EU:s coronaintyg fås från Mina Kanta-sidorna eller vaccinationspunkterna

Man kan enkelt få EU:s coronaintyg på Mina Kanta-sidorna (kanta.fi) eller från vaccinationspunkterna i Helsingfors.
Henkilö pitää puhelinta kädessä.

Man kan enkelt få EU:s coronaintyg via tjänsten Mina Kanta-sidor (kanta.fi(Länk leder till extern tjänst)). Om det inte är möjligt att använda Mina Kanta-sidorna kan man hämta intyget från vaccinationspunkterna i Helsingfors.

Varifrån får jag EU:s coronaintyg?
Vaccinationspunkter

EU:s coronaintyg består av tre olika intyg: 

  • intyg över coronavaccination,
  • intyg över coronatestresultat,
  • intyg över genomliden coronavirussjukdom.

Coronavaccinationsintyget syns på Mina Kanta-sidorna efter vaccinationen. På intyget visas preparatnamnet och vaccinationsdatumet för det vaccin du fått senast samt antalet doser. Om du fått två vaccin anges endast preparatnamnet för den senare dosen.

Testresultatintyget uppdateras på Mina Kanta-sidorna när testresultatet blivit färdigt. Det senaste testresultatet syns först på Mina Kanta-sidorna.

Intyget över genomliden coronavirussjukdom sparas på Mina Kanta-sidorna när insjuknandet har säkerställts med ett positivt PCR-testresultat. Resultatet från ett snabbtest (antigentest) är inte ett tillräckligt bevis på genomliden coronavirussjukdom.

Uppgifterna ovan överförs till Mina Kanta-sidorna inom cirka fem dagar.

Om det inte är möjligt att använda Mina Kanta-sidorna kan man hämta intyget från en vaccinationspunkt

Man kan hämta EU:s coronaintyg från vaccinationspunkterna genom att visa upp ett identitetsbevis eller FPA-kort. Intyget skrivs ut vid vaccinationspunkten endast om det inte är möjligt att skriva ut eller spara den från Mina Kanta-sidorna på den egna apparaten på något annat sätt. Du behöver inte boka tid för att skriva ut intyget vid vaccinationspunkten. Bästä tidpunkten att hämta intyget är vardagar mellan kl. 12-15.

Helsingfors vaccinationspunkter ligger på Busholmen (Stillahavsgatan 6), i Malm (Stadin ammattiopisto, Gamla Helsingevägen 5), i Mässcentrum (norra ingången, Mässcentrums parkering, Bangårdsvägen 17) och i Kvarnbäcken (Metropolias campus, Kvarnbäcksvägen 1).

Coronaintyg för en person med ett tillfälligt personnummer

För närvarande är det inte möjligt att ge ett officiellt EU-coronaintyg till personer som inte har ett finskt personnummer. Det kommer att vara möjligt i hela landet i slutet av augusti.

Om en person fått coronavaccinet vid Helsingfors vaccinationspunkt eller testats för coronavirus inom den offentliga sektorn i Helsingfors kan han eller hon få ett annat intyg från vaccinationspunkten. Intyget innehåller samma information som EU:s coronaintyg, men inte en QR-kod. Ett intyg från vaccinationspunkten duger möjligtvis inte som ett resedokument.

Om intygen inte syns på Mina Kanta-sidorna

  • Om coronavaccinationerna inte syns på Mina Kanta-sidorna ska du kontakta instansen som gav dig vaccinet.
  • Om ditt coronatest gjorts inom den privata sektorn och testresultatet inte syns på Mina Kanta-sidorna ska du kontakta testplatsen.
  • I övriga situationer där intyget inte syns på Mina Kanta-sidorna ska du besöka Helsingfors vaccinationspunkt.

Duger intyget för att resa?

Varje land har sina egna intygskrav för inresande passagerare. Kontrollera mållandets intygskrav före resan.

Här kan du se hur EU:s coronaintyg ser ut: ​​Modell för EU:s coronavaccinationsintyg(Länk leder till extern tjänst).

Ytterligare information på Mina Kanta-sidorna(Länk leder till extern tjänst) och THL:s webbplats(Länk leder till extern tjänst).

-->

Bild: Virpi Velin

Nyheten har uppdaterats 12.8, 13.8. och 10.12