Hekan vuokra-asunnot

Kohtuuhintaisia ja kysyttyjä Hekan vuokra-asuntoja löydät lähes joka kaupunginosasta. Voit hakea asuntoa täyttämällä hakemuksen, mutta et voi valita tiettyä asuntoa jota haet. Välitämme asunnot asunnontarpeen, kiireellisyyden ja hakukriteerien perusteella, emme jonotusperiaatteella.

Tällä sivulla

Voit hakea Hekan vuokra-asuntoa täyttämällä asuntohakemuksen. Tutustu ennen hakemuksen jättämistä hakuohjeisiin, valintakriteereihin ja asuinalueisiin.

Et voi itse valita tiettyä asuntoa jota haet. Kun asuntoja vapautuu, tarjoamme sinulle asuntoa, joka vastaa sijainniltaan ja ominaisuuksiltaan hakemuksella kuvaamiasi tarpeitasi. Ainoastaan uudiskohteita, joitakin peruskorjauksesta valmistuvia asuntoja sekä joitakin erityisasuntoja (esim. taitelija-asunnot) voit hakea asuntokohtaisesti hakemuksella.

Valitsemme asukkaat asunnontarpeen, varallisuuden ja tulojen perusteella.

Hekan vuokra-asunnon hakeminen

Hae Hekan vuokra-asuntoa täyttämällä asuntohakemus. Huomaa, että sinun pitää vahvistaa hakemuksesi tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella, jotta hakemuksesi on mukana asukasvalinnoissa. 

Voit hakea asuntoa myös kanssahakijan kanssa. Silloin myös kanssahakijan pitää vahvistaa hakemus tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella. Järjestelmä luokittelee hakemuksen asunnontarpeen kiireellisyyden perusteella.  

Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käytössäsi, käy tunnistautumassa vuokra-asuntojen neuvonnassa osoitteessa Työpajankatu 8, ja todista henkilöllisyytesi virallisella henkilöllisyystodistuksella (passi tai henkilökortti).

Voimassaoloaika

Hakemus on voimassa kolme kuukautta (90 päivää) sen jättämisestä tai muutosten tekemisestä.

Asuntojen hakeminen ja välitys on maksutonta, eikä asunnon vastaanottajalta peritä vuokravakuuksia tai muita takuumaksuja.

Asioi verkossa

Hae Hekan vuokra-asuntoa

Vaatii tunnistautumisen.

Soita

Vuokra-asunnon haun neuvonnan puhelinpalvelu

Avoinna ma, to 09-12, ti-ke 12:30-15:30, pe 12-15
Puhelun hinta: normaali puhelumaksu

Tarkemmat ohjeet Hekan vuokra-asunnon hakemiseen

Aloita tutustumalla Hekan vuokra-asunnon valintakriteereihin ja usein kysyttyihin kysymyksiin tällä sivulla. Suosittelemme myös perehtymään Hekan vuokra-asuntoihin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja asuinalueisiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) etukäteen.

Katso myös kuinka paljon Hekan vuokra-asuntoja vapautui kultakin asuinalueelta vuosina 2019-2022 (pdf).

Kaikki asukasvalinnat tehdään hakemusten tietojen perusteella, asuntoja ei välitetä jonotusperiaatteella. Tarjoamme asuntoa vain hakemuksessa valitsemiesi hakukriteerien (esim. vuokra, alue tai parveke) mukaisesti. 

Täytä hakemus Hekan vuokra-asuntoon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Lisää hakemukseen henkilökohtainen sähköpostisi, joka on vain sinun käytössäsi. Hakemuksen jättämisen jälkeen saat sähköpostiviestin hakemuksen vastaanottamisesta. Muistathan, että sinun ja mahdollisen kanssahakijasi pitää vielä vahvistaa hakemus, jotta se on mukana asukasvalinnoissa.

Huomioithan, että sinulla ja mahdollisella kanssahakijallasi voi olla vain yksi Hekan vuokra-asuntohakemus voimassa kerrallaan. Hakemukselle liitetyt lapset voivat olla mukana useammalla asuntohakemuksella. Jos teet hakemukseesi muutoksia tai teet uuden hakemuksen, se korvaa edellisen hakemuksesi. Voit silti hakea muita vuokra-asuntotyyppejä samaan aikaan.

Jos haluat hakea uudis- tai peruskorjauskohdetta, määritä haettavan asunnon tiedot –sivun hakuehdot näin:

Alue: haettavan asunnon alue

Kaupunginosa: haettavan asunnon kaupunginosa (esim. Kalasatama)

Talotyyppi: haettavan asunnon talotyyppi

Huoneluku: haluamasi huoneluku

Maksimivuokra: haettavan asunnon enimmäisvuokra

Tämän jälkeen paina ’hae vapaita kohteita’ ja hakemus näyttää haettavista asunnoista määrittämiesi ehtojen mukaiset tulokset.

