Arbis hyllar boken under kommande läsår

Tjock, tunn, liten, stor. Svarta bokstäver mot vita sidor, med illustrationer eller utan. Arbis läsårstema boken spänner över olika kurser och program. Bland annat berättar Kerstin Kronvall och Nils Torvalds om fem böcker som varit viktiga i deras liv.
Bild: N2

Vissa läser hela tiden och andra mer sällan men alla har någon gång läst en bok.

– Det bästa med årets tema är att det så konkret. Alla har en relation till boken, säger Arbis biträdande rektor Pia Nybom.

Arbis har varje läsår ett tema och årets tema passar särskilt bra ihop med stadens strategi om att göra Helsingfors till huvudstaden för läsning och läskunnighet. Inför läsåret har Arbis fått extern finansiering för att ordna en kurs i läs- och skrivfärdigheter.

Enligt Arbis rektor Moa Thors har Arbis lärare nämligen märkt att det finns ett behov för en del kursdeltagare att få hjälp med läsningen.

– Det är en jätteviktig uppgift att kunna hjälpa dem som inte kan läsa och skriva, säger Thors.

Kursen är också speciell på det sättet att man kan hoppa på när som helst under läsåret.

Bokens och tulpanens dag

Boken som tema syns på flera sätt i Arbis kurs- och föreläsningsutbud. Under läsåret blir det bland annat två föreläsningar med rubriken ”böckerna i mitt liv”.

– Under hösten berättar Kerstin Kronvall, före detta Rysslandskorrespondent, och på våren europarlamentariker Nils Torvalds, om fem böcker som varit betydande för dem med tanke på deras yrkesliv men också på ett personligt plan, berättar Mathilda Larsson, ansvarig för bland annat kurserna i samhällsämnen på Arbis.

Temat syns även i andra föreläsningar. Till exempel ska Larsson samtala med Hufvudstadsbladets litteraturredaktör Ylva Perera om litteratur och kritik i Svenskfinland.

– Den 6 mars ordnar vi ”bokens och tulpanens dag” som en motvikt till bokens och rosens dag som blivit ganska kommersiell. Då blir det olika program här på Arbis och bland annat Svenska Yles kulturpodd poddar live härifrån, berättar Larsson.

Och i höstens nummer av Arbisbladet, som kommer i september, är temat självklart boken.

– Det blir flera intressanta artiklar, lovar Pia Nybom.

Novellmåndagar

Ett ställe på Arbis har alltid haft boken i huvudroll; biblioteket. Arbis eget bibliotek, som inte hör till Helmet, omfattar drygt 10 000 böcker och mer än 9 000 titlar. Främst är det ett specialbibliotek för kurslitteratur, men utbudet är brett.

– Här finns också mycket finlandssvensk skönlitteratur på ett och samma ställe. Jag tror inte att något annat bibliotek i Helsingfors har så här mycket finlandssvenska böcker på ett ställe, säger Arbis bibliotekarie Johan Lindberg.

Lindberg nämner också den populära regnbågshyllan som startades av hans föregångare Ylva Larsdotter och Helsingforshyllan med Helsingforslitteratur.

Via en sökfunktion(Länk leder till extern tjänst) kan du botanisera i bibliotekets utbud, men lån och reservationer sker på plats i biblioteket. De flesta böcker har en lånetid på 21 dagar, nyheterna 15 dagar.

På biblioteket ordnas också litterära program. Arbis poesiaftnar för att läsa poesi tillsammans fortsätter.

– Nytt för i år är novellmåndagar i samarbete med Folkhälsan. Under träffarna blir det högläsning av en novell per gång, berättar Mathilda Larsson.

På Arbis får man vara sig själv

Rektor Moa Thors beskriver Arbis som en gemenskap som fungerar som en motvikt till individualismen i samhället.

– Här får du göra något tillsammans med andra oavsett utgångspunkt. Arbis är en trygg miljö där man får vara sig själv, säger rektor Moa Thors.

Hon betonar att de som kommer till Arbis inte träffas utgående från en åsikt, utan utgående från ett intresse.

– När man träffas och hör andras åsikter leder det till förståelse och minskar rädslan för det annorlunda och det som avviker från ens egna åsikter, säger Thors.

Mathilda Larsson lyfter fram glädjen av att få lära sig något nytt.

– Att gå på Arbis är inte ett måste, utan något som man ser fram emot. En ljuspunkt i vardagen.

Text: Michaela von Kügelgen