Hack for Society utmanar beslutsfattandets invanda modeller

Lösningsprogrammet Hack for Society som inleds i januari förenar politiska beslutsfattare, forskare och studerande för att fundera på de betydande samhällsproble

Lösningsprogrammet Hack for Society som inleds i januari förenar politiska beslutsfattare, forskare och studerande för att fundera på de betydande samhällsproblemen och utveckla nya lösningsförslag till dem. Nu söker man politiska påverkare som kommunalfullmäktige och riksdagsledamöter med till programmet. Helsingfors stad är en av samarbetspartnerna i projektet som genomförs av Think Company i Helsingfors universitet.

Fem veckors Hack for Society är ursprungligen en unik samarbetsmodell som företagandegemenskapen Helsinki Think Company i Helsingfors universitet, Sitra, undervisnings- och kulturministeriet, Försöksfinland, Kommunförbundet och Tankeverkstaden e2 tillsammans har utvecklat. Bakgrund till programmet var att skapa en ny slags mötesplats för olika aktörer för ju komplicerade de samhälleliga utmaningarna är desto tillspetsat är det allmänna diskussionsklimatet.

”Hack for Society bygger broar mellan politiskt beslutsfattande och vetenskap. Vårt mål var att utveckla arbetsmetoder som möjliggör direkt dialog och informationsbyte mellan beslutsfattare och forskare. Vi vill också lyfta fram sakkunskap inom människo- och samhällsvetenskapen i kreativa problemlösningen och utvecklingsarbetet”, säger Mari Karjalainen, projektchef av Hack for Society-teamet.

Målet är att bygga samhället där den kunskapsbaserade politiken är till nytta för alla

Projektet har beskrivits till ett samhälleligt lösningsprogram och det pilottestades 2017. Det första Hack for Society bildades en plats för öppen dialog där politiker, forskare, studerande och experter i olika branscher mötte ansikte mot ansikte och gav idéer till nya lösningsmodeller för samhälleliga problem som till exempel identifierande av inlärningsproblem. Nu genomförs programmet på nytt och politiska beslutsfattare kan ansöka med till det under november.

”För politiker är Hack for Society en fin möjlighet att få publicitet för de samhälleliga teman som de anser vara särskilt viktiga. Genom att delta i programmet får man en möjlighet att kommunicera temat även i sociala medier och göra den samhälleliga diskussionen inspirerande och lättförståelig”, berättar Karjalainen.

Hack for Society erbjuder staden nya idéer

Stadens specialist Mia Malin konstaterar att många av de problem som utvaldes till programmet anknyter starkt till de tjänster som staden producerar och de syns också i den nya stadsstrategin.

”Vi gick med i Hack for Society eftersom vi tror att genom att förena forskare, studerande och politiker kan vi få nya idéer för att lösa samhälleliga problem som skulle vara till nytta även för Helsingfors stad. Vi behöver diskussion och samarbete mellan olika aktörer”, säger Malin.

I lösningsprogrammet bildas åtta team av fyra personer och utöver en politisk beslutsfattare hör en forskare och två studerande till teamet. Utöver politikerna är ansökningstiden för tillfället öppen för olika intressegrupper och experter som vill ta sina syner till en del av programmet. Även antagning av studerande startar i november.

Målet med Hack for Society är att gå och genomföra lösningsförslag till exempel med hjälp av offentliga aktörer, organisationer, företag eller aktiva medborgare.

Man informerar om programmets framsteg samt dess lösningar på programmets webbplats(Länk leder till extern tjänst) och i Helsinki Think Company sociala medie-kanaler.

Resultat av Hack for Society som startar i januari presenteras på Tankehörnan i Helsingfors universitet 17.2.2022 och en slutrapport om dem publiceras senare på våren.