Hakemuksen jättämisen jälkeen saat sähköpostiviestin hakemuksen vastaanottamisesta. Huomaa, että hakemuksen jättämisen jälkeen sinun pitää vahvistaa hakemus tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella hakemuksen vahvistamissivulla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Jos et vahvista hakemustasi heti hakemuksen lähettämisen jälkeen, saat sähköpostiisi muistutusviestin.

Jos hakemuksella on kanssahakija, myös hänen pitää vahvistaa hakemus tunnistautumalla. Kanssahakija saa linkin sähköpostiinsa, jonka kautta hän pääsee tarkistamaan hakemuksen tiedot omalta osaltaan ja vahvistamaan hakemuksen. Voit tarkistaa vuokra-asunnon haku -palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), ovatko kaikki hakemuksesi yli 18-vuotiaat kanssahakijat tunnistautuneet ja vahvistaneet hakemuksenne.

Kun hakemus on vahvistettu, on se mukana asukasvalinnoissa. Voit tarkistaa hakemuksesi kiireellisyysluokan vuokra-asunnon haku -palvelussa. Hakemus on voimassa kolme kuukautta (90 päivää) kerrallaan.

Jos sinä tai mahdollinen kanssahakijasi ette pysty tunnistautumaan sähköisesti, tunnistautumisen voi tehdä käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa osoitteessa Työpajankatu 8, ja todistaa henkilöllisyytesi virallisella henkilöllisyystodistuksella (passi tai henkilökortti). Jos tunnistaudut neuvonnassa, tarvitset henkilökohtaisen sähköpostin tunnistautumista ja rekisteröitymistä varten.

Tunnistautumisen jälkeen pääset tarkastelemaan hakemustasi rekisteröitymällä ja kirjautumalla vuokra-asunnon haku -palveluun. Palvelussa voit tarkastella ja tehdä muutoksia hakemukseesi sekä vahvistaa asuntohakemuksia. Paikan päällä tunnistautuminen tarvitsee tehdä vain kerran ja voit käyttää samoja tunnuksia kaikkien asuntotyyppien hakemiseen.

Jos tilanteesi tai toiveesi muuttuu, voit muokata hakemustasi vuokra-asunnon haku -palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Huomaathan, että vain sinä tai mahdollinen kanssahakijasi voitte muokata hakemuksellasi olevia tietoja, eivät asuntoneuvojamme. Muista, että sinun ja mahdollisen kanssahakijasi pitää vielä vahvistaa muokattu hakemus.

Ohjeet hakemuksen muokkaamiseen:

 1. Kirjaudu sisään vuokra-asunnon haku -palveluun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 2. Valitse asuntohakemus, jota haluat muokata

 3. Valitse hakemuskoosteen lopusta "Siirry muokkaamaan hakemusta"

 4. Käy läpi hakemuksesi tiedot ja tee tarvittavat muutokset

 5. Tarkista tietosi yhteenvetosivulta ja lähetä hakemus

 6. Jotta hakemuksesi on mukana asukasvalinnoissa, sinun tulee vielä vahvistaa se muokkaamisen jälkeen tunnistautumalla sähköisesti tai kirjautumalla palveluun uudelleen. Myös kanssahakijasi on vahvistettava hakemus osaltaan.

Aina kun muokkaat hakemustasi, sen voimassaoloaika jatkuu kolmella kuukaudella. Jos lisäät hakemuksellesi lisää haettavia asuntoja, esimerkiksi uudiskohdehaun yhteydessä, hakemus päivittyy ja se on voimassa taas kolme kuukautta (90 päivää) hakemuksen päivittämisestä eteenpäin.

Voit myös perua hakemuksesi samassa palvelussa. Tällöin hakemuksesi voimassaolo lakkaa välittömästi. Jos Hekan vuokra-asuntohakemuksesi vanhenee, tulee sinun tehdä uusi hakemus. Sillä, kuinka kauan hakemus on ollut järjestelmässämme, ei ole merkitystä asuntotarjousten saamisen kannalta.

Mikäli tarjoamme sinulle asuntoa, saat sähköpostiisi ensin alustavan asuntotarjouksen sekä tekstiviesti-ilmoituksen. Tarjous sisältää ohjeet liitteiden toimittamista varten.

