Helsingin kaupunki perii Elise Gymnastics ry:ltä takaisin vuoden 2022 avustuksen

Avustus peritään takaisin, koska seura ei ole noudattanut Helsingin kaupungin avustusehtoja. Jälkikäteen tehdyssä selvityksessä on käynyt ilmi, että seura ei ole noudattanut avustusehtoja. Päätös on viesti siitä, että Helsingin kaupunki ottaa eettisten periaatteiden noudattamisen vakavasti ja niiden rikkomisella on seuraamuksia. Seura on kuitenkin ryhtynyt toimenpiteisiin eettisen toiminnan varmistamiseksi, joten kaupunki myöntää seuralle vuoden 2023 avustuksen.
Ilmakuva Helsingistä
Kuva: Jussi Hellsten

Helsingin kaupungin liikuntajaosto päätti kokouksessaan torstaina 12.10., että Elise Gymnastics ry:ltä peritään takaisin vuoden 2022 toiminta-avustus, yhteensä 98 591 euroa. Esitykseen tehdyn vastaehdotuksen pohjalta päätöksestä äänestettiin. Alkuperäinen esitys voitti äänin 6-2 (poissa 1).

Helsingin kaupungin liikunnan toiminta- ja tilankäyttöavustusten myöntämisen ehtoihin kuuluu, että avustuksen saaja noudattaa kaikessa toiminnassaan hyvää hallintotapaa sekä urheiluyhteisön eettisiä periaatteita, eli Reilun Pelin periaatteita. Reilun Pelin periaatteisiin kuuluvat kasvatuksellinen ulottuvuus, jokaisen tasavertainen mahdollisuus liikuntaan ja urheiluun sekä terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen. 

Taustana päätökselle on Elise Gymnasticsin valmennuspäällikköön kohdistuva kurinpitomenettely. Voimisteluliiton kurinpitovaliokunta antoi valmennuspäällikölle tammikuussa 2023 lievän kurinpitorangaistuksen, eli huomautuksen tai varoituksen valmennusmetodeistaan maajoukkuevalmennuksessa. Koska kaupungilta avustusta saavan seuran valmentaja on ollut kurinpitomenettelyn kohteena, kaupunki ryhtyi omasta aloitteestaan avustuksen myöntäjänä selvittämään sitä, onko seura noudattanut kaupungin avustusehtoja. 

Saatujen selvitysten ja Voimisteluliiton kurinpitovaliokunnan päätöksen perusteella kaupunki katsoo, että seura ei ole ottanut sen valmentajiin kohdistuvia epäilyjä vakavasti eikä seurassa ole ollut eettisten periaatteiden edellyttämiä toimintaohjeita ja -malleja sellaisen tilanteen varalle, jossa epäasiallisesti käyttäytyvä olisi valmentaja tai muu seuran toimihenkilö. Seuran olisi tullut suhtautua tietoonsa tulleeseen valmentajiin kohdistuvaan epäilyyn vakavasti ja ryhtyä viipymättä konkreettisiin toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että mahdollinen eettisten periaatteiden vastainen toiminta myös seuran toiminnassa tulisi ilmi. 

”Helsingin kaupunki on vastuussa kaikille lapsille ja nuorille, jotka harrastavat kaupungin avustamissa seuroissa. Jokainen on oikeutettu turvalliseen harrastustoimintaan, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä epäasiallista kohtelua. Mikäli kaupunki nyt jättäisi perimättä avustukset takaisin, antaisi se väärän signaalin kaikille urheilun ja liikunnan toimijoille. Toivon, että tämä on samalla viesti, että Helsingin kaupunki ottaa eettisten periaatteiden noudattamisen vakavasti ja niiden rikkomisella on seuraamuksia”, sanoo Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen.

Avustuksen takaisinperinnässä ei ole kyse rangaistustoimenpiteestä, vaan siitä, että avustusehtoja ei ole noudatettu.

Vuoden 2023 avustukset myönnetään

Liikuntajaoston elokuun 2023 kokouksen asialistalla oli alun perin esitys myös Elise Gymnasticsin vuoden 2023 toiminta- ja tilankäyttöavustushakemuksen hylkäämisestä. Seura antoi kuitenkin Helsingin kaupungille kattavan selvityksen siitä, miten seura varmistaa eettisen ja turvallisen toiminnan lapsille ja nuorille. Selvityksen perusteella Helsingin kaupunki katsoo, että Elise Gymnastics ry on ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin saattaakseen toimintansa urheiluyhteisön eettisten periaatteiden ja siten avustusehtojen mukaiseksi. Toiminta-avustusta myönnetään 25 747 euroa ja tilankäyttöavustusta 149 268 euroa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun liikuntajaosto on joutunut perimään takaisin avustuksia. Esimerkiksi vuonna 2020 liikuntajaosto peri takaisin Helsingfors Skridskoklubb HSK:n avustuksia, sillä seura rikkoi avustuspäätöksessä asetettuja Reilun pelin periaatteita. 

Kokouksen päätöstiedote ja tiedot liikuntajaoston jäsenistä: https://paatokset.hel.fi/fi/paattajat/kulttuuri-ja-vapaa-aikalautakunnan-liikuntajaosto&nbsp(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun);