Bra resultat för insamlingen av generatorer och värmare till Ukraina i huvudstadsregionen

Helsingfors, Esbo och Vanda städer har deltagit i Europaparlamentets och nätverket Eurocities kampanj Generators of Hope där man samlade in nya och begagnade generatorer och enheter för elproduktion och uppvärmning till Ukraina. Insamlingen var öppen för alla i huvudstadsregionen 30.1–10.2 och resultatet blev nästan 120 aggregat, generatorer, värmare och andra redskap.
Lärarna och studerandena på logistikprogrammet vid yrkesläroanstalten Varia i Vanda packade donationerna till Generators of Hope-insamlingen för transport till Ukraina.  Bild: Jyri Huhtala / Vantaan kaupunki
Lärarna och studerandena på logistikprogrammet vid yrkesläroanstalten Varia i Vanda packade donationerna till Generators of Hope-insamlingen för transport till Ukraina. Bild: Jyri Huhtala / Vantaan kaupunki

Materialet transporteras till Ukraina under mars via EU:s civilskyddsmekanism i samarbete med Försörjningsberedskapscentralen. På så sätt hamnar materialet på rätt platser i Ukraina.


”Städerna donerade även själv material till insamlingen, men utan stödet från utomstående aktörer hade insamlingens resultat inte varit alls lika imponerande. Varje donation hjälper de nödställda i Ukraina och vi tackar varmt alla som bidragit”, säger Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen. Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä och Vanda stadsdirektör Ritva Viljanen ansluter sig till hans ord.


Helsingforsregionens handelskammare bistod insamlingens kommunikation och genomförande.
”Kampanjen Generators of Hope gav våra medlemsföretag ett bra tillfälle att göra något konkret för ukrainarna. Jag är verkligen glad över företagens vilja att delta i biståndet”, säger vd Pia Pakarinen.


Donatorerna i kampanjen Generators of Hope i huvudstadsregionen


Aktörerna som listas nedan har deltagit i Generators of Hope-insamlingen och gett sitt samtycke till att deras namn publiceras. Utöver dessa medverkade 27 donatorer som inte ville att deras namn publiceras.


Helsingfors, Esbo och Vanda städer tackar varje donator samt lärarna och studerandena på logistikprogrammet vid yrkesläroanstalten Varia i Vanda som packade donationerna för transport till Ukraina.


Arkitektbyrån Design Team Oy
Emaus Simo 
Haucon Oy 
Heinolan Regatta 
Hellström Mikko 
Hietanen Jorma 
Holthöfer Harry 
Karis Rotaryklubb 
Kaustinen Niklas 
Kortelainen Mauno 
Kujala Anssi 
Körhämö Tapio 
Laasanen Mervi 
Laine Tuomo och Eeva 
Leino Antti 
Liljeström Sanna 
L&T Ympäristöpalvelut Oy
Molarius Päivi 
Myllymaa Eliisa och Jari 
Mäntymäki Matti
NedoCom Oy 
Nyberg Kristian 
Oy CC-Company Teknokemia 
PDI Services Oy 
Pennanen Markku
Pohjolan-Pirhonen Antti 
Rasilainen Risto 
Snabb Tomas 
Sundström Toni 
Särkijärvi Jouni
Tanskanen Jari 
Teerilahti Mikael 
Travan Juha 
Tuominen Martti 
Vaaramo Pekka 
Valtonen Heikki 
van Houtum Matias 
Vauhkonen Seppo 
Vuorio Pami 
Vännerna på Uppbyvägen 6


Många sätt att hjälpa ukrainarna


Du kan hjälpa Ukraina och ukrainare genom donationer till internationella insamlingar som ordnas av bland annat följande organisationer: Röda Korset, Unicef, Rädda barnen, SOS Barnbyar, Plan International, UN Women, World Vision och Fida, Kyrkans utlandshjälp och Ukrainska föreningen i Finland (autaukrainaa.fi). Du kan också hjälpa genom frivilligarbete och genom att donera till exempel kläder och föremål. Vi har sammanställt information om olika sätt att hjälpa på sidan Den humanitära krisen i Ukraina – möjligheter att hjälpa i huvudstadsregionen (på finska). (Länk leder till extern tjänst)