Liitteiden toimittamisen jälkeen saat vahvistetun asuntotarjouksen ja Hekan asiakaspalvelun yhteystiedot sähköpostiisi. Sovi asunnon näytöstä ja vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta mahdollisimman pian vuokranantajan kanssa. Sinulla on kolme arkipäivää aikaa tutustua asuntoon ja päättää otatko sen vastaan. 

 

Mahdollisen asuntotarjouksen yhteydessä tarkastamme muun muassa seuraavat liitteet:

 • Esitäytetty veroilmoitus viimeksi toimitetusta verotuksesta
 • Palkkatodistus tai muu kuukausitulotodistus veronalaisista tuloista
 • Opiskelutodistus
 • Selvitys omaisuuden arvosta
 • Selvitys hakijaruokakunnan veloista
 • Vähintään 12 kuukauden oleskelulupa tai rekisteröintitodistus
 • Raskaustodistus
 • Todistus työpaikasta Helsingissä

Erotilanteessa tarkastamme muun muassa seuraavat liitteet:

 • Todistus avioeron vireilläolosta
 • Sopimus lasten huoltajuudesta ja asumisesta (alle 15-vuotiaista lapsista)
 • Avioehto, ositussopimus tai oma selvitys avioliiton aikaisesta varallisuudesta

Jos olet hakemassa asunnonvaihtoa Hekan vuokra-asunnosta toiseen, sinun tulee tilata asunnontarkastus asuntoosi, jonka jälkeen saat Hekalta lausunnon asunnontarkastuksesta. Saat ohjeet asuntotarkastuksen tilaamiseen tilaamiseksi mahdollisen tarjouksen yhteydessä.

Usein kysytyt kysymykset

Asunnot

Asuntoja välitetään vuosittain 3 000–4 000 ja järjestelmässämme on aktiivisena jatkuvasti noin 10 000 hakemusta. Valitettavasti kaikille hakijoille ei riitä asuntoja suuren kysynnän vuoksi. Asunnot pyritään tarjoamaan niille hakijoille, joilla asuntotarve on kaikkein suurin.

Asunnon saamisessa saattaa kestää, joten toivomme sinulta kärsivällisyyttä. Toistuvat yhteydenotot neuvontaamme eivät nopeuta asunnonsaantia. Odotusaikaa on mahdotonta arvioida, koska se riippuu vapautuvien asuntojen määrästä, huoneistotyypistä, sijainnista ja hakijan toiveista.

Tutustu vuoden 2023 välitystilastoihin (pdf) ja asukasvalintojen kuukausitilastoihin (pdf).

Alueet, joilta on vapautunut eniten asuntoja vuosina 2019-2022:

 1. Jätkäsaari  751 kpl (asuntoja alueella 1 214 kpl)
 2. Maunula 671 kpl (asuntoja alueella 2 293 kpl)
 3. Länsi-Herttoniemi 547 kpl (asuntoja alueella 2 007 kpl)
 4. Laajasalo 533 kpl (asuntoja alueella 1 284 kpl)
 5. Jakomäki 516 kpl (asuntoja alueella 1 880 kpl)
 6. Kontula 430 kpl (asuntoja alueella 1 991 kpl)

Alueet, joilta on vapautunut vähiten asuntoja vuosina 2019-2022:

 1. Talinranta 3 kpl (asuntoja alueella 182 kpl)
 2. Lauttasaari 6 kpl (asuntoja alueella 43 kpl)
 3. Hakuninmaa 7 kpl (asuntoja alueella 77 kpl)
 4. Taka-Töölö 7 kpl (asuntoja alueella 42 kpl)
 5. Ruskeasuo 9 kpl (asuntoja alueella 129 kpl)
 6. Heikinlaakso 7 kpl (asuntoja alueella 46 kpl)

Katso kuinka paljon Hekan vuokra-asuntoja vapautui kultakin asuinalueelta vuosina 2019-2022 (pdf).

Yhden hengen kotitaloudelle voidaan tarjota 1–2 huoneen asuntoa, kahdelle 2–3 huoneen asuntoa, kolmelle 2–4 huoneen asuntoa, neljälle 3–5 huoneen asuntoa, viidelle 4–6 huoneen asuntoa. Syntymätön lapsi lasketaan mukaan kotitalouden kokoon.

