Badstrandssäsongen börjar – videopresentationer av Helsingfors badstränder

Strandräddarna börjar sitt arbete på Helsingfors badstränder den 7 juni. På Helsingforskanalen finns det videopresentationer av Helsingfors badstränder.
Kuva Aurinkolahden uimarannalta, jossa auringonottajia sekä rantapelastajien koppi.

Strandräddarna börjar sitt arbete på Helsingfors badstränder den 7 juni. Strandräddarna har jour på Solviks och Sandstrands badstränder varje dag klockan 10–20, samt på Munksnäs, Drumsös, Lillforsens, Blåbärslandets, Torsnäs, Degerös, Marudds, Rastböles, Stora Kallviks och Kallviksuddens badstränder varje dag klockan 10–18, även på helgdagar och exempelvis midsommar.

Helsingforskanalen(Länk leder till extern tjänst) har man samlat ihop en videoserie där alla 12 badstränder med jourhavande strandräddare presenteras en och en. Badstränderna presenteras detaljerat med sina särdrag och omfattande extra information. I videoserien ingår dessutom allmänna friluftsanvisningar för badstränder som en påminnelse om vad man ska ta hänsyn till när man hänger på beachen. De allmänna friluftsanvisningarna för badstränder och strändernas presentationsvideor finns i Helsingforskanalens videoserie här >>(Länk leder till extern tjänst)

Precis som tidigare somrar uppdateras vattentemperaturer och observationer av blågrönalger på badstränderna dagligen i tjänsten ulkoliikunta.fi(Länk leder till extern tjänst).

Kom ihåg badetiketten

På grund av undantagstillståndet som orsakats av coronaviruset måste man komma ihåg att följa ansvarsfull badetikett även utomhus. Smittorisken hör främst ihop med spridning som sker i närkontakter bland badarna. Det är viktigt att följa allmänna hygien- och säkerhetsinstruktioner för att förhindra risken för smitta. Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund (FSL)(Länk leder till extern tjänst) har publicerat en badetikett:

  • Stanna hemma om du är sjuk!
  • Undvik trängselfyllda stränder.
  • Njut av stranden med dina närstående, håll två meters säkerhetsavstånd till andra på badplatserna och i vattnet.
  • Snyt och hosta även på stranden i en näsduk. Kom ihåg att ha god handhygien på toaletten, friluftsplatserna och barnens lekplatser.
  • Ta hand om din omgivning. Släng skräpet i soptunnorna eller ta det med dig.
  • Studera informationstavlan på badstranden och följ instruktionerna för stranden. Strandräddare ger anvisningar vid behov.
  • Simma tryggt:
    • Håll barnen på armlängds avstånd från dig.
    • Simma längs med stranden, observera badområdet.
    • Simma med en kompis.

På FSL:s webbplats finns också mycket information på finska om vatten- och strandsäkerhet. Bekanta dig med FSL:s webbplats på suh.fi(Länk leder till extern tjänst).