Antalet lönefel i delmålet - korrigeringsskulden slutförs i mars

Andelen fel i Helsingfors stads löneberäkningar har minskat till det mellanliggande målet på cirka fyra procent, vilket redan är lägre än före övergången till Sarastia-lönesystemet. Arbetsmängden med vilken denna nivå har nåtts är dock fortfarande stor och vi arbetar ständigt med stabiliseringsprojektet för att granskningen ska förlöpa smidigt.
Andelen fel i Helsingfors stads löneberäkningar har minskat till det mellanliggande målet på cirka fyra procent, vilket redan är lägre än före övergången till Sarastia-lönesystemet. Bild: Jussi Nahkuri
Andelen fel i Helsingfors stads löneberäkningar har minskat till det mellanliggande målet på cirka fyra procent, vilket redan är lägre än före övergången till Sarastia-lönesystemet. Bild: Jussi Nahkuri

Arbetet med att komma i kapp med tidigare uppkommen korrigeringsskuld fortskrider och enligt beräkningen ska alla fel som inträffade förra året vara korrigerade senast i slutet av mars.

I december var andelen fel i löneberäkningarna 3,7 procent.

Den stora majoriteten av felen beror fortfarande på delvis uteblivna löner och resten på fel i samband med t.ex. semester-, frånvaro- och överbetalda löner. 
Den slutliga lösningen på krisen under våren kommer att kräva att ytterligare stödåtgärder riktas till stadens sektorer för att stärka kompetensen och nya arbetssätt och på så sätt ytterligare minska antalet fel. Dessutom är det ett villkor att systemleverantören kan slutföra de planerade förbättringarna inom den utlovade tidsramen och att inga nya betydande och oförutsedda felkällor uppstår. 

När krisen är över kommer konsolideringen att inriktas på att stabilisera status quo, med en permanent lägre felprocent än före det nuvarande lönesystemet. Målet är att etablera de nya förfarandena och systemets funktionalitet på en nivå som inte kräver ytterligare arbete på löpande basis för staden. 

Kundtjänsten för löneadministration har fortfarande tidvis trängsel

Antalet kundkontakter i Talpa-lönetjänsten nådde redan i november 2022 en lägre nivå än i januari 2022, innan det nuvarande lönesystemet infördes. 

Antalet kontakter har dock ökat igen under december-januari på grund av inverkan av omorganiseringen av social- och hälsovården samt räddningstjänsten på skattekorten. I synnerhet har det varit fler kontakter på lönedagar än vad som är normalt. 

Korrigeringarna av fel i inkomstregistret går framåt

Helsingfors har fortsatt att korrigera felen i inkomstregistret på grund av utmaningar med löneutbetalningarna. I dagsläget kan löneuppgifter för det mesta överföras till inkomstregistret i tid. Att korrigera inkomstregisterfel från tidigare månader är dock utmanande på grund av lönesystemets funktioner och den stora volymen. 

Helsingfors har satt som mål att korrigera fel från tidigare månader före slutet av mars, så att stadens anställda får förhandsutfyllda skattedeklarationer med korrekta uppgifter. Det är dock troligt att de förifyllda skattedeklarationerna inte direkt kommer med rätt information för alla. Dessa anställda är kända och kommer att få tydliga instruktioner i sinom tid.