Hekan vuokra-asuntojen vuokrat vaihtelevat asunnon sijainnista ja koostua riippuen. Asuntojen keskivuokrat jakautuvat suurin piirtein seuraavasti:

 • yksiöt keskimäärin 480 euroa, kalleimmillaan 974 euroa
 • kaksiot keskimäärin 700 euroa, kalleimmillaan 1205 euroa
 • kolmiot keskimäärin 950 euroa, kalleimmillaan 1530 euroa
 • neliöt keskimäärin 1200 euroa, kalleimmillaan 2002 euroa
 • viisiöt keskimäärin 1350 euroa, kalleimmillaan 1830 euroa

Esimerkiksi yksiö Malminkartanossa voi maksaa 510 euroa, kaksio Itä-Pasilassa 795 euroa, kolmio Aurinkolahdessa 1 100 euroa, neliö Lassilassa 1 300 euroa, viisiö Pohjois-Pasilassa 1 500 euroa.

Asukasvalinta

Asukkaat valitaan hakijoiden asunnontarpeen sekä hakijan hakemukselle merkitsemien hakukriteerien perusteella, ei jonotusperiaatteella. Asukasvalintaperiaatteet perustuvat lakiin. Valintakriteereinä ovat asunnon tarve, varallisuus ja tulot. Etusijalla asunnon saannissa ovat asunnottomat ja muut kiireellisimmässä asunnontarpeessa olevat, vähävaraisimmat ja pienituloisimmat hakijat. Asukkaita valitessamme otamme huomioon myös vuokratalon monipuolisen asukasrakenteen sekä asuinalueen sosiaalisen tasapainon säilyttämisen.

Asunnon odotusaikaa on mahdotonta arvioida, koska se riippuu vapautuvien asuntojen määrästä, huoneistotyypistä, sijainnista ja hakijan toiveista. Asunnon saaminen ei perustu jonotusjärjestelmään, vaan valitsemme asukkaat asunnontarpeen sekä hakemuksessa määriteltyjen hakukriteerien perusteella.

Huomioithan, että asukasvalintoja tehtäessä emme pysty huomioimaan hakijoiden mahdollisia aikaisempia vuokrasopimuksia tai sitoumuksia. Tästä syystä on mahdollista, että vuokrien maksussa tulee päällekkäisyyttä. 

Sillä, kuinka kauan hakemus on ollut järjestelmässämme, ei ole merkitystä asuntotarjouksen saamisen kannalta. Suuren hakijamäärän vuoksi emme voi luvata kaikille hakijoille asuntoa.

Eivät saa. Suuren hakijamäärän määrän vuoksi emme valitettavasti pysty tarjoamaan asuntoa kaikille halukkaille. Välitämme Hekan vuokra-asuntoja vuodessa noin 3 000–3 500, ja järjestelmässämme on aktiivisena jatkuvasti noin 15 000 hakemusta.

Voit seurata hakijamäärää ja välitettävien asuntojen määrää kuukausitilastosta (pdf)

Kyllä vaikuttavat. Kun asunto vapautuu, järjestelmämme poimii hakemukset, joiden hakukriteerit vastaavat asunnon sijaintia, kokoa, vuokraa ja varustetasoa. Hakemuksesi huomioidaan niiden vapautuvien asuntojen käsittelyssä, jotka täsmäävät hakukriteereihisi (esim. alue, parveke tai hissi). Jos laitat alueeksi ”kaikki alueet”, sinulle voidaan tarjota asuntoja miltä tahansa alueelta. Ethän lisää hakemukselle alueita, joille et ole valmis muuttamaan. Hakemuksessa ilmoitettu maksimivuokra sekä toiveet hissistä ja parvekkeesta rajoittavat tarjottavien asuntojen määrää, koska kaikissa asunnoissa ei ole parveketta tai hissiä.

Tulorajoja ei ole, mutta hakijaruokakunnan tulot huomioidaan asunnontarpeen ja varallisuuden rinnalla asukasvalintatilanteessa. Hekan vuokra-asunnot on kohdennettu pienituloisille.

Hakemuksen tekeminen

Kun olet lähettänyt hakemuksen, sinun täytyy vahvistaa se tunnistautumalla eli todistamalla henkilöllisyytesi. Hakemuksesi on mukana asukasvalinnoissa vasta tunnistautumisen jälkeen. Vahvistamalla hakemuksesi tunnistautumalla, varmistat, että juuri sinä olet tehnyt hakemuksen.

Jos hakemuksella on kanssahakija, myös hänen pitää vahvistaa hakemus tunnistautumalla. Kanssahakija saa linkin sähköpostiinsa, jonka kautta hän pääsee tarkistamaan hakemuksen tiedot omalta osaltaan ja vahvistamaan hakemuksen. Voit tarkistaa vuokra-asunnon haku -palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), ovatko kaikki hakemuksesi yli 18-vuotiaat kanssahakijat tunnistautuneet ja vahvistaneet hakemuksenne.

