Havredryck som dryckesalternativ till daghemmen

Daghemmens utbud av drycker förnyas i höst. Från 31.7.2023 är havredrycken ett dryckesalternativ som fritt kan väljas vid sidan av de andra dryckerna inom småbarnspedagogiken.
Havredrycken blir dryckesalternativ som fritt kan väljas inom småbarnspedagogiken. Bild: Unsplash
Havredrycken blir dryckesalternativ som fritt kan väljas inom småbarnspedagogiken. Bild: Unsplash

Havredryck erbjöds till barn och ungdomar via OmaStadi-projektet Växtbaserade drycker som alternativ till daghem och skolor år 2020. Idén kom från stadsborna som också röstade om att den skulle omsättas i praktiken. Havredryck fick ett bra mottagande och baserat på de resultat som fåtts kommer Helsingfors att från 31.7.2023 lägga till havredrycken som ett dryckesalternativ på daghemsmåltiderna.


Växtbaserad dryck har önskats som ett etiskt och ekologiskt alternativ vid sidan av vanlig mjölk och surmjölk. Drycken som serveras är inhemsk, vitaminberikad havredryck. 


Havredrycken kan fritt väljas på samma sätt som de andra måltidsdryckerna. Barnen i daghem, gruppfamiljedaghem och förskola serveras havredryck vid frukost, lunch och mellanmål, barnen i skiftesvård även till middagen och kvällsmålet. Vårdnadshavaren kan meddela barnets val av måltidsdryck till fostringspersonalen.