vuorovaikutteisen ja valolla leikittelevän teoksen luota löytyy jumppavälineitä ja sen loisteessa sopii myös kokoontua keskustelemaan ystävien kanssa.

Miljan palvelutaloon Malmille taas luotiin ”Kesäranta” ikäihmisten iloksi ja liikuntaan kannustajaksi. Muun muassa kaisloilla somistetun, aurinkoisesti valaistun kesähuoneen kivipolku stimuloi jalkapohjia, ja rauhoittava äänimaisema ammentaa luonnon äänistä. Tilassa toimi myös virtuaalinen lenkkireitistö, joka tarjosi erilaisia virtuaalisia luonto- tai kaupunkiretkiä turvallisessa ympäristössä kävelymatolla tai polkulaitteella.

Kokeilut ovat osa KauKo-hanketta, joka on Euroopan Unionin osarahoittama.

Artikkeli: Ympärivuotinen kesä ja valoinstallaatio aktivoivat ikäihmisiä Malmin talvessa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ikäihmiset liikkuvat Malmitalolla.
Aktiiviset elintavat hidastavat ikääntymistä ja parantavat elämänlaatua. Innovaatiohaasteen voittaneet yritykset kokeilivat uusia tapoja kannustaa ikäihmisiä liikkumaan. Kuva: Vesa Laitinen