Tunnistautuminen tarkoittaa henkilöllisyyden todistamista. Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käytössäsi, käy tunnistautumassa hakemuksen jättämisen jälkeen vuokra-asunnon haun neuvonnassa osoitteessa Työpajankatu 8, ja todista henkilöllisyytesi virallisella henkilöllisyystodistuksella (ajokortti, passi tai henkilökortti).

Huomaathan, että myös yli 18-vuotiaan kanssahakijan on tunnistauduttava, jotta hakemuksenne on mukana asukasvalinnoissa.

Suosittelemme lisäämään asuntohakemukselle henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen, koska se helpottaa asunnonhakuasi. Sinä ja mahdollinen kanssahakijasi saatte muun muassa hakemuskoosteen ja linkin hakemuksen vahvistamiseen sähköpostitse. Sähköpostisoitteen tulee olla henkilökohtainen, koska hakemusjärjestelmässä yhtä henkilöä kohti voi olla vain yksi sähköpostiosoite.

Henkilökohtainen sähköpostiosoite on erittäin tärkeä siinä tapauksessa, kun sinä tai mahdollinen kanssahakijasi olette fyysisesti tunnistautuneet käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa. Teille sähköpostiosoite toimii jatkossa myös kirjautumistunnuksenasi vuokra-asunnon haku -palveluun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Et voi. Hakemuksesi on mukana asukasvalinnoissa vasta sitten, kun olet vahvistanut sen tunnistautumalla sähköisesti pankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella, tai todistamalla henkilöllisyytesi käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa virallisen henkilöllisyystodistuksen (ajokortti, passi tai henkilökortti) kanssa.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköisiä palveluita ja et pysty täyttämään asuntohakemusta etkä vahvasti tunnistautumaan verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella, ota yhteyttä vuokra-asunnon haun neuvontaan. Jos et pääse fyysisesti paikan päällle tunnistautumaan vuokra-asunnon haun neuvonnassa osoitteessa Työpajankatu 8, ota yhteyttä neuvontaan puhelimitse tai sähköpostilla.

Hakemuksen käsittely

Hakemuksien käsittelystä ei ole saatavilla väliaikatietoja. Asuntoneuvojat eivät käsittele hakemuksia eivätkä tee asukasvalintoja. Asunnon vapautuessa kyseiseen asuntoon kohdentuvat vahvistetut ja voimassa olevat hakemukset otetaan huomioon asukasvalinnoissa. Hakijoihin ollaan yhteydessä vain, jos asuntoa tarjotaan.

Et. Neuvonta ei voi nopeuttaa asunnon saamista. Neuvonnasta saat ohjeistusta hakemuksen täyttämiseen ja muokkaamiseen.

Hakemuksen hylkääminen, luottotiedot ja vuokravelka

Asuntotarjouksen hylkäämisestä ei seuraa karenssia tai muutakaan sanktiota. Hakija ei kuitenkaan välttämättä saa enää uutta asuntotarjousta eikä tarjotun asuntotarjouksen hylkääminen helpota uuden asuntotarjouksen saamista. Siksi on tärkeää valita sellaiset alueet, joille oikeasti haluaa muuttaa, ja sellaiset kriteerit, jotka ovat oikeasti tärkeitä.

Jos hylkäät asuntotarjouksen, myös hakemuksesi peruuntuu. Mikäli haluat jatkaa asunnonhakua, sinun tulee jättää uusi asuntohakemus.

Kaikkien täysi-ikäisten hakijoiden luottotiedot tarkastetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä ennen asuntotarjouksen tekemistä. Omat luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa joko Suomen Asiakastieto Oy:n(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tai Bisnoden(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kautta.

Vuokravelat ja asumisesta vuokranantajalle aiheutuneet velat voivat olla este asuntotarjouksen saamiselle. Muut luottotietomerkinnät taas eivät ole este asunnon saamiselle.

Vuokravelkojen ja muiden asumisesta aiheutuneiden velkojen maksusta pitää toimittaa hakemuksen jättämisen jälkeen vuokranantajan todistus tai luotettavan tahon (esimerkiksi sosiaaliviraston velkaneuvonnan tai ulosottoviranomaisen) kanssa tehty maksusuunnitelma sekä kuitteja jo maksetuista eristä. Maksusuunnitelman toimittaminen tai vuokravelkojen hoitaminen eivät takaa asunnon saamista.

Jos hakijalla on ollut asumiseen liittyviä velkoja, vuokrasopimus tehdään määräaikaisena. Sen jälkeen Heka arvioi tilanteen uudelleen.

Palvelupisteet

Asumisen palvelut, vuokra-asunnon haun neuvonta

Osoite: Työpajankatu 8, 00580 Helsinki