Beslutsmeddelande: Helsingfors stad kräver att Elise Gymnastics ry betalar tillbaka sitt understöd för 2022

Understödet återkrävs eftersom föreningen inte har följt understödsvillkoren för Helsingfors stad. I och med en utredning som gjorts i efterhand har det kommit fram att föreningen inte har följt understödsvillkoren. I och med beslutet visar man att Helsingfors stad tar de etiska principerna på allvar och att det får konsekvenser om man bryter mot dem. Föreningen har dock inlett åtgärder för att säkerställa att verksamheten är etisk, så staden beviljar föreningen understöd för 2023.
Ilmakuva Helsingistä
Bild: Jussi Hellsten

Under sitt möte torsdagen den 12 oktober(Länk leder till extern tjänst) beslöt idrottssektionen vid Helsingfors stad att Elise Gymnastics ry ska betala tillbaka sitt verksamhetsunderstöd för 2022, vilket sammanlagt är 98 591 euro. En omröstning angående beslutet hölls baserat på det motförslag som presenterades. Det ursprungliga förslaget vann med 6 röster mot 2 (1 frånvarande).


Inom Helsingfors stad innebär beviljande av verksamhetsunderstöd och understöd för användning av idrottslokaler att den som mottar understödet i all sin verksamhet ska följa god förvaltningssed och idrottsgemenskapens etiska principer, det vill säga Reilu Peli-principerna för rättvist spel. Till Reilu Peli-principerna för rättvist spel hör en pedagogisk dimension, allas lika rätt till idrott och sport samt främjandet av hälsa, trygghet och välbefinnande.


Orsaken till beslutet är det disciplinära förfarande som riktats mot träningschefen för Elise Gymnastics. I januari 2023 gav disciplinutskottet vid Finlands gymnastikförbund (Suomen Voimisteluliitto) träningschefen ett lindrigt disciplinstraff, det vill säga en anmärkning eller varning för sina träningsmetoder under landslagsträningen. Eftersom en tränare inom en förening som fått understöd från staden har varit föremål för disciplinära förfaranden inledde staden, som beviljare av understödet, på eget initiativ en utredning av huruvida föreningen har följt stadens understödsvillkor. 


Baserat på utredningarna och det beslut som fattades av disciplinutskottet vid Finlands gymnastikförbund anser staden att föreningen inte har tagit misstankarna gällande tränaren på allvar, och att föreningen inte haft de riktlinjer och verksamhetsmodeller som de etiska principerna kräver för ifall det skulle uppstå en situation där en tränare eller annan funktionär inom föreningen beter sig osakligt. När man inom föreningen blivit medveten om misstankarna mot tränaren borde man ha tagit misstankarna på allvar och utan dröjsmål inlett konkreta åtgärder för att säkerställa att även eventuell verksamhet som strider mot de etiska principerna avslöjas inom föreningen.


”Helsingfors stad har ett ansvar inför alla barn och unga som utövar hobbyer i de föreningar som staden understöder. Alla har rätt till trygg hobbyverksamhet där ingen behöver vara rädd för att bli behandlad på ett osakligt sätt. Om staden nu inte skulle kräva att föreningen betalar tillbaka understöden skulle det ge fel signal till alla aktörer inom sport och idrott. Jag önskar att det här på samma gång visar att Helsingfors stad tar de etiska principerna på allvar och att det får konsekvenser om man bryter mot dem”, säger Tarja Loikkanen, idrottsdirektör vid Helsingfors stad.

Det att understödet återkrävs är ingen straffåtgärd, utan det är fråga om att understödsvillkoren inte efterföljts.

Understöd för 2023 beviljas


På föredragningslistan för idrottssektionens möte i augusti 2023 fanns från början också ett förslag att underkänna Elise Gymnastics ansökan om verksamhetsunderstöd och understöd för lokalanvändning för 2023. Föreningen gav dock Helsingfors stad en omfattande utredning av hur föreningen säkerställer att verksamheten är etisk och trygg för barn och unga. Baserat på utredningen anser Helsingfors stad att Elise Gymnastics ry har inlett tillräckliga åtgärder för att göra sin verksamhet förenlig med idrottsgemenskapens etiska principer och därmed understödsvillkoren. Föreningen beviljas verksamhetsunderstöd på 25 747 euro och understöd för lokalanvändning på 149 268 euro.


Detta är inte första gången idrottssektionen blivit tvungen att återkräva understöd. Till exempel återkrävde idrottssektionen år 2020 understöd från Helsingfors Skridskoklubb HSK, eftersom föreningen bröt mot Reilu peli-principerna om rättvist spel som fastställs i understödsbeslutet.
Beslutsmeddelandet från mötet och uppgifter om medlemmarna i idrottssektionen: https://paatokset.hel.fi/sv/beslutsfattare/idrottssektionen(Länk leder till extern tjänst)