Hyppää pääsisältöön

Tietoa asumisoikeusasumisesta

Asumisoikeusasunto sopii kaiken ikäisille erilaisiin elämäntilanteisiin. Voit hakea asumisoikeusasuntoa:

  • Kun olet täysi-ikäinen.

  • Kun sinulla ei ole varaa hankkia tarpeitasi vastaavaa omistusasuntoa samalta alueelta. Omaisuuttasi ei kuitenkaan huomioida, jos olet yli 55-vuotias tai kun vaihdat asumisoikeusasunnosta toiseen.

  • Kun sinulla on voimassaoleva asumisoikeuden järjestysnumero.

Varallisuusraja

Jos sinulla on varallisuutta niin paljon, että voit rahoittaa vähintään 50 prosenttia hakemasi asumisoikeusasunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntosi vastaamaan hakemaasi asuntoa, et voi valitettavasti saada asumisoikeusasuntoa.

Varallisuusraja lasketaan asuntokohtaisesti. Helsingin seudulla varallisuusrajan laskennassa käytetään Tilastokeskuksen liitetaulukoita vanhojen asuntojen velattomista neliöhinnoista neljännesvuosittain. Laskennassa käytetään aluejakoa, jossa Helsinki on jaettu postinumeroalueittain neljään kalleusalueeseen. Varallisuusraja saadaan, kun haettua asumisoikeusasuntoa vastaavan asunnon neliöhinta kyseisellä kalleusalueella kerrotaan haetun asumisoikeusasunnon neliöiden lukumäärällä ja jaetaan saatu luku kahdella.

Uudiskohteissa varallisuusrajan laskemisessa voidaan käyttää asunnon asumisoikeusmaksua, joka on 15 % asunnon arvosta.

Kun haet asumisoikeusasuntoa, asumisoikeusyhtiö pyytää sinua toimittamaan varallisuusselvityksen (pdf). Yhtiö toimittaa selvityksen kaupungille ja kaupunki tarkastaa täytätkö asumisoikeusasunnon ehdot.

Hakualue

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat muodostaneet yhteisen hakualueen järjestelmän alusta lähtien. Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula ja Vihti liittyivät yhteiseen hakualueeseen 1.1.2015. Kerava liittyi 1.1.2016 ja Porvoo 1.7.2017.

1.1.2015 jälkeen haetulla yhteisen hakualueen järjestysnumerolla (181630 tai sitä suurempi) voit hakea asuntoa mistä tahansa hakualueen kunnasta. Ennen yhteiseen hakualueeseen liittymistä haettu järjestysnumero on voimassa siinä kunnassa, josta se on haettu. 

Usein kysytyt kysymykset

Jätä järjestysnumerohakemus sivulla Asumisoikeusasunnon hakeminen.

a) Kirjautumalla pankkitunnuksilla sähköiseen asiointiin . Löydät järjestysnumerosi asumisoikeuden järjestysnumerohakemuksen sivulta 1, katso myös ohje järjestysnumeroiden tarkasteluun (pdf)

b) Verkkolomakkeella vahvasti tunnistautumalla.

c) Soittamalla asumisoikeuden asiakaspalvelunumeroon (09) 310 13032 ma-to 9-11.

Järjestysnumerosi on voimassa 31.12.2023 saakka. Kun saat järjestysnumerollasi asumisoikeusasunnon, numero ei ole tämän jälkeen enää voimassa.

Menetät järjestysnumeron, jos kieltäydyt kolme kertaa jo hyväksymästäsi asuntotarjouksesta siinä vaiheessa, kun yhtiö on lähettänyt asumisoikeuden hyväksymisesityksen kaupungille. Kieltäytymiseksi katsotaan myös, jos yhtiö on varannut asunnon sinulle etkä enää pyynnöistä huolimatta vastaa yhtiön yhteydenottoihin tai jätät toimittamatta pyydetyt lisäselvitykset. Menetetyn järjestysnumeron tilalle saat uuden järjestysnumeron.

Ei voi. Järjestysnumero on henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää.

Jos sinulla on asumisoikeusasunto, voit siitää asumisoikeuden edelleen puolisollesi, suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaisellesi tai sellaiselle perheenjäsenelle, joka luovutushetkellä asuu vakinaisesti huoneistossa. Siirto edellyttää sitä, että olet asunut asunnossa vähintään kaksi vuotta.

Asumisoikeusasuntoa voi vaihtaa, mutta vaihtoa varten sinulla pitää olla voimassa oleva järjestysnumero. Voit joko hakea vapaita asumisoikeusasuntoja suoraan yhtiöiltä tai etsiä itse vaihtokumppanin. Jos teet keskinäisen vaihdon, et tarvitse uutta järjestysnumeroa. Vaihto tapahtuu samalla järjestysnumerolla, jolla olet saanut nykyisen asumisoikeusasuntosi.