Hyppää pääsisältöön

Asunnon vaihtaminen

On tavallista, että elämäntilanteesi tai tarpeesi voivat muuttua asumisen aikana. Jos olet asunut vähintään vuoden Hekan vuokra-asunnossa tai Helsingin Asuntohankinnan ARA-vuokra-asunnossa, voit hakea vaihtoa toiseen asuntoon vuokra-asunnon haku -palvelussa.

Vaihtotapoja on kaksi:

  1. Hae vaihtoa vapautuvaan asuntoon täyttämällä hakemus Hekan vuokra-asuntoon

  2. Etsi vaihtokumppani asunnonvaihtopörssistä ja hae keskinäistä vaihtoa vaihtokumppanin kanssa täyttämällä keskinäisen asunnonvaihdon hakemus

Muista nämä, kun haet vaihtoa vapautuvaan asuntoon

Täytä hakemus Hekan vuokra-asuntoon. Merkitse hakemuksen ensimmäiselle sivulle "kyllä" kohtaan "Haen vaihtoa". Tutustu asunnon haun ohjeisiin Hekan vuokra-asunnot sivulla.

Sulje

Hakemuksen jättämisen jälkeen sinä ja mahdollinen kanssahakijasi saatte sähköpostiviestin hakemuksen vastaanottamisesta ja ohjeet sen vahvistamiseen. Sekä sinun että mahdollisen kanssahakijasi tulee vielä vahvistaa hakemus vahvasti tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella. Jos ette pysty tunnistautumaan sähköisesti, voitte tehdä sen käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa ja todistaa henkilöllisyyden virallisella henkilöllisyystodistuksella (ajokortti, passi tai henkilökortti).

Sulje

Jos saat vaihtoasuntotarjouksen, tilaa viipymättä Hekalta asunnontarkastus asuntoosi. Ohjeet lausunnon tilaamiseen löytyvät saamastasi alustavasta asuntotarjouksesta. Kun Heka on tehnyt asunnonttarkastuksen, Heka toimittaa lausunnon asunnontarkastuksesta meille vuokra-asunnon haun neuvontaan.

Sulje

Vaihdoissa on kuukauden irtisanomisaika. Kun teet uuden vuokrasopimuksen, sinulla tulee olla mukana irtisanomisilmoitus vanhasta asunnostasi.

Sulje

Hekan uudiskohteiden asunnoista kolmasosa on varattu vaihtajille. Lue lisää Hekan uudiskohteista.

Sulje

Muista nämä, kun teet keskinäisen vaihdon vaihtokumppanin kanssa

Etsi vaihtokumppani asunnonvaihtopörssistä. Voit jättää palveluun oman ilmoituksen asunnostasi ja selata muiden ilmoituksia. Vaihtokumppaneita voi olla maksimissaan neljä yhdessä vaihtoringissä, jonka muodostavat vaihdettavissa asunnoissa asuvat henkilöt.

Vaihdettavien asuntojen pitää vastata vaihtajakotitalouksien perhekokoa (yhdelle henkilölle voidaan tarjota 1-2 huoneen asuntoa, kahdelle 2-3 huoneen asuntoa, kolmelle 2-4 jne.).

Sulje

Täytä yhdessä löytämäsi vaihtokumppanin kanssa vaihtokumppanien vaihtolomake. Tämän jälkeen jokainen täyttää keskinäisen asunnonvaihdon hakemuksen. Huomaa, että jokaisen vaihtoringin kotitalouden on täytettävä oma asuntohakemuksensa.

Liitä vaihtolomake hakemukseesi liitteiden lisääminen -kohdassa. Jos et jostain syystä pysty liittämään vaihtolomaketta palvelussa, toimita se sähköpostitse vaihtokumppanit@hel.fi. Vain yhden vaihtoringin jäsenen täytyy toimittaa lomake meille.

Sulje

Hakemuksen jättämisen jälkeen sinä ja mahdollinen kanssahakijasi saatte sähköpostiviestin hakemuksen vastaanottamisesta ja ohjeet sen vahvistamiseen. Sekä sinun että mahdollisen kanssahakijasi tulee vielä vahvistaa hakemus vahvasti tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella. Jos ette pysty tunnistautumaan sähköisesti, voitte tehdä sen käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa ja todistamalla henkilöllisyyden virallisella henkilöllisyystodistuksella (ajokortti, passi tai henkilökortti).

Sulje

Kun olemme käsitelleet kaikkien vaihtoringin kotitalouksien asuntohakemukset ja vaihtokumppanien vaihtolomakkeen, lähetämme hakijoille sähköpostitse ohjeet miten asunnontarkastus tilataan Hekasta. Jotta keskinäinen vaihto onnistuu, kaikkien vaihtokumppanien nykyisissä asunnoissa tehdään asunnontarkastus. Kun tarkastuksen on tehty, Heka toimittaa lausunnot asunnontarkastuksista meille vuokra-asunnon haun neuvontaan. 

Jos kanssasi asuntoa hakee joku, joka ei asu kanssasi samassa asunnossa eikä toisessa Hekan asunnossa, täytyy hänen toimittaa liitteitä esimerkiksi tuloista tai verotustiedoista. Kun hakemus on saapunnut meille, pyydämme kanssahakijaa lähettämään tarvittavat liitteet. Lisäksi tarkistamme kanssahakijan luottotiedot vuokravelkojen osalta.

Kun saat asuntotarjouksen uudesta asunnostasi, tee vuokrasopimus Hekan kanssa. Vaihdoissa noudatetaan kalenterikuukauden irtisanomisaikaa. Kun teet uuden vuokrasopimuksen, sinulla tulee olla mukana irtisanomisilmoitus vanhasta asunnostasi.

Sulje