
Osayleiskaavan suunnittelun periaatteet
Suunnitteluperiaatteissa kuvataan osayleiskaavoitusta ohjaavat periaatteet ja esitetään alueen maankäyttö ja liikennejärjestelmä yleispiirteisesti.
Helsingin kaupunki laati vuonna 2022 Östersundomiin seitsemän erilaista maankäytön skenaariota. Nyt niiden vaikutuksia on arvioitu muun muassa luontoon, linnustoon, kulttuuriympäristöön, ilmastoon, liikenteeseen ja talouteen. Maankäytönskenaarioiden, vaikutusten arviointien ja saadun palautteen pohjalta on valmisteltu 4. - 29.9.2023 nähtävillä olleet suunnitteluperiaatteet.
Suunnitteluperiaatteet viedään kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn marras-joulukuussa 2023. Osayleiskaavan luonnos valmistuu arviolta vuonna 2024 ja ehdotus vuonna 2025.
Löydät suunnitteluperiaatteet ja vaikutusten arvioinnit Helsingin karttapalvelusta.
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Alueesta tavoitellaan luonnonläheistä raideliikenteen pikkukaupunkia
Östersundomin alue suunnitellaan pikaraitiotiehen perustuvana, viherverkoston ja arvokkaimmat luontoalueet huomioivana kokonaisuutena.
Pikaraitiotien linjaus kulkee pääosin Uutta Porvoontietä pitkin ja se kytkeytyy Itäkeskukseen. Uusi rakentaminen sijoittuu ensisijaisesti raideliikenteen varrelle ja olemassa olevaan rakenteeseen tukeutuen. Luontoarvoiltaan tärkeimmät alueet säilyvät ja osayleiskaavassa osoitetaan kattava luonnonsuojelualueiden verkosto.
Alueen toteutuminen on sidottu raideliikennepäätökseen ja laajamittainen rakentaminen toteutuu kuitenkin vasta pitkällä aikavälillä. Sitä ennen edistetään olemassa olevien pientaloalueiden täydennysrakentamista, viher- ja virkistysverkoston kehittämistä sekä työpaikka-alueiden toteutumista.
Östersundomiin tehdään osayleiskaava ja muutetaan asemakaavoja
Osayleiskaavalla osoitetaan alueen keskeinen yhdyskuntarakenne ja siinä keskitytään kaupunkirakenteen kannalta keskeisiin asioihin, kuten asumiseen, työpaikkojen ja palvelujen sijoittumiseen, liikenneyhteyksiin sekä virkistys- ja viherverkostoon. Osayleiskaava ohjaa alueen asemakaavoitusta.
Östersundomin osayleiskaava laaditaan alueelle, johon kuuluu Östersundomin suurpiiri ja Mustavuoren osa-alueesta se osa, jossa ei ole voimassa Helsingin yleiskaava 2016.
Lue lisää eri kaavatasoista verkkosivulta Miten suunnittelu etenee?
Nykyisten pientaloalueiden asemakaavoitus
Samaan aikaan osayleiskaavan kanssa kaupunki laatii asemakaavan muutoksia nykyisillä pientaloalueilla. Tällä hetkellä käynnissä on Landbon ja Karhusaaren pohjoisosan asemakaavan muutokset.
Östersundomiin on laadittu nykyisten pientaloalueiden asemakaavoitusohjelma, jossa on määritelty alueet, joiden täydennysrakentaminen on mahdollista ennen Östersundomin raideliikenteeseen sitoutuvaa aluerakentamista.
Kaavoitusohjelmaan kuuluvat alueet ovat vakiintuneita pientaloalueita, jotka säilyvät pääasiassa pientaloalueina tulevaisuudessa. Lisärakentaminen edellyttää vesihuollon kehittämistä. Vesihuollon suunnittelun ja investointien eteneminen voi vaikuttaa asemakaavoitusohjelmassa esitettyyn aikatauluun.
Helsingin asemakaavoittamattomat alueet ovat suunnittelutarvealuetta, jolloin rakennuslupa edellyttää myönteistä suunnittelutarveratkaisua, vaikka rakennuskielto ei olekaan enää voimassa.
Myönteinen suunnittelutarveratkaisu myönnetään lähtökohtaisesti vain olemassa olevan asuinrakennuksen purkamiseen ja korvaamiseen uudella asuinrakennuksella.
Usein kysyttyä
Östersundomin alueella ei ole enää voimassa rakennuskieltoa. Rakennuskielto päättyi toukokuussa 2021 kun Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi Östersundomin yhteisen yleiskaavan.
Karhusaaren pohjoisosassa on rakennuskieltoalue asemakaavan laatimista varten.
Helsingin asemakaavoittamattomat alueet ovat suunnittelutarvealuetta, jolloin rakennuslupa edellyttää myönteistä suunnittelutarveratkaisua, vaikka rakennuskielto ei olekaan enää voimassa.
Myönteinen suunnittelutarveratkaisu myönnetään lähtökohtaisesti vain olemassa olevan asuinrakennuksen purkamiseen ja korvaamiseen uudella asuinrakennuksella.
Östersundomin alueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa.
Helsinki, Vantaa ja Sipoo laativat Östersundomin alueelle kuntien yhteistä yleiskaavaa vuosina 2010−2018. Korkein hallinto-oikeus kumosi Östersundomin yhteisen yleiskaavan vuonna 2021. Nyt alueelle laaditaan osayleiskaava. Tavoitteena on, että se on valmis vuonna 2025.
Östersundomin osayleiskaavan tavoitteita ovat Helsingin väestönkasvuun varautuminen, kasvun ohjaaminen kestävästi, monipuolisen asuntotarjonnan lisääminen, rakennuspaikkojen tarjoaminen pientaloille ja pääkaupunkiseudun seuturakenteen tasapainottaminen idän suuntaan.
Asiakirjat
Löydät osayleiskaavaa ja asemakaavoja koskevat asiakirjat Helsingin karttapalvelusta.
Osayleiskaavoituksen aikataulu
-
Aloitus
- Karttakysely 12/2021–1/2022
- Uutta Östersundomia -verkkotilaisuus 12/2021
-
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma
- Nähtävillä ja mielipiteet 2/2022
- Keskustelutilaisuus verkossa 02/2022
- Uutta Itä-Helsinkiä -verkkotilaisuus 05/2022
- Keskustelutilaisuus verkossa 05/2022
-
Maankäyttöskenaariot
- Verkkokysely 11-12/2022
- Asukastyöpaja Sakarinmäen koululla 11/2022
-
Suunnitteluperiaatteet
- Nähtävillä ja mielipiteet 9/2023
- Keskustelutilaisuus Sakarinmäen koululla 13.9.2023 klo 17-19
- Kaupunkiympäristölautakunnan käsittely, marras-joulukuu 2023
-
Kaavaluonnos nähtävillä vuoden 2024 lopussa
-
Kaavaehdotus nähtävillä vuonna 2025