Ett område för jordmassor förbereds på Malms flygfält

Helsingfors stad förbereder sig för förbyggande av bostadsområden i flygfältsområdet. Staden bygger ett inhägnat logistikområde för säker mellanlagring av jordmassor som grävs ut på området.
Logistikområdet placeras i flygfältets norra del. Bild: Suomen Ilmakuva (2020)
Logistikområdet placeras i flygfältets norra del. Bild: Suomen Ilmakuva (2020)

Logistikområdet byggs i den norra delen av det gamla flygfältsområdet, öster om taxibanan. Det väntas bli färdigt under hösten.

Beredningen av området inleds med röjning av sly och buskar. Detta sker i mars, innan fåglarna börjar häcka. Området är i huvudsak gräsbevuxet.

Det egentliga byggandet av logistikområdet ska enligt planen inledas i april. Området inhägnas och en våtmark för dagvatten anläggs i dess norra del. Området får också nya öppna diken.

Våtmark bidrar till reningen av dagvatten

Området för behandling av jordmassor behövs för det kommande byggandet i flygfältsområdet. Området ska användas för mellanlagring av jordmassor som uppstår vid grävarbetena. På så sätt främjar man lokal användning av jordmaterial. Ingen förorenad jord kommer att förvaras på området.

När logistikområdet är i bruk kommer dagvattnet därifrån att ledas till våtmarken, så att en stor del av det fasta materialet sjunker till botten där. Från våtmarken leds vattnet sedan till befintliga diken.

Naturvärdena i området har beaktats i planeringen av logistikområdet och byggandet av det. Under grävarbetet förses det befintliga diket med ett skydd som hindrar fast material från att sköljas ut i Stickelbackabäcken, och vattenkvaliteten följs upp regelbundet.